Форма входу

Пошук

Архів записів

Календар

«  Січень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Наше опитування

Всього відповідей:

Друзі сайту

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
П`ятниця, 26.04.2024, 07:14
Вітаю Вас Гість
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS

Головна » 2012 » Січень » 26 » А Василі святкують так...
20:17
А Василі святкують так...
Напередодні Миколая ми розповідали, як святкують острозькі Миколи Миколайовичі свій День ангела. Тож продовжимо традицію і розповімо про місцевих Василів Васильовичів.


І ювілей, і День ангела

Напередодні свого Дня ангела щороку відзначає День народження Василь Михальчук. Родом він із села Козин Білогірського району. Демобілізувавшись після служби в армії, влаштувався на роботу в Острозький автопарк – тоді дуже потужне підприємство, яке забезпечувало левову частку автоперевезень в нашому краї. З першого і до останнього дня роботи перевозив пасажирів до Нетішина, Плужного, Рівного, Тернополя, Кузнецовська.

26 роки тому Василю Васильовичу довелось брати участь у ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС. Якось довелось самостійно міняти радіатор автобуса, нашпигований всією таблицею Мендєлєєва радіоактивного походження, і, можливо, саме тоді підхопив суттєву дозу радіації. Уже у наші часи вона дала про себе знати. Тепер Василь Васильович є ліквідатором першої категорії і не працює, отримує пенсію, хоч вчора йому виповнилось лише 50!

Маючи щастя народитися у старий Святий вечір, у переддень Василя і старого Нового року не святкувати ці дні, думаю, неможливо, тим більше, що з дитячих років у родині жили аж два Василі та ще й Васильович. Тож родина традиційно відзначала новорічні свята і День народження сина у сімейному колі і затишку. Батько – Василь Павлович відзначав свій День народження 10 червня.

Пригадуючи свої Дні народження, Василь Васильович каже, що були вони в основному традиційні, але все ж 16-річчя забути не може до цього часу. Саме у момент, коли прийшли друзі, щоб привітати зі святом, у нього нестерпно розболівся зуб. Чоловік пригадує, що дуплистий протестував до того часу, поки гості не покинули хату. А потім, як рукою зняло. Прямо якась містика!

Ще запам’яталось святкування іменин в армії. Служити довелось недалеко від берлінських бранденбурзьких воріт у теперішній об’єднаній Німеччині. Після політзаняття хтось пригадав, що у Василя Михальчука День народження. Звісно, було дуже приємно отримувати вітання далеко від дому...

Працюючи в автопарку, колеги не заперечували, аби Василь Васильович нормально відзначав свій День народження і ангела, тому за потреби погоджувались помінятись рейсами. А живе ювіляр від автопарку, як кажуть, «рукою подати». З перших років склалася гарна традиція, відзначати День народження, а потім і День ангела у великому колі близьких і друзів. Навіть тепер, коли Василь Михальчук вже на пенсії, він впевнений, що привітати його прийде зі святом багато людей.

Працюючи тривалий час у нашому місті, маючи багато друзів і знайомих, Василь Михальчук, перш за все, пригадує свого однокласника і сусіда, Василя Васильовича Шумелюка, який колись навчався в Острозькій санаторній школі, а сьогодні він успішний підприємець у Ізяславі. У грудні він уже відзначив тепер своє 50-річчя.

Тривалий час Василя Михальчука лікував Василь Васильович Веляник. Були тезки і серед колег, але лише або Василі, або Васильовичі.


У День народження риба ловилася краще

Василь Панасюк – корінний острожанин. Народився він влітку 14 серпня і каже, що ім’я йому дали в честь одного із святих, який згадується церквою «недалеко» від дня народження, а також в честь батька, який працює у ВАТ «Острозька друкарня». Він День народження відзначає 11 жовтня.

Навчався хлопець в Острозькій ЗОШ І-ІІІ ст. №2, потім – Острозькій академії на культурологічному відділенні гуманітарного факультету. Після закінчення вузу вже 2 роки трудиться в Острозькій ЗОШ І-ІІІ ст. №3.

Василь Васильович розповідає, що зі шкільної парти він дружив із своїм тезкою В. В. Бузною, який тепер працює у Росії на Далекому Сході. Свого часу Василі «у квадраті» зайняли друге місце в одному із всеукраїнських престижних конкурсів етнічної і народної пісні. Тодішній міський голова Микола Грищук членів дуету нагородив пам’ятними подарунками. Ще й до цього часу пухнастий котик зберігається у нього вдома. Тепер мій співрозмовник співає у хорі «Еліос». З ним він брав участь у кількох фестивалях, пам’ятним залишилися змагання у Чехії, де він зайняв перше місце і приз «Глядацькі симпатії».

На відміну від мого попереднього героя розповіді, у Василя Панасюка День народження і ангела віддалені один від одного майже на півроку. Здавна склалося так, що обидва ці свята у родині широко відзначають. Пригадуючи свої свята, Василь Васильович каже, що так як він завзятий рибалка, то часто свій День народження зранку розпочинав із ловлі риби. Чомусь запам’яталось, що у День народження риба ловилася краще, ніж у інші дні.

Запам’яталось 24-річному Василеві ще і те, що у дитинстві, він із своїм товаришем намагались щонайшвидше вітати близьких і сусідів із святом. Часто хлопці першими посипали пшеницею оселі в окрузі. Багато хто знав, що вітають їх не хто інші, як юні Василі Васильовичі. Запам’ятався один рік, коли пізно ввечері знайома дівчина подарувала йому квіточку, чисто інтуїтивно, бо сама зізналася, що нічого не знала про День народження хлопця. А ще він каже, що на людей з таким ім’ям і по батькові йому щастить з дитинства. Таким був друг, інший однокласник Вася Тарковський, неподалік нього живе сусід із такими ініціалами, а за прізвищем Абрамович, був ще й однокурсник Кирийчук. Серед колег є кілька Васильовичів і Василівних, але ім’я Василь носить лише мій співрозмовник. Серед знайомих також є Василі і Васильовичі. У Острозькій ЦРЛ працює повний тезка – В. В. Панасюк. Ось таке царство Василів.
Переглядів: 935 | Додав: sdfy | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: