Форма входу

Пошук

Архів записів

Календар

«  Грудень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Наше опитування

Всього відповідей:

Друзі сайту

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
П`ятниця, 26.04.2024, 03:12
Вітаю Вас Гість
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS

Головна » 2011 » Грудень » 25 » Боротьба за шахівницею і дружба поза нею
11:58
Боротьба за шахівницею і дружба поза нею
З великим нетерпінням шанувальники шах чекали на міський шаховий турнір пам’яті Йосипа Аршинова. 3-4 грудня, як і всі останні 8 років, він відбувся в Острозькій ЗОШ №1. Цього року в боротьбі інтелектуалів взяло участь найбільше учасників, він став рейтинговим – останнім етапом змагань за Кубок Рівненської області.

У суботу, після реєстрації учасників, відбулось офіційне відкриття змагань. Заступник міського голови Ольга Логвін, вітаючи присутніх, зазначила, що турнір започаткований 9 років тому для вшанування пам’яті пристрасного шанувальника шахів, талановитого педагога, ветерана війни та праці, кавалера двох орденів Вітчизняної війни І ст. Йосипа Аршинова став традиційним, і з кожним роком росте його популярність. Розширюється географія учасників, а цього року він набув статусу обласних змагань. Ольга Андріївна побажала шахістам гарних ігор, перемог, задоволення від турніру, натхнення, успіхів, щастя і здоров’я.

На відкритті турніру виступив засновник і головний організатор змагань, директор будівельної компанії «Вежа» Григорій Аршинов. Він акцентував увагу на тому, що вперше з часу заснування турніру він став рейтинговим і включений етапом змагань за Кубок Рівненської області – очки, набрані його учасниками, будуть враховуватись у загальному рейтингу шахової Федерації України. Він подякував міській владі і всім, хто долучився до організації турніру, за допомогу.

Головний суддя турніру Микола Колюх розповів про правила проведення змагань, наголосивши на окремих моментах проведення турніру. Голова обласної Федерації шахів, віце-президент Федерації шахів України Володимир Ковальчук висловив радість з того, що очолювана ним організація нарешті включила популярний турнір в Острозі в офіційний календар змагань. Представник міського осередку партії «Батьківщина» Василь Миронюк говорив про те, що 9 років тому цей турнір був суто міським, а тепер переріс у відкритий регіональний. Ведуча урочистої церемонії відкриття Світлана Панченко навела кілька цікавих і навіть жартівливих фактів про шахи.

Квіти на могилу Йосипа Аршинова, разом із сином, поклали переможці і призери минулих шахових турнірів Валентин Шаранський, Олександр Сорокін та Віктор Гаврилюк. Всім учасникам змагань було вручено буклети, в яких подано програму проведення змагань, біографію Йосипа Григоровича зі світлинами із сімейного архіву, інформацію про Острог, а також прізвища переможців та призерів усіх восьми минулорічних турнірів.

Організатори змагань зареєстрували 51 учасника не тільки з Острога і району, але й Рівного, Здолбунова, Гощі, Костополя, Дубровиці, Шепетівки, Нетішина і навіть Львова. Переважна більшість з них були розрядниками, на турнір прибуло аж 13 кандидатів у майстри спорту. Такий представницький склад учасників цьогоріч виявився численніший, ніж за всі вісім років разом взятих. На жаль, Острожчина, поки що, не має жодного КМСа. Будемо сподіватись, що комусь із острожан незабаром вдасться вибороти таке високе звання.

З першого туру, як і слід було очікувати, лідерство захопили більш імениті. Так як змагання проходили за швейцарською системою, то спочатку сліпий жереб зводив суперників як з різним класом, так і навпаки – однаковим. У наступних турах ті, хто отримав перемоги, грали між собою. Аналогічно ті, хто програв і зводив партію унічию, боролися між собою – це визначала комп’ютерна програма.

Після третього туру лише троє майстрів йшли без втрат – інші семеро мали мінімальні, бо звели одну партію внічию. Лише один першорозрядник зумів розірвати тісну шеренгу КМСів. Наступні два тури були не менш запеклими. За їх підсумками вже всі учасники мали очкові втрати. Також чітко визначилось коло лідерів, середняків та аутсайдерів. Стало зрозумілим, що перші місця розділять між собою шепетівчани та рівняни. Найкращий із представників Острожчини Віталій Смик, до речі, минулорічний переможець турніру ділив 14-21 місця з гостями нашого краю.

Наступні два тури були також нелегкими. Це означало, що майже кожна партія була цікавою та інтригуючою. Звісно, траплялися і помилки, які дозволяли супернику скористатись ними і у підсумку звести партію внічию чи виграти. Але шахи – це спорт, і тут без помилок і прорахунків не обійтись.

Перед останнім туром переможець турніру пам’яті Йосипа Аршинова у 2008-2009 роках Олег Поліщук мав у активі 7 балів. Він відірвався від суперника, який ішов на другому місці лише на пів очка. Четверо шахістів мали 6 пунктів і могли, за певних умов, наздогнати лідера. Тож в останній грі, граючи білими, Олегу Поліщуку необхідно було перемагати принципового суперника – рівнянина, аби стати трикратним чемпіоном. Та Роман Боришкевич мав інші плани. Він зумів переломити хід гри, захопив лідерство і у підсумку примусив капітулювати короля білих. І хоч шепетівчанин знав, що його головний суперник за перше місце зіграв внічию, відчайдушно боровся бодай за нічию, якої йому вистачало для загальної перемоги, але – безуспішно. Чотири шахісти набрали однакову кількість балів, і лише коефіцієнт Бухгольца вивів на перше місце рівнянина Андрія Кудрика. Два представники Шепетівки Олег Поліщук і першорозрядник Володимир Янюк стали призерами змагань. До речі, перемігши свого суперника у важкій і напруженій грі, Роман Боришкевич (4 місце) не тільки «вивів» на перше місце свого земляка, але й виграв кубок Рівненської області.

Організатори турніру за підсумками турніру вручили кращим шахістам медалі, грамоти, грошові премії, а переможцеві ще й гарний кубок (на знімку). Кращим шахістам Острожчини, які зайняли найвищі місця, Валентину Шаранському, Сергієві Алексєєнку та Олександру Сорокіну було вручено окремі призи. Відзначено подарунками найстаршого учасника Станіслава Рудюка із селища цукрового заводу, наймолодшого – Євгенія Любитовця та єдину на цьому турнірі представницю прекрасної половини людства Юлію Герус.

– Мені дуже приємно, що зумів перемогти у таких престижних змаганнях, – розповідає переможець шахового турніру Андрій Кудрик. – Рівень учасників змагань досить високий, партії цікаві, оригінальні. Хоч на дошках точилася запекла і безкомпромісна боротьба, але це не заважало нам багато спілкуватися між собою, подружитися. Сподіваюся наступного року знову приїхати в Острог.

Турнір із шахів пам’яті Йосипа Аршинова та сьомий етап змагань за Кубок Рівненської області відбувся завдяки небайдужим людям, які допомогли матеріально – БК «Вежа», Острозька міська рада, обласна організація Федерації шахів України, міська партійна організація ВО «Батьківщина», приватний підприємець Володимир Степанюк. Подяка адміністрації ЗОШ № 1 за приміщення для змагань.
Переглядів: 675 | Додав: sdfy | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0