Форма входу

Пошук

Архів записів

Календар

«  Лютий 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829

Наше опитування

Всього відповідей:

Друзі сайту

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
П`ятниця, 26.04.2024, 03:54
Вітаю Вас Гість
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS

Головна » 2012 » Лютий » 27 » Ділилися майстерністю педагоги-новатори
19:18
Ділилися майстерністю педагоги-новатори
Днями Острозький НВК "Школа І-ІІІ ст. – гімназія” приймав педагогів із всіх районів і міст області. Тут відбулося засідання науково-дослідної лабораторії особистісно зорієнтованого навчання української літератури Рівненського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти (РОІППО). Вчителі обговорювали питання "Планування учнем індивідуального читацького маршруту (аналіз результативності роботи)”. Гості побували на уроці, активно його обговорили, познайомилися з історією Острозької гімназії, міста та академії. Тож перебування у древньому Острозі залишиться для них корисним і пам’ятним.

Після заїзду та реєстрації учасників у фойє закладу відбулася неформальна церемонія відкриття засідання нау­ково-дослідної лабораторії. Завідувач кабінету рідної мови, української та зарубіжної літератури РОІППО керівник-коо­рдинатор обласної науково-дослідної лабораторії Микола Піддубний привітав педагогів на Острозькій землі і окреслив мету заходу. Директор НВК Алла Параниця презентувала гостям свій навчальний заклад. Про історію гімназії, її кращих випускників у шкільному музеї розповідала Лариса Конончук. Практичний психолог закладу Ірина Ситник дала коротку психолого-педагогічну характеристику 6 класу, а вчитель української мови Вікторія Шилюк проанонсувала урок української літератури з теми "Емма Андієвська – українська письменниця і художниця, що живе в Німеччині. Її казки-притчі. "Казка про яян”. "Я” – і зовнішній світ. "Я” – та інші люди”.

Після цього гості дружно відправились на урок. Учні, зорієнтовані на роботу у групах, сиділи за трьома столами. Перед оголошенням теми Вікторія Костянтинівна вручила дітям великі апельсини – ніби часточки тепла і сонця у холодний час року. На початку вчитель озвучила ім’я уроку: "Людина стає людиною лише серед людей” і попросила дітей пояснити, як вони розуміють цей вислів. Вона зазначила, що героїнею уроку є людина з ім’ям Емма Андієвська, і знову попросила учнів сказати, як вони собі уявляють людину з таким красномовним ім’ям. Вислухавши відповіді, вчитель завела мову про діаспору, розповіла про письменницю і художницю. Розповідь супроводжувалася показом знімків, які демонструвалися з допомогою мультимедійного проектора. Потім діти у ролях читали "Казку про яян”, у групах готували відповіді на завдання вчителя, озвучували їх. Цікавим був хід на уроці, коли діти різними підручними засобами показували героїв твору, тобто оживляли їх. Це було своєрідною фізкультхвилинкою на уроці, коли учні могли встати з-за столу, активно рухатись. Була також проведена гра "Вилучи зайве”. Кожній групі пропонували кілька термінів, які вживались у творі, лише той, хто уважно його прочитав, міг знайти ті, які у творі не використовувалися.

Після закінчення уроку, коли учні покинули клас, учасники науково-дослідної лабораторії зайняли їх місця. Тепер вже маститі педагоги почали працювати у групах. Завідувач кабінету рідної мови, української та зарубіжної літератури РОІППО, керівник-координатор обласної науково-дослідної лабораторії Микола Піддубний зачитав лист кандидата педагогічних наук, наукового співробітника лабораторії літературної освіти Інституту педагогіки АПН України, наукового керівника обласної нау­ково-дослідної лабораторії Анатолія Фасолі про завдання, які необхідно розв’язати в ході роботи лабораторії. Урок аналізували психолог закладу, вчитель, що його проводила, заступник директора з навчальної роботи НВК Світлана Франчук. Присутні задавали їм свої запитання, акцентували увагу на окремих деталях уроку. Педагоги обмінювалися думками щодо проведеного уроку, пропонували свої вирішення деяких моментів. Спілкування було конструктивним і доброзичливим.

– Дуже приємно відзначити, що наші сподівання щодо роботи в Острозі справдилися, – розповів після закінчення роботи лабораторії її керівник Микола Піддубний. – Хоч ми обрали дуже складну тему, але нам вдалося плідно попрацювати і виробити певні пропозиції щодо поставлених питань. Із задоволенням зазначу, що урок було проведено майстерно, не ординарно, цікаво. Діти показали високу активність і хороші знання. І це дуже радує.

– Сьогодні і в Острозі, гімназії справжнє свято, – розповідає учитель Вельбівненської ЗОШ І-ІІІ ст. Ірина Мартинюк. – Впродовж вже 6 років майже щомісяця проводяться зустрічі, під час яких ми переглядаємо цікаві уроки, аналізуємо їх, знаходимо багато корисного, що потім використовуємо у своїй роботі.

Після закінчення теоретичного заняття гості міста здійснили екскурсію до Музею книги та друкарства Державного історико-культурного заповідника м. Острога та наукової бібліотеки Національного університету "Острозька академія”.
Переглядів: 1684 | Додав: sdfy | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: