Форма входу

Пошук

Архів записів

Календар

«  Вересень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Наше опитування

Всього відповідей:

Друзі сайту

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Четвер, 28.03.2024, 12:55
Вітаю Вас Гість
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS

Головна » 2013 » Вересень » 29 » Допомагають зберегти і повернути здоров’я
12:15
Допомагають зберегти і повернути здоров’я
Острожанка Оксана Червона все своє трудове життя присвятила фармації. Жінка добре пам’ятає, як працювала галузь у минулому столітті, і як змінювалась під впливом часу і прогресу. Сьогодні фармацевтична галузь вже не та, що була у минулому, але головне залишилось – праця її фахівців допомагає зберегти та повернути здоров’я.  

Випускниця Острозької СШ №1 з першої спроби вступила до Рівненського медучилища на спеціальність фармація. Закінчивши навчання у 1980 році, почала працювати у міжлікарняній аптеці № 49. Сьогодні Оксана Миколаївна пригадує, що знаходилась аптека там, де тепер центральний вузол зв’язку, у великому просторому приміщенні. Колись поряд там була оптика, бібліотека, гастроном, а над ним – готель. Їх знесли, коли будували нове приміщення пошти. Потім міжлікарняну аптеку «переселили» туди, де тепер знаходиться «Острогаптека», на вулицю Мануїльського. І там заклад був не довго – через деякий час його знову переселили, на теперішню вулицю Чорновола, у приміщення, де колись була стара пошта.

У міжлікарняній аптеці героїня моєї розповіді працювала понад 22 роки. Вона пригадує, що на початку 80-х років минулого століття цей заклад був чималим виробництвом. Там працювало близько 20 осіб, зокрема, завідувач та його заступник, провізори, фармацевти, хімік-аналітик, фасувальники, санітарки. У той час міжлікарняна аптека була закритого типу, бо обслуговувала клієнтів лише по перерахунку, на замовлення лікувальних закладів району – психлікарні, районної лікарні, тублікарні, пологового будинку, психоневрологічного інтернату.

Фармацевти міжлікарняної аптеки виготовляли головним чином такі ліки, які мали малий термін придатності, зокрема мікстури, стерильні розчини. Їх можна було виготовити в фабричних умовах, але за час транспортування, перебування на складах, вони втрачали термін придатності. Оксана Миколаївна каже, що це була своєрідна місцева невелика хімічна фабрика.

Виробництво в міжлікарняній аптеці здійснювалось із суворим дотриманням стерильності. До спеціально обладнаних кімнат стороннім особам входити було категорично заборонено. Фахівці працювали тільки у спеціальному одязі. Вкрай важливо було дотримуватись точних пропорцій і ваги кожного лікарського засобу. Від цього залежав лікувальний ефект. За якістю продукції, правильністю виготовлення ліків слідкував спеціаліст – хімік-аналітик. У її обов’язки входило перевіряти виготовлені ліки за складом, як до стерилізації в автоклаві, так і після. А загалом тоді в аптеці здійснювався потрійний конт­роль. Готуючи ліки до відправки, перевіряли правильність їх виготовлення і оформлення ще й провізори. Щоб забезпечити стерильність посуду, його мили спеціальними порошками, кілька разів ополіскували – до 5 разів. Так вимагали інструкції. Цим займалась одна санітарка, інша – стерилізацією, двічі – перед роботою і після –здійснювалось прибирання.

В основному для виготовлення ліків використовували порошки, які надходили з медскладів обласного центру. Наприклад, для виготовлення мікстури Кватера використовували натрію бромід, калію бромід, магнезію, настойки валер’яни і пустинника. До складу деяких ліків входило два компоненти, чи навіть один, але їх дозували на малі порції. Були препарати, які відрізнялися лише процентним вмістом речовин, наприклад розчин натрію хлору і 0,9%, і 10%. За день, на замовлення закладів охорони здоров’я, виготовляли до тисячі пакетиків порошків, кілька сотень баночок мікстур та інших ліків. Роботи було дуже багато, особливо у холодні пори року, перед святами. Великі партії замовляли центральна районна лікарня і психлікарня.

Міжлікарняна аптека працювала позмінно – з 9 до 16 години та з 12 до 19. Цікаво, що тоді на все місто була тільки одна аптека – центральна районна №18. Працюючи до 22 години, вона разом із невеликими сільськими філіалами забезпечувала всі потреби мешканців Острожчини в ліках. Там їх також виготовляли, але вже на замовлення покупців, які відпускали за рецептами лікарів для хворих, що перебували на амбулаторному лікуванні.

В сімейному архіві Оксани Миколаївни дбайливо зберігається світлина кінця 80-х років. Там кілька працівників міжлікарняної аптеки сфотографувалися біля пам’ятника Леніну, що знаходився перед СШ №1. Його давно вже немає, дехто і не знає, що такий був. Жінка не сумує ні за символом комунізму, ні за самим комунізмом, але каже, що тоді працювалося весело, хоча були і свої труднощі.

– Моїм першим наставником була Раїса Ружанська, – розповідає Оксана Червона. – Медучилище давало добру освіту, але робота фармацевта дуже відповідальна і обійтися без наставника неможливо. Тож коли я прийшла влаштовуватись на роботу, після розмови із завідуючим аптеки, він представив мене Раїсі Артемівні і сказав, що вона буде допомагати мені освоювати спеціальність. З нею я працювала тривалий час. А ще хочу сказати добре слово про своїх колег, зокрема, багаторічного керівника міжлікарняної аптеки Леоніда Федоровича Сотнічука, Людмилу Сергіївну Крилову (рецептар), яка була однією із найстарших і найдосвідченіших, Галину Романівну Калінську (фармацевт) – їх трьох, уже, на жаль, немає серед живих; Світлану Адамівну Гандзілевську (хімік-аналітик, тепер працює завідуючою лікарняною аптекою), Світлану Миколаївну Волощак (була заступником завідувача), Людмилу Володимирівну Ковальчук, Руслану Олексіївну Романюк, Надію Іванівну Бондар (всі – фармацевти), Аллу Анатоліївну Тишкун (провізор), Надію Федорівну Дудку (провізор), Марію Никифорівну Луцкову (фасовщик), санітарок – Ніну Сіловну Костюк, Марію Ананіївну Монзелевську, Галину Пилипівну Стасюк, Тетяну Гнатівну Бондар.

Працюючи на посаді фармацевта, Оксана Миколаївна вступила і в 1989-му закінчила заочне відділення Вітебського медінституту. Після цього вона була призначена на посаду провізора. За часів незалежності міжлікарняна аптека суттєво зменшила виробництво ліків. А відповідно зменшилась кількість працівників. Деякий час Оксана Червона працювала в аптечному кіоску центральної районної аптеки, який знаходився в Острозькій ЦРЛ, а потім більше 10 років трудилася в аптеці МПП «Глорія».

Тепер у місті близько 10 аптек. Але займаються вони в основному реалізацією готових медичних препаратів і ліків не виготовляють, головним чином тому, що такої потреби немає. Добре, що серед них є дві цілодобові.

– Користуючись нагодою, хочу щиро привітати всіх працівників фармацевтичної галузі, ветеранів, своїх колишніх колег із професійним святом, – каже Оксана Червона. – Щастя вам, міцного здоров’я, натхнення і Божого благословення.

Іван МОЧЕРНЯК
Переглядів: 851 | Додав: Admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: