Форма входу

Пошук

Архів записів

Календар

«  Січень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Наше опитування

Всього відповідей:

Друзі сайту

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Середа, 24.04.2024, 17:54
Вітаю Вас Гість
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS

Головна » 2012 » Січень » 4 » Досліджуючи острогіану
04:17
Досліджуючи острогіану
В кінці року побачив світ 3 випуск наукового збірника «Історія музейництва, пам’яткоохоронної справи, краєзнавства і туризму в Острозі та на Волині». Його видали спільно Державний історико-культурний заповідник м. Острога та Острозьке науково-краєзнавче товариство «Спадщина» імені князів Острозьких.

На відміну від раніше випущених збірників заповідником, цей значно об’ємніший – містить 528 сторінок та краще оформлений естетично, із значно більшою кількістю ілюстрацій. До нової книги увійшли матеріали Третьої наукової конференції "Історія музейництва, пам’яткоохоронної справи, краєзнавства і туризму в Острозі та на Волині” та її секції «Волинська книга: історія дослідження та колекціонування», яка відбулася 2 червня 2011 року з нагоди 95-ї річниці історичного музею та 30-річчя історико-культурного заповідника в м. Острозі Рівненської області за участю дослідників, які представляли всі п’ять сучасних областей на території історичної Волині та м. Київ.

Із 75 авторів і співавторів статей та повідомлень левова частка належить мешканцям і уродженцям Острожчини, студентам та викладачам Національного університету  «Острозька академія». Чимало матеріалів підготували наукові працівники музейних закладів сусіднього Нетішина, Рівного та Шепетівки. Вже традиційно активно долучаються до дослідження острогіани науковці із Луцька та Києва. Зросла кількість матеріалів тернополян і львів’ян. Таке представництво не може не радувати.

Аналізуючи розміщені у збірнику матеріали за напрямками, можна чітко виділити музеєзнавчу і краєзнавчу тематику, дослідження життя і діяльності відомих на теренах нашого краю особистостей, висвітлення археологічних досліджень, питання долі окремих архітектурних пам’яток нашого краю, іконопис та портретистика, перспективи розвитку туризму на Острожчині у світлі історичних та культурних пам’яток, дослідження та встановлення історичних фактів доби князів Острозьких, Острожчина у ХІХ-ХХ столітті, стародруки та літературні процеси на теренах нашого краю та ін. Не може не вражати історичний проміжок, який охоплюють подані статті. Вони сягають від доби неоліту до наших днів.

Всі матеріали варті уваги краєзнавців, дослідників історії і сучасних процесів у музейній справі, краєзнавстві, культурі, викладачів вузів, студентів, учнів шкіл. Вважаю, що книга цінна тим, що кожний матеріал привідкриває нам маленьку чи велику завісу, за якою криються цікаві факти минувшини. Вірю, що наш древній Острог, який свого часу був чи не найголовнішим містом всієї сучасної України, ховає від нас ще багато своїх таємниць. Тож крок за кроком ми встановлюємо історичну правду, утверджуємо Острог у числі найвизначних міст нашої держави.
Переглядів: 689 | Додав: sdfy | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: