Форма входу

Пошук

Архів записів

Календар

«  Лютий 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829

Наше опитування

Всього відповідей:

Друзі сайту

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Вівторок, 16.04.2024, 09:23
Вітаю Вас Гість
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS

Головна » 2012 » Лютий » 27 » Другий день народження Острога
18:50
Другий день народження Острога
Тематичний вечір "Полум’ям обпалені серця”, приурочений до 68-річниці визволення Острога від німецько-фашистських загарбників відбувся 24 січня в ДПТНЗ «Острозьке вище професійне училище». Присутні на ньому учні ще більше дізналися про трагічні сторінки війни, боротьбу острожан проти ворога, зуміли перейнятися болями і стражданнями тих людей, яким довелося тоді жити.

Ще до початку заходу у залі, де мав відбутися вечір, лунали пісні та ліричні мелодії часів війни. Розпочинаючи вечір, директор міського Центру культури і дозвілля Світлана Панченко зазначила, що 27 січня 1944 року для нас, острожан, є як другий день народження. Тоді воїнами 287 стрілецької дивізії, 24-го стрілецького корпусу, 13-ї армії Першого Українського фронту було визволено Острог від окупантів. Із собою на нашу землю німецько-фашистські загарбники принесли біль, страждання і смерть. І хоч кожен день, рік віддаляє нас від тієї незабутньої дати, але все ж та війна залишається незабутньою, бо пройшла через серця людей десятків поколінь, стала частиною всенародної і сімейної пам’яті.

Аби присутні більше зрозуміли той страшний час, перейнялися болями і стражданнями людей тих часів, звучали поезії, пісні і мелодії, написані тоді. Дуже цікавими для учнів були спогади ветеранів і учасників Великої Вітчизняної війни. На жаль, більшість із них померли, а ще живі хворіють і не в змозі прийти на зустріч, тому ведучій довелось переповідати їхні розповіді. Але це не применшило враження присутніх, навіть навпаки, стало підсиленням сказаного на початку і пізніше.

На тематичному вечорі також зазначалося, що окремою сторінкою героїчної боротьби нашого народу проти ворога є партизанський рух. В кінці 1942 року на території нашого краю почали активно діяти партизанські загони та диверсійно-розвідувальні групи. Вони здійснювали диверсії на залізницях та господарських об’єктах фашистів. Далі Світлана Панченко розповідала про діяльність червоних і упівських загонів, розстріл євреїв в урочищі Красностав, концентраційні табори, загороджувальні загони, спалені села в нашому краї, вивезення на каторжні роботи в Німеччину молоді.

Своїми враженнями про перебування у музейному комплексі Освєнцим у Польщі поділилася майстер виробничого навчання Людмила Ліщук.

– Сьогоднішнє покоління молоді мало знає про Велику Вітчизняну війну, – розповідає Світлана Панченко. – Загальновідома істина – якщо не знаєш минулого, то й майбутнього не збудуєш. Тому своїм заходом я намагалась не тільки розповісти про ті страшні роки, визволення України, нашого міста, але й звертала увагу на те, що Перемога далася дуже важкою ціною. Хочу також висловити велику подяку майстрам групи №4 Людмилі Ліщук та Мирославі Попович за підтримку у проведенні заходу.
Переглядів: 731 | Додав: sdfy | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: