Форма входу

Пошук

Архів записів

Календар

«  Листопад 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Наше опитування

Всього відповідей:

Друзі сайту

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Вівторок, 23.04.2024, 20:33
Вітаю Вас Гість
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS

Головна » 2011 » Листопад » 23 » Експонатам з Острога раді на Донеччині
15:36
Експонатам з Острога раді на Донеччині
Напередодні святкування 25-річниці Дня Незалежності України, 18 серпня, в Святогірському державному історико-архітектурному заповіднику (Донецька область) відкрито виставку «Святі гори в історії Слобідської України». Серед багаточисельних експонатів представлені і стародруки із збірки Державного історико-культурного заповідника м. Острога, які представляла на презентації завідувач Музею книги та друкарства Світлана Позіховська.

Приємно відзначити, що виставка була організована за сприяння Музею археології і етнографії Слобідської України Харківського національного університету ім. В.Н. Карамзіна, Слов’янського краєзнавчого музею та ін. Світлана Володимирівна розповідає, що умовно виставку можна розділити на дві частини – археологічну, побудовану на основі артефактів XVII-XVIII ст. і колекції стародруків з переліку богослужбової літератури Святогірського монастиря XVII ст., куди власне і ввійшли 19 наших стародруків.

Із колегами зі Святогірська Світлана Володимирівна вже тривалий час підтримує дружні стосунки, зокрема, директор заповідника Володимир Дєдов (на знімку – в центрі) був присутнім на ювілеї музею книги, але організовано науково-освітній проект вперше. Експонати з Острога стали доречними на виставці, бо документально встановлено, що Святогірський монастир свого часу мав у власності дуже багато стародруків київських, львівських та московських друкарень, але в різні роки вони були втрачені.

– На презентації виставки була присутня директор обласного художнього музею, а разом з тим голова ради директорів музеїв Донецької області Галина Чумак (на знімку), яка запропонувала після закінчення експонування виставки у Святогірську в кінці року показати наші експонати в інших музеях Донбасу, – розповідає Світлана Позіховська. – Звісно, нам приємно, що на сході України виявили великий інтерес до наших експонатів. Думаю, після всіх необхідних формальностей мешканці Донбасу побачать острозькі стародруки в Донецькому обласному художньому музеї…
Переглядів: 577 | Додав: sdfy | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0