Форма входу

Пошук

Архів записів

Календар

«  Березень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Наше опитування

Всього відповідей:

Друзі сайту

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
П`ятниця, 29.03.2024, 11:02
Вітаю Вас Гість
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS

Головна » 2012 » Березень » 11 » Емма Андієвська уже в Острозі
13:41
Емма Андієвська уже в Острозі
Ми вже розповідали на сторінках нашої газети про урок, проведений у Острозькому НВК "Школа І-ІІІ ст. – гімназія”, присвячений життю і творчості Емми Андієвської (на фото ліворуч). І ось днями стало відомо, що в Державному історико-культурному заповіднику м. Острога з’явились експонати, які стали основою для започаткування комплексу про широко відому у світі поетесу і художницю. А ще є надія, що незабаром вона побуває у нашому місті.

Завідувач Музею книги і друкарства Світлана Позіховська розповіла, що фонди заповідника поповнилися 25 книгами (зокрема, "Рожеві казани”, "Міражі”, "Ламані коани”, "Хвилі”, "Вілли над морем”) з автографами Емми Андієвської, а також художніми листівками з репродукціями картин, кількома буклетами про виставки картин. Це стало можливим завдяки міжмузейному співробітництву. Восени Світлана Володимирівна та її колега Анатолій Хеленюк були учасниками ІІІ Всеукраїнського музейного фестивалю у Дніпропетровську. Там свою виставку, присвячену Еммі Андієвській, експонував Донецький обласний художній музей. Під час спілкування з його керівником острожани висловили своє захоплення нею, творчістю талановитої мисткині, а також бажання мати у своїх фондах матеріали про неї. Галина Чумак пообіцяла посприяти цьому і своє слово дотримала.

– Письменник Петро Сорока, говорячи про українську літературу кінця ХХ ст., зазначив, що вона поділяється на діаспорну, материкову та Андієвську, – розповідає Світлана Позіховська. – Її творчість, а це поезія, проза, картини – неповторні. Мисткиня знана та шанована у світі, перш за все, завдяки своїм картинам, які експонуються у Парижі (Луврі), Римі, Мадриді (Прадо), Мюнхені та інших містах світу, займають почесні місця у найпрестижніших колекціях. Дуже добре, що тепер Україна ближче познайомилася із творчістю українки за походженням, 80-річної громадянки США, мешканки Мюнхена, яка уособлює собою український модернізм другої половини ХХ ст. Поряд з цим мене неабияк зачарувало її слово. Українська Емми Андієвської – образна, емоційна, колоритна з фантастичним відчуттям мови. Думаю, що якби вона писала англійською, німецької чи французькою, то, певно, і в літературній царині вона мала б велику популярність у світі й ширшу читацьку аудиторію. До речі, свої книги вона ілюструє самотужки, і це робить їх ще кращими і оригінальними.

А ще Світлана Володимирівна мріє, що Емма Андієвська побуває в Острозі. Нині уродженка Донецька більше відома на сході. Зокрема, Донецькому художньому музею вона подарувала багато картин та власних речей. Є її твори у Києво-Могилянському університеті, приватних збірках Харкова та інших міст Лівобережжя. А ось Західна Україна хоч і знайома із творчістю літератора і художника, але у музеях Емма Андієв­ська ще не була представлена. Приємно, що наше місто стало першим, де започатковано музейний комплекс, присвячений їй. Сподіваємося, що надалі він буде поповнюватися.
Переглядів: 848 | Додав: sdfy | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: