Форма входу

Пошук

Архів записів

Календар

«  Вересень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Наше опитування

Всього відповідей:

Друзі сайту

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Четвер, 28.03.2024, 16:55
Вітаю Вас Гість
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS

Головна » 2013 » Вересень » 22 » Головним гаслом у роботі є «Запобігти. Врятувати. Допомогти!»
18:55
Головним гаслом у роботі є «Запобігти. Врятувати. Допомогти!»
 Щороку в нашій державі 17 вересня – у день вшанування Ікони Пресвятої Богородиці "Неопалима Купина" – покровительки пожежників-рятувальників – відзначається професійне свято рятувальників. Я зустрівся з начальником Острозького міськрайонного сектору служби цивільного захисту, підполковником Володимиром Заверухою і попросив його розповісти про роботу очолюваного ним колективу. 

– Володимире Миколайовичу, нещодавно Ваша служба в черговий раз зазнала реформування. Розкажіть про них. Чи вже помітні покращення?
  

– Справді, Указом Президента України № 726 від 24 грудня 2012 року шляхом реорганізації Міністерства надзвичайних ситуацій та Державної інспекції техногенної безпеки створена Державна служба України з надзвичайних ситуацій. Вона входить до системи органів виконавчої влади і забезпечує реалізацію державної політики у сферах цивільного захисту, захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій та запобігання їх виникнення, ліквідації надзвичайних ситуацій, рятувальної справи, гасіння пожеж, пожежної та техногенної безпеки, діяльності аварійно-рятувальних служб, профілактики травматизму невиробничого характеру, а також гідрометеорологічної діяльності.

Діяльність нашої служби спрямовується і координується Кабінетом Міністрів через міністра оборони України. Тобто тепер ми стали одним із підрозділів цього відомства. Нагадаю, що свого часу ми входили до складу Міністерства внутрішніх справ, були самостійним підрозділом і ось тепер увійшли до підпорядкування міністра оборони. Координується вся наша робота Кабінетом Міністрів України.

Внаслідок реорганізації додалися окремі обов’язки, значно покращилась взаємодія із військовим відомством, і це – позитивний момент. Не таємниця, що у складних випадках рятівники зверталися за допомогою до військових, у розпорядженні яких є потужна техніка, людські і матеріальні ресурси. Та, аби отримати допомогу від військових, доводилось долати певні перепони, найчастіше це вирішувалось на рівні керівників відомств – міністра оборони, командувача військовими округами. Тепер така взаємодія стала тіснішою, що сприяє нашій роботі. Наприклад, на рівні нашої області вона здійснюється з Тринадцятим армійський корпусом. У разі потреби ми можемо отримати потужну техніку, крани, БАТи, піротехнічну та ін. Та, незважаючи на будь-які реорганізації, нашим головним принципом у роботі і надалі є гасло "Запобігти. Врятувати. Допомогти”. Це не просто девіз, а триєдиний принцип, за яким побудовано нашу роботу, мета існування служби.

– А яка структура підрозділу Державної служби України з надзвичайних ситуацій в Острозі?

– Нагадаю, що свого часу у нас була пожежна частина, куди входила інспекція, яка займалася профілактикою і служба порятунку, яка допомагала людям під час виникнення надзвичайних ситуацій. Потім інспекцію від’єднали, зробивши її окремим самостійним підрозділом. Згаданим вище указом інспекцію було знову приєднано до рятувальної служби і у нас тепер функціонує сектор Державної служби України з надзвичайних ситуацій. Як і раніше інспекція відповідає за профілактичний напрямок роботи, навчання населення правилам пожежної безпеки, поводження в повсякденному житті, здійснює перевірки виробничих і житлових об’єктів, а оперативна рятувальна частина займається ліквідацією наслідків надзвичайних ситуацій, які виникають на території нашого краю. Це і гасіння пожеж, і визволення зі снігового полону (до речі, зимою, під час потужних снігопадів острозькі рятувальники допомогли добратися до Нетішина уславленому хору ім. Верьовки, який застряг у кучугурах біля Милятина ), за потреби і котів із дерев знімаємо, і собак із люків дістаємо, допомагаємо в інших екстремальних ситуаціях. Звичайно, краще щоб їх не траплялося, але життя завжди вносить свої корективи у наші наміри.

– Розкажіть, будь ласка, про технічне оснащення служби, штат працівників та роботу. Чи зменшилась кількість надзвичайних ситуацій на Острожчині у порівнянні із минулим роком?

– У нас п’ять одиниць техніки – три спеціальні автомобілі (пожежні цистерни на базі автомобілів КАМАЗ, ЗІЛ та Газель), два допоміжних (один легковий і бортовий ЗІЛ). Сьогодні у штаті Острозького сектору працює 28 осіб особового складу. Щоденно у караул заступає зміна з 5 осіб на чолі з начальником караулу, які чергують цілодобово. На місце події виїжджаємо, коли поступають повідомлення про події, викликають громадяни чи представники місцевої влади. Маємо гідро–та пневмоінструменти, які допомагають при ліквідації надзвичайних ситуацій, бензоріз. Хотілося, щоб місцева влада допомагала зміцнювати матеріальну базу, але бідні бюджети не дозволяють це робити, в основному все зводиться до придбання недорогих речей та обіцянок. Та, незважаючи ні на що, ми завжди готові до дій за призначенням, в будь-яку пору року і доби.

Завдяки здійсненій роботі, впродовж нинішнього року у порівнянні з минулим, спостерігається зменшення кількості пожеж. Прикро, що є загиблі на водних об’єктах району. Впродовж двох липневих днів втопилося троє людей у Вельбівному, Бродові та Черняхові. З початку року рятівники здійснили 78 виїздів, де ліквідували 18 пожеж, надавали допомогу населенню та іншим службам 22 рази, брали участь у пожежно-тактичних заняття – 38.

– Щоб б Ви хотіли побажати острожанам і своїм співробітникам напередодні професійного свята?

– Побажання будуть прості, але дуже важливі. Найголовніше – бажаю мешканцям Острожчини не потрапляти в жодні надзвичайні ситуації, використовувати телефон «101» лише для порад. Бо чим менше роботи матимуть рятувальники, тим краще житиме край, люди. Аби менше траплялося надзвичайних ситуацій у нашому житті, неприємностей слід знати, як уникнути пожежі, діяти при виникненні повені, бурі, грози та ін. Найчастіше біда приходить від вогню. Є кілька основних причин, через які стаються пожежі. Це – коротке замикання електромережі, несправність пічного опалення, необережне поводження з вогнем, порушення правил влаштування електроустановок. Тож, дотримуючись простих правил, можна уникнути біди.

Користуючись нагодою, вітаю весь особовий склад рятувальної служби, ветеранів служби, учасників Всеукраїнської акції "Герой-рятувальник року”, усіх громадян, хто хоча б раз за життя наважився простягнути руку допомоги ближньому. Бажаю усім вам здоров’я, щастя, творчих здобутків, життєвої наснаги, нехай Господь Бог і Пресвята Богородиця Неопалима Купина оберігає вас та ваші домівки від лиха, незгод та смертельної небезпеки.

Окремо хочу подякувати нашим ветеранам, людям з великим життєвим і професійним досвідом. До нас часто навідуються Володимир Леонтійович Жуковський, Василь Іванович Сивук, Василь Федорович Тарковський, Костянтин Павлович Голік, Ярослав Леонідович Андросюк та інші, які внесли значний вклад в становлення і розвиток рятувальної служби на Острожчині й сьогодні підтримують нас у роботі. Приємно зазначити, що всі рятувальники працюють добре і з повною віддачею. Напруженим є кожен день, бо робота пов’язана із постійними ризиком, за перемогу над стихією нерідко доводиться платити ціною власного здоров’я. Хочу назвати кращих серед кращих. Прикладом у роботі є начальники караулу Григорій Панюк та Євгеній Токарчук, старший водій Іван Возний, водії Олександр Максимчук, Ігор Євстафієв, командири відділень Валерій Вознюк, Сергій Лозюк, Олександр Плісак, пожежні Роман Ющук, Сергій Цапок, Іван Денисенко, диспетчери Ігор Нікончук та Олександр Сивук.

– Дякую за розмову.

Спілкувався Іван ГЛУШМАН
Переглядів: 767 | Додав: Admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: