Форма входу

Пошук

Архів записів

Календар

«  Травень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Наше опитування

Всього відповідей:

Друзі сайту

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
П`ятниця, 26.04.2024, 13:44
Вітаю Вас Гість
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS

Головна » 2012 » Травень » 22 » І для взуття потрібна відпустка!
19:35
І для взуття потрібна відпустка!

Надворі календарна весна, але зима не здається. Тому актаальним залишається питання, як вберегти наше взуття і зрештою не замочити ноги. За порадою я звернувся до майстра з ремонту взуття Олександра Москалюка, якому чималий досвід передав батько Микола Москалюк. 

– Кінець зими, початок весни є одним із найтяжчих періодів для нашого взуття. У переважній більшості ми використовуємо шкіряне взуття або із штучних замінників. Перше надійно захищає ноги від холоду, але швидко вбирає вологу, пропускає воду, особливо, якщо ним ми користувалися всю зиму. Що відбувається тепер? Як правило, вже дорогою з дому до роботи, у період коли тане сніг чи падає дощ, черевики чи чобітки надмірно зволожуються, промокають. Якщо доведеться працювати у них весь день, то ноги будуть, м’яко кажучи, у некомфортних умовах. Це може суттєво послабити імунітет, і тоді людина стає вразливою до різного роду захворювань, головним чином респіраторних.

Як цього уникнути? Я би рекомендував використовувати для перебування на вулиці одне взуття, а на роботі – перезуватися у сухе і чисте. У той час варто було б дати можливість мокрому взуттю підсушитись.

Тим, хто на вулиці перебуває тривалий час, наприклад, листоноші, двірники, продавці на базарі варто користуватися гумовим взуттям із теплими підстилками, одягати теплі шкарпетки. Воно нині не дуже популярне, але найнадійніше захистить ноги від вологи і холоду.

– Олександре Миколайовичу, а як необхідно доглядати за взуттям, щоб воно служило довше і надійно захищало від негоди?

– З часом білий і пухнастий сніг на наших вулицях перетворюється на воду, змішану з брудом, піском та різними реагентами, якими дорожники посипають вулиці від ожеледиці. Ця суміш згубна для нашого взуття. Варто пам’ятати, що взуття має дуже тонке захисне покриття, тому перед першим «виходом у світ» необхідно глибоко просочити захисним водовідштовхувальним засобом, потім відполірувати. Шкіряне взуття довше носитиметься і не так швидко промокатиме, якщо його підметки просочити гарячою льняною оліфою або деревним дьогтем. 

Після того, як ви повернулися з вулиці, постарайтеся якнайшвидше почистити взуття щіткою, а потім витерти вологою ганчіркою. Це не дасть шкірі увібрати шкідливі для неї речовини. Не раджу мити взуття під проточною водою – воно ще більше набереться води і сохнутиме значно довше. Після очищення даємо взуттю висохнути, але обов’язково при кімнатній температурі. Важливо знати, що сушити взуття поблизу каміна, на батареях опалення, біля вогню не можна – воно буде швидше пошкоджуватись. 

Якщо взуття промокло зсередини, скористайтеся спеціальною сушаркою або вкладіть в середину зім'яті газети. Після висихання, обробіть взуття кремом для взуття. Я би радив використовувати креми на восковій основі, якщо на вулиці сиро чи дощить, а жирніші – під час морозів. Раз на тиждень рекомендується наносити водовідштовхувальне просочення. Для догляду за виробами із замші, велюру або нубука використайте спеціальні аерозолі і емульсії. Якщо взуття просочилося неприємним запахом, протріть черевики зсередини ваткою, змоченою перекисом водню або розчином марганцівки. А ще раджу давати взуттю коротку «відпустку»: якщо сьогодні ви взуваєте одні черевики, то наступного дня – інші. Пов’язано це з тим, що волога із взуття, при нормальному сушінні, виходить приблизно через 20 годин. З допомогою таких простих правил можна на довше зберегти своє взуття. Воно буде красиве і надійно захищатиме ноги від негоди, а відповідно і здоров’я.

Розмову записав Іван ГЛУШМАН
Переглядів: 636 | Додав: sdfy | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: