Форма входу

Пошук

Архів записів

Календар

«  Січень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Наше опитування

Всього відповідей:

Друзі сайту

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Субота, 20.04.2024, 02:47
Вітаю Вас Гість
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS

Головна » 2012 » Січень » 1 » І магістрат, і водокачка…
10:05
І магістрат, і водокачка…
Прямуючи через наше місто на Шумськ чи Ізяслав, мандрівник, рухаючись проспектом Незалежності, поверне на невелику вулицю Князів Острозьких. Почавшись від перехрестя з проспектом Незалежності, вона закінчується перед містком, який межує її із вулицею Бельмаж. На початку вулиці встановлено пам’ятник князям Острозьким – Федору, Василю Івановичу та Василю-Костянтину. В кінці вулиці розміщений міський межовий знак.

Рід князів Острозьких вперше згадується у Густинському літописі під 1340 роком (згадка стосується першого достовірно відомого князя, засновника династії Данила Дмитровича). Його нащадки уславилися як видатні полководці (Федір Федорович та Костянтин Іванович), діячі української культури (Василь-Костянтин Острозький) і... святі (Федір Данилович). Припинився рід Острозьких зі смертю онуки В.-К. Острозького – Анни-Алоїзи Ходкевич у 1654 році.

У польські часи у будинку, в якому розташований магазин «Троянда» (біля приміщення «швидкої допомоги»), знаходився магістрат. У ньому працював і навіть трохи жив бургомістр. Одним із них був Жураковський, а першим бургомістром за Польщі був Войцеховський.

Неподалік магістрату знаходилась водонапірна башта, звідки отримували воду багато будинків міста. Рухаючись в бік Шумська, на вулиці знаходились два будинки, у яких жили священики, у тому числі і в теперішньому приміщенні міського соцзахисту. Цікаво, що у приміщенні теперішньої стоматологічної поліклініки за Польщі знаходилось офіцерське казино.

Ця вулиця, як і проспект Незалежності, мала різні назви: 3 Мая (на честь одної з перших у світі конституцій – Польської, до створення якої був причетний колишній власник Острога Станіслав Малаховський), 1 Мая (на честь Міжнародного дня солідарності трудящих), Маріїнська (на честь дружини одного з імператорів Російської держави).

На вулиці Князів Острозьких знаходиться одне нині з працюючих підприємств – завод мінводи. А ще є чотири магазини і два ресторани. З цієї вулиці можна потрапити до костелу, а також замкового комплексу, міської ради. Там також знаходиться стоматологічна поліклініка, станція швидкої медичної допомоги, міський відділ соцзахисту.
Переглядів: 596 | Додав: sdfy | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: