Форма входу

Пошук

Архів записів

Календар

«  Листопад 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Наше опитування

Всього відповідей:

Друзі сайту

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
П`ятниця, 19.04.2024, 05:32
Вітаю Вас Гість
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS

Головна » 2011 » Листопад » 25 » Храм збудують із карпатських смерек
13:36
Храм збудують із карпатських смерек
Наша газета вже кілька разів розповідала про спорудження Свято-Миколаївського храму УПЦ КП. Днями я знову побував на місці, де незабаром постане відновлений храм. Вже побудовано цокольний поверх, незабаром вставлятимуть вікна і двері. А зводити дерев’яну частину почнуть весною наступного року. Її будуватимуть майстри із Гуцульщини з карпатських смерек.


Ще в лютому, незважаючи на прохолодну погоду,­ біля майбутнього храму вже працювали люди – засипали земляні пазухи навколо збудованого фундаменту. Тоді активно допомагали прихожани, які безоплатно працювали. Пізніше будівельники спорудили арматурний пояс. На цю роботу пішло багато часу. Також зводили внутрішні стіни, заливали бетоном підлогу цокольного поверху. Завершальним етапом стало встановлення перекриття, яке є стелею для цокольного поверху і підлогою для майбутнього головного простору храму.

Щоб зробити вхід у підвальний поверх храму, спорудять дві галереї з накриттям. До них вестимуть сходи. Тепер цокольний поверх вже готовий, незабаром замовлятимуть вікна і двері для нього. Планується, що скоріше за все вони будуть дерев’яними з металічною оковкою стилізованою під старовину. Тож наступну зиму приміщення зустріне вже закритим.

Мене цікавило, що буде розміщене у цокольному поверсі. Староста Свято-Миколаївської церкви Валерій Хомич розповів, що там буде знаходитися церковний архів, кімната священика, недільна школа, каса та інші службові приміщення.

Хоч будівництво цокольного поверху вже завершено, але біля храму роботи ведуться – працюють над підведенням води і електроенергії. Староста церкви каже, що цього року починати будувати зруб храму не доцільно, тому що закінчити його до зими не встигнуть.

В кінці минулого року велись перемовини з майстрами із Івано-Франківської області, які є визнаними спеціалістами спорудження великих дерев’яних храмів. Вони будували їх у себе на батьківщині, а також інших куточках України – Києві, Одесі, Тернопіллі. В кінці липня представники з Верховини побували в Острозі, демонстрували зразки матеріалів, з яких будуватиметься храм. У процесі спілкування обумовлено різні важливі деталі майбутніх робіт, зокрема, дійшли порозуміння, що дерево доцільніше обробляти проти гниття, пошкодження шашелем та ін. на Івано-­франківщині. За матеріал, підготовку його до будівництва, перевезення церква заплатить гроші. В Острозі майстри з готового матеріалу швидко зведуть стіни, а потім куполи, тобто, як кажуть, храм здадуть під ключ. Брус для стін будуть різати таким чином, щоб він із трьох сторін був рівним, а з четвертої, зовнішньої – півкруглим.

– Для того, щоб храм будувався, закупити дереви­ну, метал та інші матеріали нам потрібні кошти, – розповідає староста церкви Валерій Хомич. – Приємно, що ці кошти поступають, люди регулярно вносять свої пожертви. Хотілось би звернути увагу, що це не тільки острожани, але й люди з Тернопілля, Хмельниччини, Львівщини, Києва, Харкова, Донецька та інших регіонів України. Гроші перераховують безпосередньо на рахунок, передають через родичів та знайомих, особисто приносять в храм, аби він зростав. Хочу сердечно подякувати всім жертводавцям, які вносили свої пожертви на будівництво храму. Орієнтовна вартість будівництва на кінець минулого року складала приблизно півтора мільйона гривень. Звісно, враховуючи інфляцію і подорожчання робіт, товарів і енергоносіїв, слід очікувати, що вона буде значно більшою, десь біля двох мільйонів.

Ведучи мову про збір коштів, староста церкви наголосив, що сприяють поширенню інформації про храм сучасні інформаційні технології. Завдяки Світлані Мацієвській нещодавно церковна громада Свято-Миколаївської церкви отримала свій Інтернет-сайт. Його створив Роман Коваль зі студії «Richlyn Systems Ltd». Тепер, набравши в адресній стрічці http://ostroh-cerkva.rv.ua, можна потрапити на сторінку, де є відомості про громаду, історію церкви, відновлення храму та ін. Сайт буде і далі доповнюватися і оновлюватися.

– Ми вдячні міській владі, яка допомагає нам всіма можливими способами споруджувати храм, – продовжує розповідь Валерій Хомич. – Хоч коштів на будівництво храму в міському бюджеті не може бути передбачено, але свого часу у нас не було крана для монтажних робіт, і міська влада допомогла вирішити це питання. Міський голова Олександр Шикер тримає в полі зору наші проблеми, і за потреби та можливості допомагає. За це йому наша громада щиро вдячна.

На завершення подаємо банківські реквізити Свято-Миколаївської церкви. Всі бажаючі можуть переказати кошти на церкву, в якій богослужіння вестимуться рідною українською мовою: МФО 333227 РОД РБ «Аваль» м. Рівне, р-р №260035983, код ЗКПО 25314874.

Переглядів: 617 | Додав: sdfy | Рейтинг: 2.0/1
Всього коментарів: 0