Форма входу

Пошук

Архів записів

Календар

«  Листопад 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Наше опитування

Всього відповідей:

Друзі сайту

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Четвер, 28.03.2024, 20:02
Вітаю Вас Гість
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS

Головна » 2011 » Листопад » 25 » Хрест повертається на дзвіницю
13:38
Хрест повертається на дзвіницю

Вже майже півроку на дзвіниці Свято-Богоявленського храму немає хреста. Його зняли весною, бо була загроза, що він може впасти. 16 серпня біля дзвіниці почали встановлювати будівельне риштування. Я поцікавився у настоятеля Свято-Богоявленського храму Олександра Максимюка, що буде робитися на вхідній брамі до замкового комплексу.

Із розповіді я дізнався, що до престольного свята Святого Федора громада Свято-Богоявленського собору має намір встановити на дзвіниці хрест. Він буде майже точною копією того, який встановили там 105 років тому. Відмінність полягає лише у тому, що виготовлений він із нержавіючої сталі, а попередній символ віри був із кованого металу. За більше ніж століття, під палючим сонцем, від дощу і снігу він піддався корозії. На початку цього року було помітно, що він сильно нахилився і міг в будь-який момент, особливо під час поривчастих вітрів, впасти. За старими кресленнями нещодавно одна з нетішинських фірм, яка спеціалізується на зварюванні аргоном, виготовила новий хрест. Метал привезено з Донецька, а розміри складають приблизно 2,2 на 1,8 м., вага – біля 100 кг.

Встановлення такого великого хреста – важка і відповідальна робота, тим більше, що виконуватиметься вона на куполі висотою біля 25 метрів. Забезпечити безпечну і комфортну роботу монтажникам, навіть двома довгими пожежними драбинами, неможливо, тому було вирішено спорудити будівельне риштування. Для встановлення хреста громада церкви залучила спеціалістів, які працювали в Почаївській лаврі, Зимнівському монастирі та ін. Планується, що перед або під час престольного празника символ християнської віри буде освячено.

– Після встановлення хреста риштування залишаться, – розповідає настоятель Свято-Богоявленського собору о. Олександр Максимюк. – Витративши чимало сил і коштів на монтаж допоміжних конструкцій, ми вважаємо, що доцільно також зробити зовнішній ремонт надбрамної дзвіниці, тим більше, що вже є така потреба. Оскільки встановлення риштування розпочали лише 16 серпня, то цілком зрозуміло, що до свята майстри не зможуть зробити всі заплановані роботи. Тож під час престольного празника дзвіниця буде з всіх боків обкладена будівельним риштуванням. Думаю, що це аж ніяк не заважатиме молитися за живих і померлих, нашу Богом храниму Україну.

Дуже добре, що завчасно почнуть ремонт приміщення дзвіниці. Як театр починається з вішалки, так замковий комплекс – із вхідної брами. Побачивши обідрані стіни, бур’яни на стрісі, у декого з особливо прискіпливих мандрівників, зразу ж може скластися негативний образ. Потім його важко буде переконати у протилежному. Чудово, що візитка замкового комплексу буде відреставрована, її зовнішня краса поєднається із історичними надбаннями та високою культурою.

Переглядів: 626 | Додав: sdfy | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0