Форма входу

Пошук

Архів записів

Календар

«  Листопад 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Наше опитування

Всього відповідей:

Друзі сайту

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
П`ятниця, 29.03.2024, 11:48
Вітаю Вас Гість
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS

Головна » 2011 » Листопад » 10 » Людяність, помножена на професіоналізм
10:18
Людяність, помножена на професіоналізм
Зараз, коли доволі непроста економічна ситуація ускладнюється ще й реформами в окремих галузях, знайти роботу, яка б приносила не тільки моральне задоволення, а й відповідні матеріальні дивіденди, досить важко. Якщо навіть у столиці чи інших великих містах фахівці, які мають за плечима не тільки затребувану спеціальність, а й чималий стаж, зіткнувшись із пошуком роботи, витрачають на це заняття не кілька тижнів, а місяці, то що вже говорити про жителів такого міста, як наше. Чим же центр зайнятості може зарадити людям, котрі тимчасово залишилися без роботи? – з цим запитанням ми звернулися до директора міськрайонного центру зайнятості Алли Володимирівни ВАСИЛЕНКО.

– За перше півріччя нинішнього року чисельність безробітних в області в порівнянні з відповідним періодом минулого року зменшилась на 3,7 тис. осіб. Рівень безробіття (за методологією МОП) знизився з 11,9 до 11,5 %, але він все ще залишається вищим за середньо український показник. Не можна забувати, що за сухими цифрами, які середньостатистичному українцеві навряд чи щось говорять, – чиясь неможливість заплатити за квартиру чи інші комунальні послуги, купити ліки, нормально харчуватися чи придбати дітям-школярам найнеобхідніший одяг.

Проте, нинішнього року ситуація на ринку праці дещо поліпшилася, про що свідчить зменшення кількості офіційно зареєстрованих безробітних. Враховуючи існуюче у нашій сфері напруження, намагаємося використовувати усі доступні форми допомоги тим, хто опинився у скруті.

Так, у січні-жовтні 2011 року в пошуках роботи до центру зайнятості звернулося 1487 осіб. Зрозуміло, що допомогти усім не вдалося, проте сучасні підходи до вирішення питання дають змогу допомогти більшій кількості безробітних. Усього ж з початку року на обліку перебувало 2262 особи – майже на 330 більше, ніж за аналогічний період 2010 року.

Один з напрямів, який використовуємо останнім часом – активна співпраця з роботодавцями з формування бази вакансій. З початку року в базі нараховувалося 1022 вакансії. Допомагаючи безробітним спеціалістам знайти роботодавців і навпаки, за січень-жовтень нинішнього року центр зайнятості розв’язав проблему з пошуком роботи для 1016 осіб. На 1 листопада актуальними залишились 23 вакансії. На кожну в середньому претендувало 28 осіб, тоді як торік «конкурс» для безробітних був 114 осіб на місце.

– Хто частіше звертається до центру зайнятості?

– Загальна тенденція, яка зберігається не перший рік, – по допомогу в службу зайнятості частіше звертаються жінки. Цього року серед клієнтів центру зайнятості їх 53 %. З одного боку в них активніша життєва позиція, ніж в чоловіків, які, втративши роботу, часто просто пливуть за течією, а з іншого – трохи більший рівень відповідальності за родину й особливо дітей, тож цей чинник закономірний. У віковому ж розрізі картина приблизно така: за 9 місяців цього року послугами центру зайнятості скористалося 2136 осіб, 1668 з них мали статус безробітного. Молодь віком до 35 років – 49,7 %, решта – люди більш поважного віку, котрі, маючи досвід роботи, часто-густо вже не мають енергії, притаманної молодим.

– І як Ви їм можете допомогти?


– Це підбір вакансій не лише в місті та районі, а й по області чи Україні. Вакансії підбираються спеціалістом одразу під час прийому. А, чекаючи на прийом, безробітний може скористатися інформацією, яка розміщена на стендах чи через тач-скрін. Або ж до послуг комп’ютери вільного доступу, де можна через спеціалізований Веб-портал «Труд» розмістити своє резюме або познайомитися з вакансіями самостійно.

Наступна форма роботи – залучення до громадських робіт, на яких можна працювати до 180 днів протягом року. З початку року до тимчасових робіт було залучено 497 безробітних, які працювали на благоустрої територій населених пунктів, придорожніх смуг, зон відпочинку, ремонті об’єктів соціальної сфери, надавали послуги особам похилого віку, одиноким пристарілим через територіальні центри соціального обслуговування, працювали у сільському та лісовому господарствах.

І, звичайно, ми даємо можливість здобуття іншої професії, конкурентоспроможної на ринку праці.

– Які професії сьогодні мають більший попит?

– Це, звичайно, робітничі професії. Сьогодні ринок праці вимагає досконалого володіння новітніми технологіями, новою прогресивною технікою. І навики ці можна здобути у мережі центрів професійно-технічної освіти державної служби зайнятості (ЦПТО). Створений такий заклад і у м. Рівному, де є потужна сучасна навчальна база. Успішний розвиток економіки залежить від професійної підготовки кадрів. Рівненський ЦПТО здійснює курсову професійну підготовку за 49-ма професіями, у тому числі робітників високого рівня кваліфікації з технологічно складних професій.

Перевагами навчального закладу є стислі терміни навчання; максимальне врахування вимог роботодавців; розширення можливостей працевлаштування після закінчення навчання; використання новітніх технологій навчання; можливість навчатися за індивідуальною та модульною формами; комфортна атмосфера навчання для людей різного віку.

До послуг безробітних, які виявили бажання тут навчатися, – сучасні інтер’єри, найновіше технологічне обладнання, мультимедійні комплекси, інтерактивні технології. Одним словом, фахівця, який здобув професію в ЦПТО, роботодавці охоче беруть на роботу.

– Я знаю, що така служба, як Ваша, ніколи не стоїть на місці у своєму розвитку та удосконаленні надання послуг. Ви завжди йдете на крок попереду серед споріднених служб. Що ж нового з’явилося у Вас останнім часом?

– Крім безпосередньої роботи по залученню до активних програм зайнятості велика увага приділяється сьогодні профорієнтаційній роботі зі школярами, адже формування свідомого вибору майбутньої професії закладається саме у школі. Щороку ми забезпечуємо учнів старших класів шкіл міста та району профорієнтаційними діловими щоденниками, виготовленими на замовлення Державного центру зайнятості. Практично у кожній школі міста та сіл району ми розмістили програмно-апаратні комплекси «Профорієнтаційні термінали», які допоможуть школярам зорієнтуватися у складному світі різноманітних професій на первинному етапі побудови кар’єри. Програмне забезпечення створене задля наближення профорієнтаційної інформації до школярів у цікавій ігровій формі. Це своєрідний молодіжний профорієнтаційний інтернет-портал, матеріали якого розраховані на учнів, вчителів, батьків.

У сучасних умовах професійна орієнтація шкільної молоді є одним з головних напрямів державної політики зайнятості.

До інноваційних форм профорієнтаційної роботи належить і мобільний центр проф­орієнтації. З ним ми виїжджатимемо у віддалені населені пункти району, щоб розказувати про послуги служби зайнятості. А вони адресовані різним верствам населення: школярам і людям старшого віку, роботодавцям.

– Загальновідомо, що соціальна робота – вкрай складна, адже щоденно доводиться пропускати через себе десятки, а то й сотні людських доль. Що головне у Вашій роботі?


– Для мене, як і для моїх колег, – це постійне удосконалення уже набутих навичок, адже життя не стоїть на місці, встигай слідкувати за змінами в законодавстві, приймати правильні управлінські рішення, адже одним розчерком пера чи своєю неуважністю можна нашкодити людині, яка і без того опинилася у скрутному становищі. Тому високий професіоналізм, людяність, небайдужість цінуються у нас найбільше.

– Що Ви побажаєте своїм колегам напередодні свята?

– Усім, хто причетний до сфери, яка опікується людьми від самого їх народження і аж до старості, оточує захистом від життєвих негараздів, хто трудиться сьогодні або ж уже перебуває на заслуженому відпочинку, зичу міцного здоров’я, сімейного благополуччя, життєвої радості і достатку, впевненості у завтрашньому дні і Божого благословення у всіх добрих починаннях.

Розмову записав Віктор ХЛУС
Переглядів: 803 | Додав: sdfy | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: