Форма входу

Пошук

Архів записів

Календар

«  Грудень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Наше опитування

Всього відповідей:

Друзі сайту

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Четвер, 28.03.2024, 13:26
Вітаю Вас Гість
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS

Головна » 2011 » Грудень » 1 » Лохотрони сьогодення: як не втрапити у їх тенета
09:32
Лохотрони сьогодення: як не втрапити у їх тенета
До початку Перебудови, тобто середини 80-х років минулого століття, слова «Лох», «Лохотрон» вживались вкрай рідко. Коли комуністичні лещата були розімкнуті, різного роду ділки зрозуміли, що на довірі пересічних людей, їх незнанні, сподіванні на швидке збагачення можна неабияк заробляти. Тоді наперстками, лотереями, пропозиціями роботи, продажем «унікальних технологій», організацією фінансових пірамід, на кшталт МММ, шахраї «збили» чималий капітал. Та тепер люди стали обізнанішими, відповідно і шахраї перейшли на вищий рівень, використовують більш витончені способи, аби витрясти з пересічної людини її кревні.


Підставні для викачування грошей

В 2000 році у справах я перебував у Рівному. Мав трохи вільного часу і мандрував містом. На базарі ще здалеку помітив натовп людей, який зосередився навколо маленького столика. Щойно я підійшов ближче, як до мене рішуче наблизився молодик, і, мовляв, через те, що він не має часу, дав безкоштовно кілька жетонів і швидко зник. Не давши отямитись, круп’є зразу запропонував зробити ставку. Вочевидь, аби заохотити, втягнути у гру, розбудити азарт, спершу дали можливість виграти. Та після двох чи трьох ставок я все програв. Спочатку доброзичливо, а потім ледь не силою пропонували відігратись – тобто придбати жетони. Я відмовився і зробив спробу покинути натовп. Тут, ніби з-під землі, з’явився мій «добродійник» і, звісно ж, зажадав повернути його жетони. Зрозумівши, що втрапив у халепу, довелось купити жетони і «віддати» їх підставному гравцеві. Лише тоді я зміг покинути натовп.

Цілком очевидно, що майже всі учасники гри, крім мене, були підставними. Круп’є вміло маніпулював грою, щоб пробудити у мене інтерес. Вони знають, що чоловікові у грі, на відміну від жінок, дуже важко зупинитися. Цю особливість вміло використовують шахраї. Треба пам’ятати, що вони хороші психологи, підмічають найменші емоційні стани жертви, вміло управляють людьми. Теж саме можна сказати і про циганів-гадалок, які намагаються стандартними фразами вгадати щось про людину, і коли побачили, що втрапили в ціль, «розвивають перемогу», виманюючи гроші.

Пройшло небагато часу, і в одній з телепередач я почув про затримання тих шахраїв. «Гастролюючи» великими містами України, тривалий час жили вони безбідно, але все ж були затримані і, можна сподіватися, покарані. Скільки азартних гравців, недосвідчених і незнаючих про «спритність» рук організаторів цього лохотрону потрапили в його тенета, залишилися без грошей, віддали у заставу дорогі речі – тільки Богу відомо.



Підписав договір – граєш за чужими правилами

Якось в Києві біля одного з підземних переходів до мого знайомого підійшов юнак зі щитом на спині і грудях. Він вручив кольорову агітку і запропонував узяти участь в акції, яку організувала одна з «престижних» компаній. Умови і справді були дуже вигідні. Залишалося тільки підійти в офіс і оформити документи.

У шикарному офісі, де було вже багато бажаючих стати учасником акції, мій знайомий підписав договір. Менеджер, симпатична дівчина, нашвидкуруч пояснила умови договору, де серед іншого  зазначила, що вигідні умови надаються безстроково, але необхідно обов’язково сплачувати незначну суму впродовж року, а потім, якщо немає бажання користуватися акцією, то можна просто перестати платити, і це означатиме відмову від участі у проекті. Рік мій знайомий справно платив, а потім поїхав на заробітки і перестав вносити плату та отримувати послуги.

– Повернувшись через 8 місяців додому із заробітків, на мене вже чекало судове рішення і вимога від виконавчої служби про те, що я маю сплатити більше 800 гривень штрафу, пені і судових зборів, – пригадує чоловік. –  Звісно, першим ділом я звернувся до знайомого адвоката. Той, вивчивши документи, сказав, що рішення вступило у силу, у відведений час апеляцію не було подано, і виконавча служба зобов’язана стягти з мене всю суму. Аби уникнути ще більших неприємностей – краще заплатити.

У цьому випадку все нібито і правильно, здається, що лохотроном і не пахне – складено договір, надавались послуги, за них сплачувалась обумовлена сума, але не був виконаний пункт про те, що договір розривається автоматично після року користування послугою і припинення користування нею клієнтом. Компанія, за її лише відомим механізмом, нарахувала людині солідну суму, яка перевищує недоплату щонайменше в 50 разів, а один із наших судів без присутності відповідача задовольнив позов.

Якось я спілкувався зі знайомим. Коли мова зайшла про його роботу, то він розповів, що працює юристом в одній із столичних компаній. Серед іншого, я дізнався, що його юридичний відділ – один із найбільших. Тоді я не міг второпати, для чого компанії, яка надає неюридичні послуги, такий великий штат правників. Лише згодом зрозумів – вони готують судові позови для стягнення заборгованості зі своїх клієнтів. Виграний суд компенсує кілька десятків акцій, а кваліфікований юрист у суді і малообізнаний у тонкощах Феміди відповідач все одно, що професійний боксер проти аматора-початківця. Уявляєте, що буде?!..


Спочатку приз, а потім...  рахунок на нього

Острожанка Олена вважала себе невезучою у різного роду розіграшах призів, лотерей. І ось одного разу, придбавши журнал „Добрые советы”, їй здалося, що нарешті посміхнулась удача і їй.

– Я стерла захисну плівку на трьох картах розіграшу і побачила там три тузи, – розповідає жінка. – Це означало, що я виграла  приз – кухонний набір і кулінарні рецепти. Одразу ж вирізала малюнок, вислала його за вказаною адресою. А ще вказала номер свого мобільного, про що згодом дуже шкодувала.

Маленька бандероль прийшла вже через 2 тижні. За поштові послуги довелось сплатити 20 грн. Коли вдома розпакувала її, побачила набір з 10 кольорових карток-рецептів і 3 маленькі тертки, схожі на іграшкові. Одразу і подумала, що це якраз на тих 20 грн. і „потягне”. Розчарована призом і не будучи фанаткою кухні, пані Олена заховала свою ”удачу” подалі. Через деякий час вона отримала ще один конверт з рецептами, потім ще один. А вже через місяць прийшло повідомлення з ТОВ „ІМР” з вимогою сплатити  рахунок на 181 грн. 70 коп. за своє замовлення.

– Моєму обуренню не було меж! Яке замовлення! Я нічого не підписувала і не замовляла. За ці гроші я могла нормальну каструлю придбати. Потім був ще один лист, який і змусив мене поцікавитись  вищевказаною фірмою. Лише задавши у пошуку  ТОВ „ІМР”, я одразу натрапила на море статей про ошуканство і навіть на сайт ошуканих нею українців. Ось його адреса http://ooo-imp.narod.ru/. Згодом були ще листи, телефонні погрози і повідомлення про те, що на мене відкрита справа, незабаром приїде кредитний інспектор і тому подібне. Однак все залишалось лише на папері. А ще на сайті єдиного державного реєстру судових рішень http://www.reyestr.court.gov.ua не знайшла жодної справи і судового рішення, де б фігурувало це товариство.

Жінка зрозуміла, що  свої настирливо-погрозливі методи товариство  спрямовує на слабких людей, які  ладні сплатити оті кошти аби лиш вимоги припинились, а з ними і моральний тиск. Саме на це розраховують шахраї. А ще вона радить ні в якому випадку не повідомляти свій мобільний, домашню адресу і уважно читати в документах усе, що написано дрібними літерами.


Не всі банки чесні з клієнтами

Острожанку Оксану неабияк «нагрів» один із банків. Ще в докризовий період жінка, піддавшись обіцянкам вигідного кредиту, придбала побутову техніку. Оскільки її мінімальна заробітна плата ніяк не дозволяла купити омріяні речі за повну суму, то зважилась оформити кредит. Довго шукала і обрала «найвигідніший».

Дуже швидко було оформлено договір, і через один з магазинів нашого регіону Оксана придбала омріяну техніку. Знаючи, що за кредит необхідно сплачувати вчасно, бо штрафні санкції дуже серйозні, сім’я не доїдала, обмежували себе у всьому, лише аби  скоріше повернути борг. За два місяці до закінчення обумовлено терміну вся сума була сплачена. Жінка каже, що підходила до представника банку, але дівчина всіляко відмахувалась, рекомендувала взяти інформацію про свою сплату через Інтернет. Але так, як ніхто в її родині цим благом цивілізації не користувався, то лише після кількох настирливих наполягань менеджер нарешті запевнила Оксану, що її кредит погашений, але довідки офіційної, звісно ж, не дала.

Пройшло більше 3 років з того часу. Недавно, як грім з ясного неба, до неї з банку надійшов лист, у якому зазначалося, що оскільки вона не повністю сплатила обумовлену суму, то за цей час штраф і пеня виросли майже до 2 тисяч гривень. Банк пропонує добровільно, без судової тяганини, погасити борг, в іншому випадку доведеться заплатити ще більше.

– Я платила строго згідно графіка, який мені дала менеджер при оформленні кредиту, – розповідала заплакана жінка. – Там були суми з копійками. Я дуже скрупульозно їх платила, аби не було проблем. Коли йшла у відпустку, то отримала оздоровчі. Заплатила зразу двома платежами за два місяці і вже йшла з випередженням графіку. Останню суму точно пам’ятаю, що сплатила все до копійки. Раділа, що маю побутову техніку і кредит сплатила справно. І ось тепер на тобі…

Три роки сплили з того часу, коли закінчився термін погашення кредиту. Оксана не зберегла квитанції про сплату кредиту. Як далі бути – вона не знає. Сплатити таку велику суму вони з чоловіком не можуть, адже отримують лише мінімальну заробітну плату, мають двійко школярів та ще й комунальні платежі обходяться недешево…


Сім раз відмір....

Угруповання шахраїв працюють з психологами, гіпнотизерами, вміють тримати рівновагу аж до того моменту, поки не починають відчувати, що ми вже в їхніх руках. Публікації про викриття шахраїв показують, що над «вибиванням» грошей з людей працюють цілі групи, і кожен з її членів за щось відповідає: хтось заманює людей, хтось надає афері статус офіційності, а ще хтось розробляє всю цю схему і знаходиться в тіні. На жаль, шахраїв нині стає все більше і більше, а нам все важче їх розрізняти.

Всі ми добре пам’ятаємо, що дармовий сир буває лише у мишоловці, розуміємо, чому. І все ж є ті, хто «купується» на той сир. Як же протидіяти різного роду лохотронам? Пам’ятайте, що ніхто не буде робити вигідної пропозиції, не переслідуючи своєї мети. Не варто зопалу ковтати наживку з «масних і солодких» обіцянок. Треба бути обережним, надаючи копії паспорта чи інших особистих документів, номер телефону, адресу, іншу інформацію про себе. Беручи участь в різного роду акціях, варто пам’ятати, що їх організатори наголос роблять лише на вашій вигоді від проекту, і дуже мало говорять про ваші обов’язки. Коли справа дійде до суду, останнє стане вирішальним в ухвалі про стягнення з вас штрафних санкцій і судових витрат.

Юристи при ознайомленні з угодою чи договором радять ретельно вивчати документи перед тим, як їх підписувати. Якщо виникають сумніви, то краще звернутися до кваліфікованого юриста, аби не потрапити у неприємну ситуацію. Якщо це все ж таки сталося – не варто впадати у відчай, шукайте захист у професіоналів. Підписавши договір, чи то з банком, чи з іншою структурою необхідно пунктуально його виконувати, особливо щодо сплати обумовлених сум. Поставивши свій підпис, ви погоджуєтесь зі всіма пунктами договору, і якщо ви його не виконуєте, то суд буде не на вашій стороні, довести зворотнє буде дуже важко.

Переглядів: 977 | Додав: sdfy | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0