Форма входу

Пошук

Архів записів

Календар

«  Вересень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Наше опитування

Всього відповідей:

Друзі сайту

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
П`ятниця, 19.04.2024, 01:43
Вітаю Вас Гість
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS

Головна » 2013 » Вересень » 29 » Мирова угода – як компроміс
12:13
Мирова угода – як компроміс
Ми вже не раз розповідали про проблему, яка виникла через борг міської ради одному із приватних підприємств. І ось нарешті проблему вирішено. Про це розмова із міським головою Олександром Шикером.  

– Впродовж двох років великою проблемою для міської влади було періодичне блокування рахунків міської ради. Це пов’язано з тим, що ми боргуємо 550 тисяч гривень, які маємо повернути приватному підприємству «Вік-Експо» за готель «Вілія». Суд визнав незаконним його продаж. Тож будівля повернулась у комунальну власність і передана в оренду Національному університету «Острозька академія». Через суд нас зобов’язали повернути кошти. А вони вже витрачені і зробити це одномоментно неможливо. Через це були заблоковані наші рахунки. Ми неодноразово зверталися в суд, щоб їх розблокували, однак ці звернення бажаних результатів не дали.

Ми вели багато перемовин із власником «Вік-Експо». Але довгий час жодних результатів це не давало. Нарешті, після зустрічі, яка відбулася у середу, 11 вересня, ми спільно дійшли згоди про укладення мирової угоди. Тепер у бюджеті міста є кошти, які можна використати на погашення боргу. Добре, що власник «Вік-Експо» погодився підписати мирову угоду і суд виніс відповідну ухвалу. Вона направлена до казначейства, яке розблокувало наш поточний рахунок. До сказаного хочу додати, що, незважаючи на блокування рахунків, деякі проплати все ж йшли. Головним чином це були кошти по так званих захищених статтях видатків – тобто на заробітну плату працівників бюджетної сфери та оплату за енергоносії.

Велику роль у вирішенні проблеми відіграв головний спеціаліст юридичного відділу Тарас Хмарук. Це була його ідея укласти мирову угоду, як компромісне рішення. Він вів перемовини із представниками «Вік-Експо», доводив, що це буде вигідно як їм, так і міській раді. Приємно, що власник підприємства погодився піти нам назустріч.

– Олександре Федоровичу, звісно, розблокування рахунків позитивний крок і він позначиться на роботі міської ради. Однак ще є одна дуже суттєва проблема, яка гальмує діяльність багатьох підприємств, установ та організацій – робота казначейства…

– Про це багато пишеться і говориться. Нічого нового я сказати не можу. Справді, складається вкрай парадоксальна ситуація. Органи місцевого самоврядування, інші бюджетні організації мають кошти на своїх рахунках. Але, коли вони оплачують за товари, роботи, послуги, то казначейство затримує їх на своєму рахунку, причому, інколи, тривалий час.

Це проблема дуже велика і вона не лише у нас, а у всій країні. Казначейство, на жаль, працює в ручному режимі. І це всі бачать і знають. Здійснити проплати, крім згаданих вище захищених статей, вкрай важко. Звинувачувати відділення казначейства в Острозькому районі ми не маємо підстав. Ті ліміти, які їм спускають зверху – проплачують, але більше вони зробити не можуть. Трохи платиться на місто, трохи на район. Ситуація поліпшиться, якщо нормально запрацює усе казначейство в країні. Тоді пройдуть ті проплати, які затримані ним.

Проекти, над якими необхідно працювати, у нас є. І виконавці готові приступити до роботи, але вони хочуть аванс, гарантію, що буде все оплачено після виконання робіт згідно актів і рахунків. А цього, на жаль, гарантувати ми не можемо. Тепер, після розблокування рахунків, ми оплачуватимемо ті послуги і виконані роботи, рахунки за які виставлені ще минулого року. Звісно, це підриває довіру до нас, як платника. Керівників підприємств, підприємців можна зрозуміти. Вони не можуть чекати невизначений час свої зароблені гроші. Адже є інфляція. Якою вона буде через півроку, ніхто спрогнозувати не може. А сьогодні необхідно платити заробітну плату, податки, придбати матеріали та інструменти. Нам залишається сподіватися, що найближчим часом держказначейство запрацює і тоді ситуація покращиться.

Розмову записав Іван ГЛУШМАН
Переглядів: 615 | Додав: Admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: