Форма входу

Пошук

Архів записів

Календар

«  Грудень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Наше опитування

Всього відповідей:

Друзі сайту

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
П`ятниця, 29.03.2024, 18:09
Вітаю Вас Гість
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS

Головна » 2011 » Грудень » 25 » Ой, на Миколая святкують Миколи
12:45
Ой, на Миколая святкують Миколи
Напередодні улюбленого свята дітвори я вирішив з’ясувати, як святкують Святого Миколая його «подвійні» тезки – острозькі Миколи Миколайовичі. Згідно книг імен, Микола характеризується як розумна, хитра, доброзичлива і обережна людина. З грецької мови це ім’я перекладається, як «переможець народів».


На роботі – царство Микол

Микола Шаповалов працює начальником філій «Острозький райавтодор». Свій День народження він відзначає 1 травня – ближче до весняного Миколая. Микола Миколайович розповідає, що в селі Оженин, звідки він родом, у часи його дитинства більше відзначали весняного Миколая, можливо, тому, що у Бродові є Миколаївська церква і весною там престольний празник. Пригадуючи дитинство і свята, більше спогадів пов’язані саме з весняним Миколаєм.

У дитинстві традиції підкладати подарунки під подушку в його родині не було, натомість це робили батьки на старий Новий рік. Про традиції зимового Миколая дізнався, навчаючись у Львівському лісотехнічному інституті. Микола Шаповалов розповідає, що святкування зимового Миколая на Львівщині і Тернопіллі більше поширене, ніж Новий рік. У тих краях Дід Мороз навіть за радянської влади не був таким популярним у народі, як святий Миколай.

Повернувшись на Острожчину після навчання, Микола Миколайович змінив своє ставлення до зимового Миколая. У своїй сім’ї він запровадив традицію на Миколая підкладати подарунки під подушку не тільки дітям, але й влаштовувати сюрпризи дорослим. «Для мене і моєї родини свято Миколая стало більшим, ніж Новий рік», – каже співрозмовник.

Батько Миколи Шаповалова святкує свій День народження 15 жовтня. Розповідаючи про свою родину, співрозмовник пригадав, що ім’я Микола носив батьків дід. У колективі, який очолює Микола Миколайович, справжнє царство Миколаїв – із 40 працівників десять з них носять ім’я Микола або є Миколайовичами. Кожний четвертий 19 грудня буде відзначати свій День ангела. Микола Шаповалов каже, що останнім часом на Святого Миколая у колективі роблять вихідний день. Також у філії «Острозький райавтодор» перед святом Миколая стало доброю традицією вручати всім працівникам подарунки.

Розповідаючи про своє життя і характер, Микола Шаповалов каже, що коли він прочитав статтю у книзі, присвяченій магії імен, то впізнав себе: з дитинства завжди був активним, не боявся труднощів, і за ним йшли люди. Не дивно, що тривалий час він очолював районну комсомольську організацію, потім керував колгоспом у своєму селі, а тепер очолює райавтодор.



Серед колег – аж три тезки

Микола Бондарчук родом із села Вілія. Тепер він живе і працює в Острозі водієм Острозької райради. Розповідає, що в його родині свято Миколая дуже поважали – ще б пак – два Миколи!

– Як сьогодні пам’ятаю свято Миколая, – розповідає Микола Миколайович. – Рано-ранесенько прокидаєшся – і зразу ж під подушку. А там вже є щось смачненьке. Коли вже у моїй сім’ї з’явилась дочка, то ми з дружиною обов’язково дбали про те, щоб зробити для неї приємний сюрприз. Як правило, це були солодощі, якісь іграшки.

Народився Микола Миколайович 7 липня – на самого Петра. Можливо, батьки дали б молодшому синові ім’я, яке він вибрав для себе днем свого народженням, але втрутилися старші – син і дочка. Їм чомусь дуже подобалось ім’я Микола, і вони настояли, щоб новонародженого назвали в честь батька.­

На відміну від сина, батько Миколи Бондарчука народився напередодні зимового Миколая – 15 грудня. За його життя члени великої родини неодмінно навідувалися до нього, аби привітати з Днем народження і Днем ангела.

19 грудня Микола Бондарчук завше святкував у Вілії, але не обходиться й без того, щоб відзначити це свято з друзями і колегами після роботи. Цікавий випадок трапився з ним під час одного із техоглядів. Виявляється у Миколи Бондарчука є кілька повних однофамільців та ще й колег по роботі. Це з’ясувалося, коли інспектор у базі даних знайшов Миколу Бондарчука, який порушив правила дорожнього руху, був покараний і вчасно не сплатив штраф. Острожанина неабияк здивував цей факт, бо він знав, що того року проблем на дорозі не мав. На допомогу прийшла інша додаткова інформація. Справді у Київській області мешкає повний його однофамілець-водій, але розрізняються вони лише роками народження і місцем проживання. Пізніше вдалося встановити, що є ще два повних тезки, які мешкають поряд – у Болотківцях і Куневі.


Завжди у ролі Святого Миколая

Микола Плісецький народився 27 серпня. Він каже, ще до його народження батьки запланували назвати хлопчика Миколою. А батько мого співрозмовника народився у жовтні. Як і в більшості родин, у дитинстві на Святого Миколая Миколка під подушкою знаходив подарунки від доброго чарівника. Пізніше, коли підріс, на Миколая вдома влаштовували свято – як не як аж два іменинника жили під одним дахом.

Микола Плісецький з дитинства любив футбол. Займався в Острозькій ДЮСШ, а пізніше став професійним футболістом – грав в оржівському «ОДЕКу», рівненському «Вересі», в м. Тисмениця Івано-Франківської області. Тоді, як правило, вдома був рідко – професія вимушувала бути весь час у роз’їздах. Але і тоді, і тепер з командою, друзями, коли була така змога у колі сім’ї, завжди відзначав Святого Миколая.

Микола Миколайович працює в Острозькій спеціальній загальноосвітній школі-інтернаті І-ІІ ст. №2. В день Святого Миколая саме йому доручають грати доброго бороданя. Для цього в школі-інтернаті є спеціальний костюм із мітрою. Його він одягає не в школі, а за мостом, і звідти прямує до дітей, які вже з нетерпінням очікують свята. Як правило, вони його помічають ще на мосту через Вілію. Потім у школі відбуваються різноманітні заходи як загальношкільні, так і в кожному класі окремо. Звісно ж, фіналом всього дійства є те, що Миколай дарує дітям солодощі, іграшки та інші подарунки. Тож навіть якщо хтось із старшокласників і впізнає свого вчителя, то сказати, що подарунки він отримав не від Миколая, ніяк не може, бо вручав їх Микола Миколайович. А ще у школі-інтернаті діти вірять, що хто посидить в Миколая на колінах, тому буде щастити цілий рік. Але це право отримують лише найкращі…
Переглядів: 1383 | Додав: sdfy | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0