Форма входу

Пошук

Архів записів

Календар

«  Листопад 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Наше опитування

Всього відповідей:

Друзі сайту

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Субота, 20.04.2024, 19:01
Вітаю Вас Гість
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS

Головна » 2011 » Листопад » 23 » Острожанин у Рівному поєднав рекорд із благодійністю
14:04
Острожанин у Рівному поєднав рекорд із благодійністю
По-особливому відзначали День Незалежності своєї держави громадяни України і українці за кордоном. У багатьох містах нашої держави вигадували різноманітні заходи, присвячені важливій даті у житті України. Зразу два унікальні рекорди було встановлено у Рівному. Острожанам має бути вдвічі приємно, адже автором проекту одного з них є наш земляк, журналіст Олександр Шустерук, який працює у газеті «Перспектива» ХАЕС.

Нагадаю, що в 2008 році на День Незалежності України за його ініціативи в Нетішині розмінними монетами було викладено восьмиметровий тризуб. Зібрану суму – 662 гривні 64 копійки – передали на лікування хворого 15-річного нетішинця Сашка Турчака.

Цьогоріч Олександр Шустерук вирішив перевершити рекорд трирічної давності. Його ідею підхопила Рівненська обласна організація Національної спілки журналістів України, яка ще 1 липня на засіданні секретаріату схвалила ініціативу нашого земляка та його однодумців. Благодійну акцію підтримали обласне управління МВС України в Рівненській області, Рівненське відділення Національного банку України, яке взялося організувати обмін монет, а інформаційними спонсорами стали провідні телеканали та газети області. Острозький завод мінеральної води пригощав безкоштовно усіх бажаючих мінводою і торгував нею за акційними цінами.

– Благодійну акцію на честь 20-річчя Незалежності держави ми анонсували у багатьох засобах масової інформації, – розповідає організатор акції Олександр Шустерук. – Перед її проведенням потрібно було створити на площі біля Рівненського обласного академічного музично-драматичного театру зображення герба довжиною 20 метрів. Спочатку допомогти пообіцяли рівненські художники, але не прийшли. Ми з відповідальним секретарем обласної організації НСЖУ Миколою Фоменком вирішили, як мовиться в журналістських колах, змінити професію і стати художниками. Коли ескіз на площі був готовий, з допомогою нагодились голова обласної організації НСЖУ Дмитро Тарасюк та його донька. Суттєво допоміг в організації заходу житель Нетішина, депутат міської ради, член НСЖУ Петро Шелепало. Більше 5 годин знадобилось для створення графічного зображення герба.

Ще до 9 години на площу приходили люди, переважно у вишиванках, адже перед викладенням «копійкового» герба чи після, вони йшли на майдан Незалежності, де реєструвалися для встановлення «вишитого» рекорду. Багато учасників акції приносили свої, заздалегідь підготовлені різного номіналу копійки, хтось їх виймав зі своїх скарбничок, інші – обмінювали паперові гривні на металеві у банківського касира. Менше ніж за годину була викладена перша лінія тризуба, згодом були вже друга і третя. За дві години до фінішу акції організатори вже не наполягали на побудові ліній, бо було зрозуміло, що вимога книги рекордів України вже перевиконана у кілька разів.

Варто зазначити, що Рівне 24 серпня було особливо святковим. На День Незалежності України центральною частиною міста транспорт не рухався. На Театральній площі, а також майдані Незалежності були організовані виступи майстрів мистецтв Рівненщини, підприємці торгували прапорцями із ювілейною символікою, солодощами, іграшками, кульками, морозивом, діяли виставки-продажі майстрів декоративно-прикладного мистецтва. Люди в хорошому святковому настрої, із великим задоволенням брали участь у двох акціях. Незважаючи на анонсування заходу, багато хто з людей не знав про встановлення рекордів. На власні очі бачив, як люди розпитували про акцію, а потім обмінювали чималі суми, і переважно по гривні, викладали їх на бруківку, мовляв, дуже добре, що організували подібний захід, на дитину дати не шкода. Дехто, мабуть, надто поспішаючи, клав під копійки паперові гроші. Вже після підбиття підсумків, коли гроші були зібрані і відправлені у банк для перерахунку, люди передавали кошти безпосередньо організаторам.

– Все, до останньої копійки – піде на лікування 2-річного Микити Хитрого з Радивилова, – розповів для колег і присутніх голова обласної організації Національної спілки журналістів України Дмитро Тарасюк. – Чудово, що вдалося поєднати рекорд з благодійністю. Добре, що мешканці Рівненщини відгукнулися на наш заклик. Ми навмисно обрали дитину з малозабезпеченої родини. Хлопчикові нещодавно зробили складну операцію з пересадки печінки у одній із бельгійських клінік, і тепер він потребує чимало грошей на відновну терапію.

Нарешті наближається 14 година. Вимірюють довжину викладеної лінії. У перерві концерту Олександр Шустерук як представник національного проекту «Книга рекордів України» урочисто оголошує, що Рівне встановило новий і унікальний рекорд України, навіть більше – ще ніхто у світі не викладав 20-метровий герб копійками. Загальна викладена монетна лінія ледь не дотягує півкілометра – 416 метрів. Під оплески присутніх він вручає організаторам акції – голові обласної організації Національної спілки журналістів України Дмитру Тарасюку та відповідальному секретарю Миколі Фоменку Диплом про встановлення рекорду України за підписом головного редактора Книги рекордів України Оксани Сніцарук. Відповідний диплом також було вручено автору проекту – Олександру Шустеруку. Підрахунками встановлено, що зібрано 8 тисяч 329 гривень, які передадуть батькам хлопчика.

Трохи пізніше стало відомо, що того дня Рівне повернуло собі звання вишитої столиці України. В День Незалежності на центральний майдан міста прийшло 6570 осіб у вишиванках. Це досягнення також занесено в "Книгу рекордів України". Приємно, що до обох рекордів причетні мешканці Острожчини (на знімку), які викладали копійки і реєструвалися у вишиванках на майдані Незалежності.
Переглядів: 580 | Додав: sdfy | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0