Форма входу

Пошук

Архів записів

Календар

«  Листопад 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Наше опитування

Всього відповідей:

Друзі сайту

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Четвер, 18.04.2024, 17:53
Вітаю Вас Гість
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS

Головна » 2011 » Листопад » 14 » Острозька академія відзначила День народження
22:48
Острозька академія відзначила День народження
У  четвер, 6 жовтня, Національний університет «Острозька академія» відзначав 435-річчя з часу свого заснування та 17-річчя з моменту відродження. Цього року програма урочистостей була особливо насичена цікавими заходами, які дали можливість гостям поринути в атмосферу бурхливого університетського життя, згадати історію академії, зрештою – стати часточкою великої родини. Вітали ювілярів зі святом почесні гості, керівники області, міста та району.

Розпочалися урочистості із самого ранку. Спочатку в студентсько-викладацькому храмі преп. Федора Острозького було проведено молебень. В ньому взяли участь гості, студенти, викладачі, перший проректор Петро Кралюк та ректор університету Ігор Пасічник.

Під час офіційного відкриття свята ректор університету, Герой України Ігор Пасічник пригадав минуле Острозької академії, її відновлення 17 років тому, не без гордості говорив про сьогоднішні досягнення і здобутки вузу, ділився планами на майбутнє.

Голова Рівненської облдержадміністрації Василь Берташ, привітавши ювілярів зі святом, сказав: «Дуже приємно, що Рівненщина, в особі Острозької академії, має такий потужний навчальний заклад. За 17 років вона стала гордістю краю. Про неї знають не лише в Україні, але й за кордоном. Я переконаний, що найкращі студенти навчаються саме тут. Це вдалося досягти завдяки праці ректора Ігоря Пасічника… Якби мені зараз треба було вибирати, де здобути вищу освіту, то я б без вагань обрав Острозьку академію», – під оплески присутніх резюмував Василь Михайлович. Далі він подякував ректору, викладачам та студентам за добру роботу та навчання і побажав, щоб і надалі Національний університет «Острозька академія» залишалася визначним просвітянським та культурним осередком в Україні. На завершення очільник області подарував ректору університету бурштинову статуетку ангела, щоб він охороняв Острозьку академію, її студентів та викладачів.

Вітали ювілярів зі святом, бажали всілякого добра, згадували роки відновлення та становлення Острозької академії, говорили про її успіх і визнання в Україні і світі, вручали подарунки: депутат обласної ради Роман Василишин, керуючий справами Рівненської обласної ради Микола Яцюк, міський голова Олександр Шикер та ін.

Проректор з навчально-виховної роботи Оксана Каламаж оголосила підсумки огляду-конкурсу на визначення кращих гуртожитків та кімнат в них. Голова братства спудеїв Віктор Артеменко вручив переможцям грамоти та грошові премії, а гуртожитку №4 пральну машину.

Гостям було надано право вручити кращим студентам, викладачам та працівникам університету грамоти та подяки (фото 1). А на завершення ректор Національного університету «Острозька академія» Ігор Пасічник вручив медаль «Василь-Костянтин Острозький» голові Рівненської ОДА Василю Берташу.

Після урочистого відкриття свята студенти і викладачі під час акції «Обійми академію» утворили замкнуте велике коло навкруги своєї Альма-матері (фото 2), що символізує велику любов до свого вузу та єдність колективу.

У підземній художній галереї, на вході до одного із залів, було урочисто перерізано символічну стрічку і відкрито нову виставку картин та скульптур, зокрема, одного з найвідоміших скульпторів США Петра Капшученка. Ректор університету Ігор Пасічник розповів, що меценат із США Бронислава Скорупська, яка перед тим подарувала бібліотеку свого сина Острозькій академії, недавно передала на постійне експонування дві роботи відомого скульптора. У США зробили їх копії у бронзі, і тепер вони будуть експонуватися у виставковій залі університету. Більше того, сім’я меценатів із США Михалюків обіцяє передати академії ще шість робіт відомого скульптора. Разом вони будуть експонуватися в окремій залі галереї, і тоді наш університет буде єдиним в Україні закладом, який має найбільшу кількість робіт Петра Капшученка.

В іншому залі відбулася презентація відновленого трону князів Острозьких (фото 3). Повернув його до життя художник-реставратор Микола Бендюк. У виставковій залі також виставлено унікальну картину, на якій найбільш правдоподібно показано Гальшку Острозьку (на задньому плані знімка №3). Першими князівський трон приміряли і сфотографувалися сидячи в ньому очільники області, міста, академії, а потім це могли зробити всі бажаючі.

Коли презентація виставки підійшла до кінця, у парку вирував ярмарок, і подвір’я Острозької академії нагадувало пасіку. Ще б пак! Якщо керівник – пасічник – то всі його підлеглі – бджоли. Жовті і чорні кольори на святі були найпопулярніші. Бджілок малювали на обличчі і руках, багато дівчат і хлопців ходили в костюмах маленьких трудівниць. Під час свята і сам Ігор Демидович з’явився у костюмі пасічника.

Організатори до Дня академії запровадили свої гроші – бджоли. Лише за них можна було придбати все, що було представлене на ярмарку. Студенти попрацювали на славу, крім традиційних сувенірів, можна було купити соки, води, різноманітні солодощі, вареники, мед, сфотографуватися із князем Острозьким та Гальшкою, придбати додаткові бали від викладачів на аукціоні. Кошти, зібрані під час ярмарку, передали на лікування хворого хлопчика.

Цікавою і дуже корисною стала акція «Увімкнемо українське», під час якої студенти Острозької академії роздавали диски із записами українських пісень водіям маршруток та перехожим на вулицях нашого міста, щоб ті слухали не чужі пісні, а на своїй рідній мові. Ця акція проводилась в рамках Року української пісні, яку проголошено в університеті.

В парку діяла виставка стінгазет із привітаннями для академії і викладачів (фото 4), фотоколаж, викладений із знімків студентів та викладачів університету. Цікаво було розглядати мапу світу, на якій прапорцями позначено, де працюють випускники Острозької академії – їх, поки що, немає лише в Австралії та Антарктиді.

Під час свята було також відеопривітання академії, аук­ціон речей і балів від викладачів, діяла виставка-продаж рукоділля, демонстрували «живі скульптури», проходив конкурс на кращий костюм бджілки, концерт та багато іншого.

На завершення святкувань артисти Рівненської обласної філармонії у великій актовій залі подарували ювілярові та його гостям чудовий концерт.
Переглядів: 806 | Додав: sdfy | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: