Форма входу

Пошук

Архів записів

Календар

«  Листопад 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Наше опитування

Всього відповідей:

Друзі сайту

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
П`ятниця, 29.03.2024, 18:27
Вітаю Вас Гість
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS

Головна » 2011 » Листопад » 10 » Першому чемпіонству «Динамо» - 50
19:12
Першому чемпіонству «Динамо» - 50
Півстоліття тому, у жовтні 1961 року, київське «Динамо» заклало основу в свою славну історію, завоювавши перше золото чемпіонату СРСР з футболу. Тоді в упертій боротьбі позаду були залишені московські команди, в першу чергу, дуже потужне «Торпедо». Я попросив ветерана спортивного руху в нашому краї, багаторічного директора Острозької ДЮСШ Івана Іваніва пригадати події 50-річної давності.


– Сьогодні трохи важко передавати події тих часів. У 1961 році я служив у лавах радянської армії у Московській області. Приємно пригадати, як тоді ми, солдати з України, раділи тій перемозі. Це важко словами передати. Вітали один одного з перемогою, мріяли про те, що наша команда і далі посідатиме найвищі сходинки у союзній першості. Так воно й сталося. Київське «Динамо» стало рекордсменом по кількості завойованих золотих медалей у чемпіонаті СРСР. Але саме в 1961 році вперше в історії радянського футболу було порушено монополію московських клубів. З цього приводу раділи й представники інших республік СРСР, зокрема прибалти, грузини, вірмени та ін.

– Пригадайте, як кувалась перша перемога киян?


– Події 50-річної давності допомагає пригадати преса. Зокрема в газеті «Команда» я прочитав статтю про ту першу перемогу. В кінці сезону головний суперник киян – московське «Торпедо» «спіткнулося» в Ташкенті у грі з місцевим «Пахтакором». Проте й кияни не змогли виграти вдома у харківського «Авангарду» (0:0), який боровся за 6 місце. Саме програш головного конкурента (0:1) забезпечив, достроково за тур, чемпіонство киянам. Чемпіонат був дуже цікавим – інтрига зберігалась до останнього туру. Тоді не було і думки про договірні ігри.


До речі, в 1961 році, вперше, Кубок СРСР завоював донецький «Шахтар». Є ще один ювілей, який мало хто згадував – цей дуже престижний трофей був заснований 75 років тому. З українських команд Кубком СРСР володіло київське «Динамо» 9 разів, «Шахтар» – 4, «Карпати», «Дніпро» і «Металіст» – по-одному разу.


– Чи можете Ви пригадати, хто тоді грав у київському «Динамо», тренував команду?


– Перш за все пригадується легендарний Валерій Лобановський, з яким пов’язані найбільші в історії клубу успіхи – перемога в кубку кубків, суперкубку Європи, чимало завойованих у наступні роки золотих медалей першості та кубків. У складі першого «золотого» покоління команди грали Олега Макаров, Йожеф Сабо, Андрій Біба, Василь Турянчик, Віктор Серебряников, Юрій Войнов, Олег Базилевич, Віктор Каневський, та багато інших. Головним тренером команди був В’ячеслав Соловйов, йому допомагали Віктор Тєрєнтьєв і закарпатець Михайло Коман.


Приємно пригадати, що з ним, у 1965 році мені довелось познайомитись завдяки однокурснику. Тоді він посприяв, що ми, студенти, потрапили на матч ліги чемпіонів із ірландською командою.


– Чи транслювався тоді футбол по телевізору?


– Телевізорів у той час було дуже мало. Я і пригадати не можу, в кого він був із знайомих. Основна інформація поступала по радіо та із газет. Пам’ятаю, що багато про футбол писала московська газета «Труд». Ще й сьогодні залишився у пам’яті вірш російською: «Прыгал выше облаков, славный стопер Щегольков… Словно одуванчик, льогок был Турянчик…».
Переглядів: 518 | Додав: sdfy | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: