Форма входу

Пошук

Архів записів

Календар

«  Листопад 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Наше опитування

Всього відповідей:

Друзі сайту

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
П`ятниця, 29.03.2024, 09:23
Вітаю Вас Гість
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS

Головна » 2011 » Листопад » 19 » Про острожан і для острожан
13:54
Про острожан і для острожан
У минулому номері нашої газети розповідалось про презентацію посмертної книги Івана Маєвського «Святість людських почуттів». Сьогодні я хочу коротко розповісти про цю книгу, яка, без сумніву, має велике історичне, культурне та літературне значення для нашого міста.

До сьомої книги творів Івана Маєвського увійшли нариси, рецензії, оповідання, і навіть вірші, написані у різні роки – починаючи від шкільних, закінчуючи останнім періодом життя. Хоча найпліднішим, і це видно з нового видання, були 70-90-ті роки, коли були написані більшість оповідань, повістей, романів, а також опубліковано чимало публіцистичних матеріалів. Разом з тим, туди також вміщено кілька матеріалів про самого письменника і лікаря, світлини різних років. На відміну від шести попередніх книг, ця показує Маєвського, як яскравого публіциста, людину активної життєвої позиції, громадського діяча, знавця минулого і щирого вболівальника за майбутнє України.

Відкриває нове видання дослідження вчителя-філолога, журналіста, літературознавця Елли Білюк «Літературне оточення лікаря і письменника Івана Маєвського», де детально аналізуються життя і засади творчості літератора, розповідається про літературне об’єднання, друзів по перу, побратимів по ГУЛАГу та багато іншого.

Героями нарисів Маєвського є видатні і добре знані острожани – Лідія Спаська, Микола Ковальський, Семен Кузьменко, Рафаель Шпізель, Петро Нокс, Олександр Коберник, ветерани війни та праці, інші острожани.

У свій час у статтях Івана Маєвського порушувались важливі питання історії, культури, державотворення, мови, охорони пам’яток, велася мова про життя в місті і селі, етику спілкування і т. ін. Багато чого з того, що було актуальним у 70-90-ті роки, сьогоднішньому поколінню може видатись навіть дивним, але воно проливає світло на життя людей тих часів, показує їх переживання, осмислення майбутнього (у якому ми сьогодні живемо), атмосферу та соціально-політичну ситуацію у нашому краї. Прочитавши окремі публікації, ніби поринув у той час, зримо згадались перебудовчі і перші роки незалежності України, тодішні мрії і сподівання…

У розділі «Рецензії» Іван Маєвський аналізує видання острозьких літераторів Віктора Романюка та Олеся Ундіра. У заключні два розділи увійшли оповідання і вірші, які до цього часу ніде не публікувалися, лише дбайливо зберігалися у домашньому архіві.

Видана книга підприємцем Романом Свинарчуком за кошти мецената із США Олеся Михалюка, за підтримки Національного університету «Острозька академія». Без сумніву, вона буде цікавою шанувальникам історії, зрештою, переважній більшості острожан, учням та студентам, дослідникам творчості Івана Маєвського. Шкода лише, що нове видання побачило світ невеликим накладом – 200 екземплярів. Вочевидь, більшості бажаючих доведеться знайомитись із новою книгою лише у бібліотеках міста.
Переглядів: 756 | Додав: sdfy | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: