Форма входу

Пошук

Архів записів

Календар

«  Вересень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Наше опитування

Всього відповідей:

Друзі сайту

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Четвер, 25.04.2024, 19:18
Вітаю Вас Гість
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS

Головна » 2013 » Вересень » 22 » Реформування пішло на користь
19:03
Реформування пішло на користь
На початку цього року в нашій області відбулося реформування медичної галузі. Зокрема, було створено новий комунальний заклад «Обласний центр екстреної допомоги та медицини катастроф» Рівненської облради (КЗ ОЦЕМД). До його складу були включені всі міські і районні станції швидкої допомоги. Медики стверджують, що це покращило їх матеріальну базу та обслуговування мешканців краю.  

Відділення швидкої допомоги Острозької ЦРЛ у повному складі разом із технікою, приміщеннями було передане до нового закладу і стало Острозькою підстанцією КЗ ОЦЕМД. Це відбулося відповідно до розпорядження голови Рівненської облдержадміністрації Василя Берташа «Про реформування служби екстреної медичної допомоги Рівненської області» № 600 від 26 жовтня 2012 р.

У статуті КЗ ОЦЕМД зазначено, що він є закладом охорони здоров’я, який створений для забезпечення на території області організації та надання екстреної медичної допомоги пацієнтам і постраждалим, які перебувають у невідкладному стані, у повсякденних умовах, особливий період та під час ліквідації наслідків надзвичайної ситуації. Центр також надаватиме консультації медичного характеру з виїздом на місце, здійснюватиме медико-санітарне обслуговування під час проведення масових заходів та заходів за участю осіб, щодо яких здійснюється державна охорона, здійснюватиме взаємодію із аварійно-рятувальними службами та підрозділами міністерств та інших органів виконавчої влади та місцевого самоврядування під час виникнення надзвичайної ситуації та ліквідації її наслідків; транспортуватиме пацієнтів і постраждалих, які потребують медичного супроводу, евакуацію постраждалих під час ліквідації наслідків надзвичайної ситуації та ін. Медики центру екстреної допомоги тісно взаємодіятимуть із приймальними відділеннями інших медичних закладів, прийматимуть від населення виклики щодо надання екстреної медичної допомоги за допомогою усіх засобів зв’язку.

Старший фельдшер Острозької підстанції КЗ ОЦЕМД Олена Зайчук розповіла, що особливих змін у роботі немає – як виїжджали на виклики, надаючи допомогу тим, хто занедужав чи потрапив у біду, так і продовжують це робити. А ось матеріальна база відділення завдяки реформуванню значно покращилась. Якщо раніше медики карети швидкої допомоги відчували брак ліків у своєму арсеналі, то тепер їх достатньо для надання якісної допомоги. Також завдяки фінансуванню із обласного бюджету вчасно надаються кошти для придбання паливно-мастильних матеріалів. Це, безумовно, сприяє покращенню обслуговування мешканців краю.

Та це ще не все. Олена Дмитрівна розповіла, що у перспективі (орієнтовно – з 1 січня 2014 року), буде створена обласна диспетчерська служба, яка прийматиме виклики з усіх населених пунктів Рівненщини усіма видами телефонного зв’язку. Звісно, мене цікавило, чи не утруднить це дзвінки на номер «103». Мене запевнили, що буде працювати багатоканальна лінія і проблем не буде. Крім того, диспетчери центру, завдяки сучасній навігаційній апаратурі, будуть бачити, де перебуває кожен автомобіль екстреної допомоги. За потреби, гощанці можуть надати допомогу мешканцям Тесова, а здолбунівчани – верхівчанам. Така організація роботи дасть змогу пришвидшити час прибуття карети швидкої допомоги до хворого та економитиме пальне. Але, поки що виклики приймають диспетчери у кожному районному центрі, бо триває робота щодо втілення цього проекту в життя. А ще планується (орієнтовно до 1 січня 2015 року, в залежності від наявності коштів) відкриття двох пунктів швидкої допомоги у Кутянці та Оженині. Там будуть автомобілі, медики, які зможуть краще обслуговувати населення навколишніх сіл двох районів, прискоривши прибуття туди лікарів.

– Тепер у нас немає жодних відмов, приймаємо усі виклики і за потреби виїжджаємо до людей, які потребують екстреної допомоги, – розповідає старший фельдшер Олена Зайчук. – Крім того, ми надаємо допомогу Острозькій ЦРЛ у транспортуванні хворих до Рівненської обласної лікарні чи до інших лікувальних закладів. Приємно і те, що керівництво комунального закладу (головний лікар Іван Зима, начальник медслужби Олег Гикавчук) завжди відгукуються на всі наші прохання, пропозиції, надають допомогу, консультації.

В Острозькій підстанції трудиться 35 фахівців. Переважна більшість з них – медики з вищою категорією. У їх розпорядженні є три автомобілі, зокрема, нещодавно придбаний «Пежо», який є швидким і комфортним, як для бригади екстреної допомоги, так і пацієнтів. А ще острозькі медики сподіваються, що у недалекому майбутньому їхній автомобільний парк поповниться ще двома «швидкими». Це дуже добре, а також, що матеріальна база екстреної допомоги покращується, медики швидше зможуть добиратися до хворих у місті і селах району. Та все ж краще, щоб виїжджали вони на виклики якомога менше, тобто, дай нам, Боже, здоров’я.

Іван ПАВЛІВ
Переглядів: 538 | Додав: sdfy | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: