Форма входу

Пошук

Архів записів

Календар

«  Листопад 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Наше опитування

Всього відповідей:

Друзі сайту

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Четвер, 25.04.2024, 16:50
Вітаю Вас Гість
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS

Головна » 2011 » Листопад » 18 » Рекорд України в подарунок для рідного села
16:00
Рекорд України в подарунок для рідного села
У  неділю, 25 вересня, в селі Оженин було організоване свято села, приурочене до 477 річниці з часу першої документальної згадки про нього. Окрасою святкувань став рекорд України – найбільша піраміда, створена із кулькових ручок. Автором проекту виступив колишній житель цього красивого села, сьогодні – острожанин, кореспондент газети «Перспектива» ВП «Хмельницька АЕС» Олександр Шустерук.

Щоб документально зафіксувати досягнення учнівського та педагогічного колективу Оженинської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №2, які виступили організаторами рекорду, на свято прибув, свого часу кращий продюсер за версією Голівуду, представник Книги рекордів України, Заслужений діяч мистецтв України Віталій Іваницький. Він під час свого виступу, привітавши мешканців села із чудовим святом, побажавши їм всього найкращого, запевнив присутніх у тому, що цей день увійде в історію не тільки України, але й села Оженин, бо його мешканці продемонстрували, що вміють не тільки добре працювати, але й гарно відпочивати. Далі Віталій Миколайович зачитав сертифікат, у якому зазначається, що 25 вересня в Оженині встановлено новий рекорд – створено піраміду висотою 3 метри. Вона побудована з 1627 кулькових ручок, які прикріплені до тонкої металевої основи по всій поверхні чотирьохсторонньої піраміди. Загальна протяжність їх викладання склала 228 метрів.

Під оплески присутніх він вручив диплом організатору рекорду – Оженинській ЗОШ І-ІІІ ст. №2 (директор – Ніна Дрозд, завуч – Олександр Дрозд), Оженинській територіальні громаді (голова сільради – Володимир Ярошик, секретар – Алла Дика) за сприяння в організації рекорду та автору проекту – кореспонденту газети «Перспектива» Хмельницької АЕС Олександру Шустеруку.

Вручаючи нагороду нашому землякові, Віталій Іваницький зазначив, що Олександр Шустерук отримує такий диплом не вперше. Це вже його п’ятий проект для «Книги рекордів України», який він вирішив присвятити рідній школі. Загалом на рахунку Олександра Петровича низка цікавих акцій, про які часто розповідалось у пресі та на телебаченні.

Олександр Шустерук, вітаючи оженинців із святом та досягненням школи, зазначив, що піраміда з кулькових ручок ще ніде не була продемонстрована. Оженинці – перші, і цим вони мають пишатися. Далі він нагадав, що своє село прославляють також його талановиті мешканці, учні шкіл. Зокрема, під час регіонального конкурсу «Атомна енергетика і ми», який щорічно організовує і проводить Хмельницька АЕС, учні Оженинської школи №2 Володимир Ярошик та Вадим Олійник завойовували гран-прі. До речі, творча робота Володимира експонувалась у Третьяковській галереї. Її копія сьогодні прикрашає офіс генерального директора ВП ХАЕС Миколи Панащенка. Оженинські учні також перемагали і в інших номінаціях.

Для того, щоб у селі зростали спортивні таланти, такі як Віталій Косовський, що почав свою футбольну кар’єру саме з Острога, а також Дмитро Чигринський з Ізяслава, він передав для учнів школи набір футбольних м’ячів, які надала ВП «Хмельницька АЕС».

Під час проведення акції в автора цих рядків випала нагода поспілкуватись із автором рекордного проекту.

– Чи є якийсь секрет в організації рекордів?

– Тут секретів не має. Коли народжується задум, потрібно подумати і про реалізацію. Останнє найважливіше. Головне, щоб знайшлися однодумці. Принаймні у ході підготовки встановлення попередніх рекордів вони були на моїй життєвій стежині. Зокрема, в Нетішині, на Хмельницькій АЕС. Цьогоріч в Національному університеті «Острозька академія», в секретаріаті Рівненської обласної організації Національної спілки журналістів України. А тепер в рідному Оженині. Я вдячний територіальній громаді на чолі з сільським головою Володимиром Ярошиком, а також директору школи Ніні Дрозд за сприяння у постановці національного рекорду. Я завжди горджуся своїми земляками.

– В попередніх номерах нашої газети ми писали про найбільший сонях у нашій державі, який виріс у селі Кривин Славутського району. Яка доля цього рекорду?

– Із Національним проектом «Книга рекордів України» погоджено, що остаточні підсумки буде зроблено в кінці жовтня цього року. Власник цієї унікальної рослини отримає відповідні документи. Але хочу сказати, що із оприлюдненням найбільшого соняха, в декого виникли певні «нездорові» асоціації, мовляв, на його ріст вплинула радіація. Скажу відверто, мені вже набридло розвінчувати таку нісенітницю для колег-журналістів, користувачів Інтернетом. За весь час експлуатації Хмельницької АЕС ще жодна комісія (вітчизняна, міжнародна) не знайшла у нашому регіоні бодай квадратний сантиметр території, де б природній радіаційний фон перевищував норму. Показовим є те, що неподалік діючої електростанції атомники вирощують овочі, фрукти, які залюбки споживають. Тут, як мовиться, коментарі зайві.

А свято продовжувалось. Село радувало велелюддям, святковістю, гарним настроєм, чарівними українськими вишиванками. Культурна програма була насичена різноманітними цікавими заходами. Зокрема, вперше у селі було відкрито картинну галерею, де були представлені живописні полотна місцевих талановитих художників Олександра Ковальчука, Вадима Олійника, Миколи Дяченка та члена Національної спілки художників України Миколи Бендюка. Відвідувачі мали можливість оцінити різьблені меблі талановитого різьбяра Олега Сидорука. Прекрасним був святковий концерт, який підготували місцеві аматори сцени, вихованці та викладачі Оженинської музичної школи, школярі і навіть дошкільнята. Нікого не залишив байдужим конкурс краси, обов’язковою умовою якого було дефіле у вишиванках або одязі, стилізованому під «етно». Під час свята було презентовано документальну книгу про історію Оженина та навколишніх сіл (Микола Бендюк, Світлана Журик, Тетяна Гущук), діяли виставки-продажі картин, книг, вишиванок (на нижньому знімку), сувенірів. Діти і дорослі мали можливість смакувати солодощі, охолоджувальні напої, страви, виготовлені за оженинськими рецептами та ін.

Підтримати акцію Олександра Шустерука прибули його друзі та колеги з Острога та Нетішина. Головний редактор газети «Перспектива» Хмельницької АЕС» Віктор Гусаров озвучив поетичну присвяту селу Оженин. Письменник Микола Руцький для шкільної бібліотеки подарував свої книги. Організатори святкування зазначили, що є задум продовжити хорошу традицію.
Переглядів: 766 | Додав: sdfy | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: