Форма входу

Пошук

Архів записів

Календар

«  Травень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Наше опитування

Всього відповідей:

Друзі сайту

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
П`ятниця, 29.03.2024, 10:27
Вітаю Вас Гість
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS

Головна » 2012 » Травень » 23 » Сказом можуть заразити і щурі
05:57
Сказом можуть заразити і щурі
Небезпека завезення і поширення африканської чуми свиней, почастішання випадків виникнення сказу у тварин сьогодні турбує все більшу кількість людей. Тому про ці проблеми розмова із головним державним інспектором ветеринарної медицини Острозького району Петром ПСЮКОМ.

– Захворювання свиней на африканську чуму зафіксовані в Росії. Для недопущення занесення збудника африканської чуми свиней на територію нашої країни прийнято рішення Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Кабінеті Міністрів України, у якому нашу і ще 10 областей та АР Крим визнано загрозливими щодо можливого занесення збудника африканської чуми свиней. Аби не допустити на територію нашої держави цю хворобу, вживається комплекс заходів. Зокрема, 2 березня 2012 року було прийнято рішення Надзвичайної протиепізоотичної комісії при РОДА «Про вжиття невідкладних заходів з недопущення занесення збудника африканської чуми свиней на територію Рівненської області», яким передбачено комплекс заходів і серед них переведення свиногосподарств до роботи у «закритому» режимі. Разом з тим ми просимо людей бути уважними і сприяти нам у роботі.

– Петре Івановичу, що собою представляє африканська чума свиней і чи небезпечна вона для людей?

– Це дуже небезпечне вірусне захворювання свійських та диких свиней. Якщо вірус потрапив у організм тварини і спричинив хворобу, то це неодмінно закінчиться її загибеллю. На цей час вакцини і лікування проти африканської чуми ще не розроблені. Якщо виявлено хворих тварин, то їх неодмінно знищують за спеціальною технологією. Пов’язано це з тим, що збудник африканської чуми не боїться морозів і стійкий до термічної обробки. Він може зберігатися у зовнішньому середовищі до семи років, а в продуктах тваринного походження, навіть у копченому м`ясі може перебувати до 5 місяців.

Свині заражаються при поїданні кормів, які містять вірус, повітряним шляхом, через пошкоджену шкіру й укуси одного з видів кліщів, що є переносником та резервуаром вірусу. В організмі тих комах він може зберігатись роками і при укусі свині вірус потрапляє в її організм. Джерелами передачі хвороби є продукти забою хворих свиней: м`ясо, сало, кістки, шкіра, м`ясні вироби, копченості. Механічно вірус можуть поширювати люди, домашні тварини, комахи, гризуни, які знаходяться у вогнищі захворювання. Африканська чума безпечна для людини, але тварині не залишає жодного шансу.

– Які ознаки хвороби?

– У хворої тварини температура тіла піднімається до +42 С, а під кінець хвороби знижується до +40,5 С. Помітно хитку ходу хворої тварини, поверхневе дихання різко виражене, є посиніння шкіри, крововиливи, у свиноматок можуть бути аборти. Хвороба триває від 2 до 7 діб, в окремих випадках може й до 15, і завершується загибеллю хворої тварини.

– Що необхідно робити власникам свиней, свиноферм, щоб не допустити захворювання?

– Перш за все скажу, що в Україні на цей час захворювання не виявлено. Але це не означає, що слід поводити себе безпечно. Обов’язковою умовою недопущення африканської чуми на нашу землю є суворе дотримання правил годівлі і утримання тварин, а також конт­роль за ввезенням у державу свинини. Власникам свиней я раджу утримувати їх ізольовано, не допускати контакту із дикими свиньми. Обов’язково слід обмежити доступ сторонніх осіб до свиноферм і хлівів. Не можна використовувати харчові відходи з боєнь для годівлі свиней. Ні в якому разі не слід купляти свинину на стихійних ринках.

– Останнім часом почастішали випадки виникнення сказу у тварин.

– Оскільки резервуаром сказу у природі є лисиці, то, у різні часи популяція лисиць збільшувалась і відповідно фіксувався ріст хворих на сказ. Тепер також спостерігається така ситуація. Необхідно розумно регулювати чисельність популяції цих тварин і ситуацію можна покращити. Щодо сказу (у людини – гідрофобія) то зазначу, що це – гостре, висококонтагіозне захворювання всіх теплокровних тварин, що передається при укусі із слини у кров. Проявляється воно енцефалітом (запаленням головного мозку), паралічами, судомами. Як підсумок – завжди смерть. Для людини небезпеку, перш за все, представляють коти і собаки. Серед останніх, особливо бродячих, це явище дуже поширене. Собак найчастіше заражають лисиці, вовки, рідше – щури та летючі миші. Регулювання численності лисиць, зменшення кількості бродячих собак та котів, а також щеплення свійських є одним із заходів профілактики сказу.

– Чи було виявлено сказ на Острожчині впродовж останніх років?

– Минулого року в селах Дерев’янче та Лючин було виявлено хворих тварин. Ліквідація вогнища сказу в зоні карантинного обмеження проводилася cпеціалістами державних установ ветеринарної медицини у відповідності зі всіма правилами. Проводився постiйний ветеринарний нагляд за тваринами, відстрілено 10 лисиць і відібрано біоматеріал для моніторингового дослідження на сказ – результати дослідження негативні. У зонах карантинного обмеження пiдозрiлих у захворюванні і хворих на сказ не виявлено і карантині обмеження знято. У профілактичних цілях ми щепили проти сказу 6156 собак, 160 котів.

Якщо когось покусав собака, кіт чи інша тварина (сказ діє на них таким чином, що вони проявляють надмірну агресивність), обов’язково необхідно звернутися у ветеринарну чи звичайну поліклініку. Спостереження за хворою твариною, вчасне лікування дозволяє уникнути проблем.

Розмовляв Іван ГЛУШМАН
Переглядів: 810 | Додав: sdfy | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: