Форма входу

Пошук

Архів записів

Календар

«  Січень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Наше опитування

Всього відповідей:

Друзі сайту

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Середа, 24.04.2024, 19:40
Вітаю Вас Гість
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS

Головна » 2012 » Січень » 30 » Собор стане ще величнішим
08:10
Собор стане ще величнішим
Восени ми розповідали про ремонт дзвіниці на Замковій горі. Тепер її купол вінчає новий сонцесяйний хрест, точна копія встановленого у далекому 1905 році, приміщення повністю реставровано, і тепер сяють білизною його стіни, все пофарбовано, відремонтовано, що, безумовно, милує око острожан і гостей міста. І ось нещодавно з’явилось риштування під стінами символа древнього Острога. Що планують робити біля храму – з таким запитанням я звернувся до настоятеля Свято-Богоявленського кафедрального собору, благочинного церков Острозького району, митрофорного протоієрея Олександра Максимюка.

Він розповів, що першочерговим завданням минулого року було відреставрувати дзвіницю, замінити старий хрест на її куполі новим. З Божою допомогою ці добрі наміри були успішно втілені у життя. Але це, виявляється, лише початок оновлень на Замковій горі. Отець Олександр розповів, що фасад Свято-Богоявленського храму вже давно не ремонтувався. Навіть непрофесіоналу помітно, що стіни суттєво потемніли, видно, як облізла побілка, суттєво потьмяніла під дією сонця, дощу і снігу фарба, є пошкоджені ринви, в деяких місцях потребує заміни скло у вікнах, бляха малих куполів також потребує заміни, назріла потреба оглянути великі «золоті» куполи. Тож, виявляється, успішний ремонт дзвіниці був доброю «репетицією» реставрації величного храму.

Підготовча робота до початку ремонтно-реставраційних робіт почалася давно. Впродовж двох років виготовляли проектну документацію, отримували відповідні дозволи і погоджували роботи в Державному історико-культурному заповіднику м. Острога, пам’яткоохоронних службах Рівного та Києва. У цій роботі важливою була допомога Острозької міськради, яка виділила 30 тисяч гривень для виготовлення пакета документів на зовнішній ремонт собору. Варто зауважити, що виділеної суми не вистачало на оплату робіт львівських проектантів, але свої кошти долучила громада храму, і тепер проект робіт знаходиться у її руках.

Навіть незважаючи на прохолодну погоду, біля храму завжди є староста храму Іван Пилипчук, скарбник Василь Парфенюк, помічник старости Адам Герасимчук, і трудиться бригада з п’яти осіб. Майже всі вони працювали біля храму під час підготовки до святкування 900-ліття Острога. Вони встановлюють риштування навколо храму, і вже на цей час використали біля 100 кубів деревини. Благочинний каже, що візуально більша частина риштування під храмом вже встановлена. Риштування планують змонтувати до середини весни, і воно сягатиме найвищої точки храму – 51 метр від землі. Потім, коли потепліє, планують приступити до огляду стін і куполів храму, очистки їх від нанесеного вітром листя і сміття, облізлого вапна і фарби. Коли буде закінчено цей етап, розпочнеться «косметичний» ремонт і усунення всіх виявлених дефектів на стінах, вікнах і куполах.­

Олександр Максимюк каже, що поки що всі роботи виконуються на пожертви прихожан та меценатів. Так як собор є пам’яткою архітектури республіканського значення, то за допомогою зверталися до голови ОДА Василя Берташа, до його першого заступника Анатолія Юхименка. До речі, він 8 січня був у соборі і обіцяв сприяти у виділенні коштів з державної скарбниці на ремонт стін храму. Разом з тим, громада сподівається на допомогу місцевих меценатів, острожан, які своїми пожертвами, допомогою, сприятимуть ще більшому возвеличуванню собору. Проте завдяки громаді, допомозі меценатів, а це Острозький держлісгосп – директор Михайло Крук та меценату Володимиру Гурніцькому роботи вже почалися.

За словами священика, роботи поч­нуться із самого верха і закінчаться на землі. Особливо звертатимуть увагу на, так звані, проблемні місця. Щодо ремонту, то є певні обмеження, наприклад, замінювати склопакети заборонено.

Мене цікавило, чи планується реставрувати пошкоджену місцями позолоту на куполах, і які часові рамки запланованих робіт. Відповідаючи на перше запитання, митрофорний протоі­єрей Олександр Максимюк сказав, що після встановлення риштування спеціалісти оглянуть купола і зроблять свої висновки. На їх основі буде прийнято остаточне рішення. Щодо другого запитання, то частина робіт, без сумніву, буде виконана цього року – решта наступного, може, щось перенесеться і на 2014 р. Багато залежатиме від наявності коштів та кількості і якості виявлених дефектів на зовнішній поверхні храму. Проте благочинний і прихожани собору вірять, що з Божою допомогою храм скоро засяє у всій своїй красі і далі радуватиме нас своєю величністю і оновленою красою.
Переглядів: 597 | Додав: sdfy | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: