Форма входу

Пошук

Архів записів

Календар

«  Лютий 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829

Наше опитування

Всього відповідей:

Друзі сайту

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
П`ятниця, 26.04.2024, 02:51
Вітаю Вас Гість
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS

Головна » 2012 » Лютий » 27 » У морозному полоні
19:04
У морозному полоні
Надворі зима, і низькі температури для цього часу в наших широтах – нормальне явище. Але за останні 20-25 років ми так звикли до аномально теплих зим, що коли температура опустилася нижче -15 градусів, то багато людей почувають себе некомфортно, важко переносять холод. Цієї зими мороз і сніг завдали лиха не лише нашій країні, а й іншим.

Потужний снігопад, який передував приходу холодного антициклону з Арктики, призвів до того, що у порівняно теплій Туреччині (місто Зонгулдак) не витримав міський ринок. Під вагою снігу, який падав там впродовж доби, обвалився дах будівлі. За лічені секунди його уламки поховали під собою всіх відвідувачів і торговців – двоє загинули, більше двох десятків травмовано. Та що там сусідня країна, виявляється, що сніг випав навіть у спекотній Сахарі, чим застав зненацька місцевих мешканців і змусив їх шукати надійний спосіб обігріву.

Однак сніг не найгірше, що очікувало людей. Сніговий циклон поступився холодним, без хмар, повітряним масам з Арктики. Впродовж минулого тижня температура швидко впала з 0 – -5 градусів до майже -30 С°. В Інтернеті знайшов інформацію про те, що станом на середу, 1 лютого, у цілком благополучній Польщі від холоду замерзло 15 осіб, у Румунії – 8, у Сербії – 3, у Болгарії – 5. Із острахом очікує приходу сибірських морозів Німеччина і навіть Франція…

Не уникла смертельних випадків через холоди Україна. У вівторок Міністерство з надзвичайних ситуацій оприлюднило інформацію, що в Україні вже 30 людей загинуло, більшість із них – бездомні. Речниця цього відомства Юлія Єршова на прес-конференції повідомила, що замерзлими на вулиці було знайдено 21 людину, ще п’ятеро померли у лікарнях, а четверо померли від переохолодження вдома. Понад 540 людей потрапили до лікарень з обмороженнями. Станом на вівторок в Україні було розгорнуто майже 1600 пунктів обігріву. Один із них діяв у нашому місті.

Побувавши там, я переконався, що пункт діє (на знімку). Чергові пропонують відвідувачам гарячий чай, печиво, можливість зігрітися у теплому приміщенні. Адже це краще, ніж намет, бо приміщення просторе і постійно обі­грівається, захищене від вітру. Старший пожежний СДПЧ №22 Павло Савчук розповів, що з часу відкриття пункту сюди приходять 25-30 осіб щодня. В основному це діти, студенти, люди, які тривалий час очікують автобус, і допитливі, щоб подивитися, як діє пункт. Безхатченків не було.

Міським головою О. Шикером 30 січня прийнято розпорядження про роботу навчальних закладів міста в умовах низьких температур. Ним, зокрема, передбачалось, що в період зниження температури переноситься початок занять у підпорядкованих навчальних закладах з 8. 30 на 9. 30, а в початкових класах при переході межі нижче -20 градусів взагалі рекомендовано призупинити навчання. Аналогічно, якщо температура опуститься до -24 і нижче, необхідно припинити відвідування школи і старшими учнями. Розпорядження діяло 2 дні, але зважаючи на серйозні прогнози метеорологів, наказом начальника відділу освіти міськвиконкому Л. Кухарук від 31 січня з 1 лютого призупинено навчання до кінця поточного тижня.

 У середу, 1 лютого ми звернулися до начальника відділу з питань надзвичайних ситуацій, цивільного захисту населення і мобілізаційної роботи виконкому Острозької міської ради Анатолія Кауса. Він зазначив, що у місті все спокійно. Всі системи життєзабезпечення функціонують нормально. Фактів обморожень немає, діє пункт обігріву.

Старший фельдшер швидкої допомоги Олена Зайчук розповіла, що за період із настання холодів і до середи викликів карети швидкої допомоги, звернень громадян з приводу переохолодження і обмороження зафіксовано не було. Натомість бригади швидкої допомоги посилено працюють через травми людей у зв’язку із падіннями на ожеледиці.

Коли готувався цей матеріал, Укргідрометцентр прогнозував, що мінімальна температура вночі 1-5 лютого буде досягати -29... – 33 градусів. Про це на прес-конференції заявив директор департаменту цивільного захисту Міністерства надзвичайних ситуацій Василь Квашук. «Мінімальна температура повітря знизиться вночі у східних, центральних та північних областях 1-5 лютого до -29...-33 морозу, досягаючи критеріїв стихійного метеорологічного явища», – зазначив він. Цікаво, що 1 лютого нижча температура зафіксована лише в 1956 році і становила вона 26,6 С°. За різними нашими даними цей поріг місцями було подолано, особливо біля річки Вілія, але останнє слово таки за синоптиками. Вони скажуть, чи цього року зафіксовано рекордно низьку температуру.

Цікаво, що за народною прикметою існує повір’я, яке каже – яким буде день Макарія 1 лютого, таким буде і весь лютий. Якщо воно справдиться, то цілий місяць нас очікують холоди. Як кажуть, поживемо – побачимо!
Переглядів: 619 | Додав: sdfy | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: