Форма входу

Пошук

Архів записів

Календар

«  Січень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Наше опитування

Всього відповідей:

Друзі сайту

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Четвер, 28.03.2024, 11:09
Вітаю Вас Гість
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS

Головна » 2012 » Січень » 1 » Відчуваючи подих часу
09:50
Відчуваючи подих часу
Двадцять четвертого грудня відзначається День працівників архівних установ. Напередодні цього професійного свята я зустрівся із начальником архівного відділу Острозької РДА Тетяною Ковальчук і попросив її розповісти про роботу острозьких архіваріусів.

– Тетяно Петрівно, коли в Україні було започатковано архівну справу? Чи є у Вас відомості про це?

– Багатовікова історія національного архівного фонду України сягає часів Київської Русі. А перший державний орган управління архівною справою в Україні був створений під час Центральної Ради. Ним став Бібліотечно-архівний відділ. До речі, з грудня 1917 до квітня 1918 р. його очолював професор Олександр Грушевський – представник відомої родини. В українську історію і культуру він увійшов як історик, етнограф, літературознавець, визначний суспільно-громадський діяч, член Центральної Ради. Головне архівне управління при Раді Міністрів УРСР працювало з 1974 до 1991 рр. З отриманням Україною незалежності змінилася назва Головархіву і його організаційно-правовий статус. З грудня 1999 р. це Державний комітет архівів України. 30 жовтня 1998 р. Указом Президента України було встановлено 24 грудня відзначати День працівників архівних установ.

– Розкажіть, над чим сьогодні працює очолюваний Вами під­розділ?

– Наш маленький колектив активно працює за усіма основними напрямками архівної діяльності, починаючи від забезпечення збереженості документів, поповнення Національного архівного фонду, зміцнення матеріально-технічної бази і до популяризації архівних документів та всебічного використання інформації, яка зберігається у нас.

Сьогодні в архівному відділі, який обслуговує мешканців Острожчини, зберігається 7 тисяч документів Національного архівного фонду і приблизно стільки ж документів довгострокового зберігання ліквідованих організацій, підприємств, установ міста та району. Це, в основному, організаційно-розпорядча, планово-звітна документація, документи, що відображають соціальне і громадське життя, фотоматеріали.

– З приводу чого найчастіше звертаються до архіву?


– Життя показує, що люди мають велику потребу в послугах архівними документами, адже на сучасному етапі їхнє значення суттєво зросло. Для збереження архівної спадщини міста та району працівниками відділу створені всі належні умови, які відповідають сучасним вимогам. До нас громадяни здебільшого звертаються для підтвердження свого стажу роботи, майнових прав, отримання методичної допомоги щодо ведення діловодства та архівної справи, а також ті, хто цікавиться своїм генеалогічним деревом. На адресу Острозького архіву надходять письмові звернення не лише з інших регіонів України, але й з усіх республік колишнього СРСР. Наприклад, цього року ми отримали 756 письмових запитів соціально-правового характеру та 34 тематичних (адвокатських, судових чи від приватних осіб стосовно долі конкретної людини).

Крім того, до нас звертаються науковці НУ«ОА», студенти, учні та вчителі шкіл міста і району, які пишуть дисертації, курсові, дипломні роботи, реферати з історії нашого краю, журналісти, готуючи свої статті історико-краєзнавчого характеру. Допитлива людина завжди знайде у нас багато цікавої, корисної, а головне достовірної інформації, яка ґрунтується на документах минулого. Цього року таким видом послуг скористалися 39 осіб.

– Ви згадували про популяризацію архівних надбань. Що робиться в цьому напрямку?

– Для популяризації архівних документів традиційними є публікації у місцевій пресі та виставки, які організовує архівний відділ. Цього року організовано 3 виставки архівних документів: «До дня Перемоги», «20 років незалежності України» та «До дня партизанської слави».

– І на завершення кілька слів про колектив.

– Наш колектив невеликий. На посаду начальника відділу я була призначена 3 вересня 2002 року. Шість років тому на посаді архівіста І категорії почала працювати Майя Федорова. З травня 2007 року на посаді головного спеціаліста працює Оксана Власюк. У всіх працівників відділу вища гуманітарна освіта. Ми намагаємося підійти до кожного відвідувача з великою увагою, аби максимально точно виконати запит людей.

Користуючись нагодою, хочу висловити колегам, всім відповідальним за архівні підрозділи, користувачам щиру вдячність за натхненну працю і вірність благородній професії хранителів нашої історії. Бажаю вам творчої енергії, вдалих пошуків, цікавих знахідок, нових успіхів у досягненні високої професійної мети – збереженні історичної спадщини українського народу!
Переглядів: 614 | Додав: sdfy | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: