Форма входу

Пошук

Архів записів

Календар

«  Березень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Наше опитування

Всього відповідей:

Друзі сайту

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
П`ятниця, 19.04.2024, 22:58
Вітаю Вас Гість
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS

Головна » 2012 » Березень » 11 » Вшанували вічного, як народ
13:43
Вшанували вічного, як народ
Тарас Шевченко – унікальна творча постать не тільки тим, що він поет, національний пророк, перший історик-філософ, як писав Пантелеймон Куліш, а й тим, що став духовним батьком українства. У середу, 7 березня, з нагоди 198-ї річниці від дня народження генія українського народу в парку його імені, біля пам’ятника відбувся мітинг пам’яті «Вічний, як народ».

Вже традиційно, до початку заходу, коли лише збиралися острожани, у затишному парку лунали мелодії на слова Тараса Шевченка. І коли зазвучали позивні – музичний твір «Гамалія», то до мікрофону підійшла ведуча мітингу Світлана Панченко. Розпочинаючи захід, вона зазначила, що великі поети завжди були супутниками свого народу у часи розквіту і занепаду. Для нашої держави таким був на дорогах століть Тарас Григорович. За це його шанують і поважають у всьому світі.

Після гімну України, який відкрив мітинг, слово було надано голові Острозької райдержадміністрації Василю Думі. Він, зокрема, зазначив, що ми щорічно на цьому святому для острожан місці вшановуємо пам’ять Тараса Шевченка. Сьогодні читаючи і перечитуючи Шевченкові рядки, ми дивуємось глибині його думки, вмінню описати непросту українську душу, показати прагнення народу до волі і свободи. Це свідчить, що він палко любив Україну, вірив у її світле майбуття, незалежність. В кінці свого виступу в знак шани і поваги виступаючий запропонував присутнім вшанувати пам’ять генія українського народу хвилиною мовчання.

Актори Ігор Войтко та Богдан Шабаровський в формі діалогу прочитали Шевченкову інвективу-пророцтво «Осія. Глава 14», де поет і пророк попереджає українське панство про майбутню справедливу кару за зраду соціальних та національних інтересів свого народу. Там він також звертається до неньки-України з проханням передати це пророцтво своїм «лукавим чадам». І все ж на закінчення провіщається торжество правди, висловлюються заповітні думки про вільне і щасливе життя народу. Як завжди, Шевченкове слово звучить суворо, грізно, палюче…

На завершення мітингу представники організацій та установ міста, учні навчальних закладів поклали квіти до пам’ятника Тарасу Шевченку.
Переглядів: 626 | Додав: sdfy | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: