Форма входу

Пошук

Архів записів

Календар

«  Листопад 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Наше опитування

Всього відповідей:

Друзі сайту

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
П`ятниця, 26.04.2024, 11:13
Вітаю Вас Гість
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS

Головна » 2011 » Листопад » 19 » Зі святістю до людських почуттів
22:11
Зі святістю до людських почуттів
У середу, 14 вересня, острожани та гості міста вшанували пам’ять Івана Маєвського – письменника, лікаря і просто Громадянина з великої літери.

На урочистій церемонії відкриття меморіальної дошки на розі пр-кту Незалежності та вулиці Академічної, де колись жив і творив прозаїк, міський голова Олександр Шикер акцентував увагу присутніх на важливості події. Адже дошка сприятиме тому, що мешканці міста і його гості більше знатимуть про непересічного майстра слова, хорошого лікаря і активного громадського діяча. Представники Національного університету «Острозька академія», Рівненської обласної організації Національної спілки письменників України, дружина Івана Маєвського говорили про талант письменника, його працьовитість, гуманізм, наголошували на необхідності ширшої популяризації творчості літератора. Учні Острозького НВК «Школа І-ІІІ ст. – гімназія», які були присутні на події, вручали Раїсі Маєвській квіти.

В актовій залі вченої ради Національного університету «Острозька академія» на презентацію книги «Святість людських почуттів» зібралися студенти відділення «Літературна творчість», шанувальники творчості Івана Маєвського, його рідні та близькі. Відкрив презентацію перший проректор НаУ«ОА» Петро Кралюк, який представив присутніх, наголосив на актуальності творчої спадщини острозького письменника, а потім надав слово дружині письменника Раїсі Маєвській. Вірна супутниця життя Івана Маєвського, після його смерті – упорядник і видавець творів пригадувала миті з їх спільного життя, важкі часи таборів на півночі СРСР, приїзд в Острог, творчі муки і видавничі митарства письменника, коротко оповіла про видані книги, акцентуючи більше увагу на останній – сьомій.

Рівненський поет, прозаїк, публіцист, громадський діяч, який за життя особисто добре знав і спілкувався з Іваном Мусійовичем Степан Бабій згадував про незабутнє знайомство з ним, яке відбулося у нашому місті ще у радянські часи в парку ім. Шевченка. Голова обласної організації Національної спілки письменників України Лідія Рибенко назвала Івана Маєвського «дуже потужним прозаїком, одним із найкращих на теренах нашого краю». Познайомившись із його творами, вона була вражена багатством слова, широтою мислення, глибиною психологічних портретів героїв. В останніх альманахах, присвячених 25-річчю обласної організації НСПУ, «Погорина» та «Літературна Рівненщина» є твори та матеріали Івана Мусійовича. Ці видання вона подарувала Раїсі Федорівні.

Багато спогадів, хороших слів про життя і творчість Івана Маєвського звучали з вуст дослідниці життя і творчості письменника Елли Білюк, сина письменника Павла Маєвського, ветерана педагогічної праці з Гощі Петра Марчука, заслуженого артиста України Олексія Заворотнього, поетеси з Рівного Юлії Бондючної. Наголошувалось на тому, що книга має не випадкову назву – «Святість людських почуттів». В творах Івана Маєвського душевність, кохання, любов переважають над усім. Можна сказати, що святість високих людських почуттів є кредом літератора.

Студенти і всі присутні на презентації мали можливість задавати питання Раїсі Маєвській та маститим майстрам слова, висловлювати свої міркування. У залі було підготовлено виставку виданих книг, яку вінчав портрет Івана Маєвського. Присутнім, острозьким бібліотекам Раїса Федорівна подарувала презентовану книгу. Рецензію на книгу читайте в наступних номерах газети.
Переглядів: 616 | Додав: sdfy | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: