Форма входу

Пошук

Архів записів

Календар

«  Листопад 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Наше опитування

Всього відповідей:

Друзі сайту

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
П`ятниця, 19.04.2024, 08:33
Вітаю Вас Гість
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS

Головна » 2011 » Листопад » 17 » «Цифрове» – краще, але треба підготуватись
11:03
«Цифрове» – краще, але треба підготуватись
Сьогодні важко уявити життя без телебачення. На зорі свого розвитку картинка у телевізорах була куценькою, лише чорно-білою і транслювалося не більше 1-2 телеканалів. Останніми роками їх кількість суттєво зросла, і ось тепер Україна на порозі новітнього віяння у галузі – цифрового телебачення, HDTV. Про те, що дасть нам, глядачам, новий формат мовлення, з якими проблемами зіткнемося під час переходу на нього – розмова з представником Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення в Рівненській області Дмитром ТАРАСЮКОМ.

– Дмитре Володимировичу, чим зумовлена необхідність переходу на цифрове мовлення?

– На цифровий формат переходить майже весь світ. Тепер черга за нами. Згідно міжнародної угоди «Женева-2006», яку підписав наш уряд, перехід на цифрове мовлення у нас має повністю відбутися до 2015 року. У порівнянні з сьогоднішнім, аналоговим, – цифровий формат має вагомі переваги. Одна з головних – змога телеглядачам бачити картинку та звук значно вищої якості. Крім того, якщо раніше мовник обмежувався наданням однієї аналогової програми, то тепер він зможе транслювати суперчіткі цифрові програми «високої чіткості» (формат НDTV) або кілька цифрових програм «стандартної чіткості (SDTV) одночасно, завдяки «багатоканальному мовленню». Тобто, «цифра» дозволяє збільшити кількість телеканалів на існуючих частотах. Разом з тим, не зменшуючи кількості каналів, не знижуючи якості картинки, а навпаки – збільшуючи, перехід на цифрове мовлення дозволить звільнити частину важливого діапазону частот для комунікацій у сфері громадської безпеки (наприклад, для міліції, пожежної охорони, рятувальних загонів та ін), використання для нових, передових бездротових послуг (широкосмугових мереж).

Та, поряд з цими перевагами, мільйони телеглядачів, які отримують тепер аналоговий сигнал (на кімнатні і так звані «польські антени»), ризикують втратити прийом, якщо завчасно не оновлять своє обладнання для прийому цифрового сигналу.

– То як слід підготуватися, аби бути готовим до переходу на «цифру»?

– Хочу всіх заспокоїти: всі аналогові телевізійні приймачі, їх антени, які отримують безкоштовні ефірні програми тепер, працюватимуть і після переходу на цифрове мовлення. Однак їхнім власникам доведеться придбати спеціальний перетворювач цифрового сигналу на аналоговий – так звані «сеп-топ-бокси». Їх незабаром можна буде придбати у магазинах побутової електроніки. За інформацією, яку маю з неофіційних джерел, їх вартість коливатиметься в межах 350-400 гривень. Для малозабезпечених сімей ці прилади будуть видаватися безкоштовно: на їх придбання у Державному бюджеті України на 2012 рік передбачені відповідні кошти.

– А чим відрізняється аналогове від цифрового телебачення?

– Аналогове телебачення – це традиційний метод передачі телевізійних сигналів, який вважався стандартом мовлення з моменту появи телебачення. Нині воно вже вичерпало свої можливості. Старіший формат, хоч і займає ширший діапазон частот, але він вже досяг порогу якості зображення і тому вважається неефективним. Наприклад, на Рівненщині частотний ресурс вже вичерпано. Тепер майбутнє телебачення в Україні, та й у всьому світі – за цифровим форматом. Це новий вид технологій, який суттєво змінює звичне телебачення. Транслюючи інформацію у значно вужчому частотному спектрі, телевізійна картинка та звук передаються «бітами інформації», як в комп'ютері. Це дозволяє передавати більші її обсяги і покращити якість зображення. Образно кажучи, аналогове та цифрове мовлення відрізняється між собою приблизно так, як компакт-диски і касети, мобільний і стаціонарний телефони.

На жаль, сьогодні зробити перехід від аналогового мовлення до цифрового одномоментно технічно неможливо. Певний період вони існуватимуть паралельно, бо, цілком очевидно, що не можуть всі телеглядачі водночас позбутися старих телеприймачів і купити нові. Така ситуація спостерігалася у всьому світі, де такий процес проходив.

– Чи потрібно чекати 2015 року для того, щоб переглядати телепередачі у цифровому форматі?

– Ні, у деяких місцевостях цифрове ефірне телебачення можна приймати уже сьогодні (Київ, Одеса, Житомир). У липні цього року перші кроки до переходу на цифрове телебачення було зроблено. Певно глядачі нашої області помітили: в ті дні припинялося мовлення зранку і до 16 години. Можливо, не всі знали причину відключень. А вона доволі проста: на телевежі в селі Антопіль Рівненського району встановлювалося обладнання для цифрового телебачення. Із введенням цифрового мовлення доступні в ефірі будуть не 13 телеканалів, як тепер, а 32 на цих самих частотах.

– Чи може бути відтермінована дата: 2015 рік?

– Думаю, що ні. Адже, відповідно до міжнародних зобов’язань, ми до 2015 року маємо позбутися аналогового мовлення. Державні органи, представники індустрії, національний провайдер «Зеонбуд», групи громадського інтересу та інші зацікавлені організації активно працюють для того, щоб встигнути підготуватися до дати припинення аналогового телевізійного мовлення. Процес пішов…

– На що слід звертати увагу при придбанні нового телевізора?

– Кожний телевізор, вироблений до 1998 року, був традиційним «аналоговим» приймачем. До 2004 року лише невеликий відсоток проекційних телевізорів (з діагоналлю 42 дюйми і більше) містили цифрові тюнери DVB-T. Але було вирішено, що Україна перейде на найновіший тип сигналу, який здатний буде розшифрувати тюнер DVB-T2. Так, що ті приймачі, які обладнані цифровими тюнерами нижчих класів (DVB-T, DVB-С) будуть не придатні для перегляду програм. Будьте уважні, купляйте телевізор лише з новим типом вбудованих тюнерів. З придбанням окремого конвертера також поспішати не варто, щоб даремно не втрачати гроші.

– Ну і на завершення. Що останнім часом з’явилося нового у телерадіомовному просторі Рівненщини?

– Перш за все зазначу, що раніше з вежі Антопіль у FM-діапазоні транслювалось 6 радіостанцій. Тепер їх уже 11. З 1 листопада почала своє мовлення на частоті 87,8 МГц «Рівне-FM». Це та ж сама друга обласна програма радіомовлення, яка раніше називалася радіо «Край». Крім цього, нещодавно почалися трансляції «Радіо 24» (90,0), «Супер-радіо» (90,4), «Авторадіо Україна» (105,7). В недалекому майбутньому в ефірі, але вже у цифровому форматі, може з’явитися «Сфера-ТВ» та «Рівне-1». Все залежить від результатів конкурсного відбору, який невдовзі проведе Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення. Що ж до Рівненської ОДТРК, то вона вже має ліцензію на цифрове мовлення у п’ятому мультиплексі.

– Дякую за розмову!
Переглядів: 945 | Додав: sdfy | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: