Форма входу

Пошук

Архів записів

Календар

«  Листопад 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Наше опитування

Всього відповідей:

Друзі сайту

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Вівторок, 23.04.2024, 16:57
Вітаю Вас Гість
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS

Головна » 2011 » Листопад » 16 » Дбаємо про здоров’я і безпеку людей
22:58
Дбаємо про здоров’я і безпеку людей
Напередодні Дня працівників державної санітарно-епідеміологічної служби я зустрівся з головним державним санітарним лікарем Острозького району Володимиром ПІВНЕМ і попросив його розповісти про роботу очолюваного ним колективу.

– Робота санітарно-епідемічної служби (СЕС) регламентується Законом України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення». Саме він регулює суспільні відносини, які виникають у сфері забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя, визначає відповідні права і обов'язки державних органів, підприємств, установ, організацій та громадян, встановлює порядок організації державної санітарно-епідеміологічної служби і здійснення державного санітарно-епідеміологічного нагляду в Україні. Цей закон, як і всі інші, базується на Конституції України і є складовою частиною законодавства України про охорону здоров'я, захист населення від інфекційних хвороб, боротьбу із захворюванням на туберкульоз, запобігання захворюванню на синдром набутого імунодефіциту (СНІД) та соціальний захист населення, інших нормативно-правових актів та санітарних норм.

Ведучи мову про роботу СЕС, зауважу, що збереження здоров’я людини є одним із пріоритетних завдань держави, оскільки здоров’я нації відображує рівень соціального та економічного благополуччя суспільства, його оборонного і культурного потенціалу. Впоратись із цим завданням жодна держава не може без санітарно-епідеміологічного контролю у всіх сферах життя суспільства – додержанні підприємствами, установами, організаціями всіх форм власності та відомчої підпорядкованості, громадянами санітарного законодавства.

Ми працюємо, щоб люди отримували безпечні для здоров'я і життя продукти харчування, питну воду, для них були створені безпечні умови праці, навчання, виховання, побуту, відпочинку і в цілому навколишнє природне середовище. Ми нерідко стикаємось з тим, що окремі суб’єкти господарювання не дотримуються санітарно-гігієнічного законодавства, тому ми змушені і покликані впливати на відповідних керівників з метою усунути ці порушення, які негативно впливають на здоров’я дорослих і дітей – тобто теперішнє і майбутнє нашої держави.

– Володимире Костянтиновичу, розкажіть, будь-ласка, за якими напрямками працює Острозька райСЕС?

– Вони визначені у статті 33 названого мною вище закону. Якщо говорити у загальному, то ми здійснюємо державний санітарно-епідеміологічний нагляд. За потреби, визначаємо пріоритетні заходи у профілактиці захворювань, а також у охороні здоров'я населення від шкідливого впливу на нього факторів навколишнього середовища, вивчаємо, оцінюємо і намагаємось прогнозувати показники здоров'я населення залежно від стану середо­вища життєдіяльності людини. Законодавством ми також зобов’язані встановлювати фактори навколишнього середовища, що шкідливо впливають на здоров'я людей, готуємо пропозиції щодо забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення. Дбаємо про те, щоб запобігти занесенню та поширенню особливо небезпечних (у тому числі карантинних) та небезпечних інфекційних хвороб, а також здійснюємо контроль за усуненням причин і умов виникнення та поширення інфекційних, масових неінфекційних захворювань, отруєнь та радіаційних уражень людей. Ведемо облік інфекційних і професійних захворювань та отруєнь та багато іншого.

Ми контролюємо якість харчових продуктів, стан води, повітря, ґрунтів, рослинного і тваринного світу, радіаційну ситуацію та багато іншого.

– Ви згадали про радіаційну ситуацію. А яка вона, чи не погіршує її наш сусід – Хмельницька АЕС?

– В нас працює акредитована радіаційна група, яка щодня сертифікованими приладами заміряє потужність експозиційної дози гамма-випромінювання в Острозі та населених пунктах району. Ми також перевіряємо продукти харчування, воду, ґрунт. На підставі багаторічних вимірювань можу сказати, що нами жодного разу не зафіксовано навіть найменшого росту радіації, яку можна було б пов’язати із діяльністю Хмельницької АЕС.

– Як Ви можете охарактеризувати санітарно-епідемічну ситуацію в місті і на Острожчині в цілому?

– Скажу коротко – вона нормальна, тобто в межах норми. І це дуже добре. Сума гострих кишкових інфекцій зменшилась на цифру біля 30 відсотків. І хоч є невеликий ріст захворюваності на дитячі повітряно-капельні інфекції (кашлюк, скарлатина, вітряна віспа, краснуха, епідпаротит), але в загальному це картину, як кажуть, не погіршує. Спричинений ріст захворюваності на них пояснюється відсутністю в певний період вакцин. Тепер їх поставка налагоджена, думаю, що найближчим часом їх кількість зменшиться. Тож якщо зважити, що нашу роботу оцінюють за рівнем інфекційних захворювань, то в цілому ми задоволені своєю роботою.

– Кілька слів про колектив. Який він у Вас? Назвіть кращих.

– У нас прекрасний колектив, у якому тепер працює 50 осіб. Є в нас 7 лікарів, 28 середніх медичних працівників та інший персонал. В Острозькій райСЕС два основних відділи – санітарно-гігієнічний, до якого входить хімічна лабораторія та радіаційна група. У складі епідеміологічного відділу є бактеріологічна лабораторія, відділення дезінфекції та ДП "Профдезінфекція”.

Чесно і добросовісно працюють всі. Але серед кращих хочу назвати завідувача санітарно-гігієнічного відділу Сергія Іваненка, завідувача бактеріологічною лабораторією Любов Юрчук, лікаря-лаборанта-гігієніста Марію Сотнічук, директора державного підприємства «Профдезінфекція» Аллу Гроголь, помічників лікаря-гігієніста Валентину Сорочинську, Валентину Мартинюк, Тетяну Антонюк, головного бухгалтера Галину Бойко, медичного статистика Емілію Трифонюк, оператора комп’ютерного набору Аллу Бережну.

Користуючись нагодою, хочу привітати всіх працівників райСЕС, ветеранів служби, своїх колег із професійним святом. Бажаю вам міцного здоров’я, натхнення і успіхів у роботі, мирного неба, радості, шани у людей, щастя в особистому житті, любові від дітей та коханих.
Переглядів: 772 | Додав: sdfy | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: