Форма входу

Пошук

Архів записів

Календар

«  Вересень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Наше опитування

Всього відповідей:

Друзі сайту

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
П`ятниця, 19.04.2024, 15:15
Вітаю Вас Гість
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS

Головна » 2013 » Вересень » 22 » Десятикласниця стала майстром спорту
19:17
Десятикласниця стала майстром спорту
У кінці минулого 2012/2013 навчального року, на Святі останнього дзвоника та на Дні молоді в Острозі, тоді ще десятикласниці Острозької ЗОШ І-ІІІ ст. № 1 Анастасії Кулініч урочисто було вручено посвідчення майстра спорту України та грамоту Федерації софтболу України. Таке високе звання та нагороду юна острожанка здобула, виступаючи за збірну Рівненської області.  

Займатися софтболом Настя почала більше трьох років тому. Якось разом із подругою Ольгою пішли подивитися на тренування софтболістів на стадіо­ні Острозької академії. Нині дівчина пригадує, що було цікаво дізнатися, що то за вид спорту. До того вона займалася у різних секціях, гуртках, співала у хорі, але знайти заняття до душі не вдавалося. На той момент активно працювала в Національній скаутській організації України «Пласт», але хотілось займатися чимось іще. Познайомилася з тренером, вивчила правила гри і відразу сподобалося. Почала тренуватися у секції, якою керувала Оксана Чорномаз. Тренер помітила у дівчини не тільки бажання, але й задатки до гри, які необхідно було розвинути. Дівчина каже, що спершу було нелегко, але цікаво. Найбільше їй вдається гра на першій базі – тепер це її ігрове амплуа.

Минуло не більше півроку занять і юна острожанка була включена до складу команди «Західний вогонь», де вже грала тренер команди, Оксана Василівна, та її сестра Марина. Звісно, спершу Настя, як початківець, виходила на поле лише епізодично, головним чином на заміну, а потім все більше і більше її випускали на гру. Так здобувала досвід і визнання колег та тренерів. А їм подобалась впевнена гра Насті на першій базі, вміння орієнтуватися у складних ситуаціях, реакція та швидкість. Впродовж трьох років школярка з Острога була у складі команди і разом із нею займала призові місця у вищій лізі чемпіонату України. Згідно регламенту змагань, за двічі здобуті срібні медалі гравцям команди було присвоєно високе звання – майстер спорту України.

Та це не єдині змагання у «арсеналі» Насті. Кілька разів вона зі своїми подругами з Острога брала участь у чемпіонаті України з софтболу серед кадетів, де представляла Рівненську область. Ця команда була складена із юних острожанок (Марина Коловська, сестри Шевченко, Вероніка Федорчук та Аня Семенюк) та рівнянок. І на цих змаганнях команда Рівненської області стала срібним призером змагань, пропустивши вперед тільки дуже сильну команду із Кіровограду.

Настя Кулініч розповідає, що майже рік вона не тренувалась. Оксана Чорномаз із сестрою повернулись до Кіровограду, залишивши дівчат і хлопців без кваліфікованого тренера. Звісно, це негативно вплинуло на ігрову практику, але завдяки обласній федерації до Острога у березні прибув інший фахівець софтболу – Віталій Павлович Рибалко. І тоді тренування відновилися. А вже весною острожанка з подругами стали кандидатами до національної збірної України (кадети). Дівчата напружено тренувалися, щоб гідно представити нашу державу на європейській першості.

На початку липня острожанки Настя Кулініч і Марина Коловська поїхали у чеське місто Острава. Там українки грали із словачками, сербками, бельгійками та литовками. На жаль, рівень більшості команд був вищий, ніж української збірної. Вони зуміли здолати лише представниць Литви. Настя каже, що команди на цій першості були дуже сильні, зокрема, росіянки. Там поставлено все на професійну основу, виділяються значні кошти на поїздки команди за кордон, зокрема, для набуття ігрової практики та тренувань у США. А для українських спортсменок це була перша поїздка кадетської збірної за останні 6 років на змагання такого високого рівня.

Настя розповідає, що дуже велику матеріальну і моральну підтримку їй надають батьки. Вони радіють успіхам дочки. До запису у секцію ніхто у їх сім’ї нічого не знав про софтбол. Дівчина каже, що цей вид спорту схожий на бейсбол, але відстань між базами різна, використовується інші м’ячик та бита, є відмінності у правилах гри.

Для учениці 11-А класу Острозької ЗОШ І-ІІІ ст. №1 цей навчальний рік останній у школі. Куди буде вступати, твердо ще не вирішила. Можливо, подаватиме документи на факультет фізвиховання, щоб стати тренером, а може здобуватиме освіту у Острозькій академії, як її сестра Наталія. Як би там не було, але покидати софтбол не збирається.

Іван МОЧЕРНЯК
Переглядів: 695 | Додав: Admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: