Форма входу

Пошук

Архів записів

Календар

«  Березень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Наше опитування

Всього відповідей:

Друзі сайту

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
П`ятниця, 19.04.2024, 22:08
Вітаю Вас Гість
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS

Головна » 2012 » Березень » 11 » Княгині української духовності присвячувалось
12:25
Княгині української духовності присвячувалось
У п’ятницю, 10 лютого, в Острозькому НВК «Школа І-ІІІ ст. – гімназія» члени бібліотечного активу і педагоги знайомилися із життєвим і творчим шляхом відомої української письменниці, поетеси, художниці, скульптора, писанкарки та громадської діячки Оксани Лятуринської. Поряд з організаторами ділилися своїми думками щодо її творчості, теперішніх і в минулому літературних процесів та подій в Україні, за кордоном, розповідали про нові видання, читали твори ювілярки запрошені на захід гості.

«Княгиня української духовності» – так називався захід, і був він присвячений 110-й річниці від дня народження Оксани Лятуринської. Епіграфом стали рядки, написані поетесою у далекому 1938 році із збірки «Гусла». Шкільний бібліотекар Світлана Алєксєєнко розповіла про мету дійства, представила гостей. Студентка Національного університету «Острозька академія» Ірина Неплюхіна ознайомила присутніх із життям і творчістю Оксани Лятуринської, звернувши увагу і на те, що свого часу вона здобувала освіту в жіночому училищі графа Блудова при Острозькому Свято-Кирилівському братстві.

Студенти НаУ«ОА», які навчаються на спеціальностях «Журналістика» та «Літературна творчість» читали вірші Оксани Лятуринської. Завідувач літературного музею Уласа Самчука у Рівному Юлія Нагорна розповіла про очолюваний нею заклад, його просвітницьку, дослідницьку і видавничу діяльність. Не без гордості вона зауважила, що саме цей музей вперше в Україні видав твори самобутньої поетеси і сьогодні продовжує пропагувати її творчість. Юлія Євгенівна також говорила про співпрацю Уласа Самчука і Оксани Лятуринської в еміграції, ділилася думками щодо творчої спадщини талановитої українки. Закінчуючи свій виступ, вона запросила учнів, а також усіх бажаючих відвідати 20 лютого о 12 годині літературний музей у Рівному, де відбудеться традиційна «Свіча пам’яті». Під час неї буде презентовано видану вперше у світі книгу Уласа Самчука «Шумлять жорна». До речі, присутні могли першими придбати щойно видану книгу ще до її офіційної презентації.

Один із найвідоміших сучасних письменників Рівненщини, автор великої кількості повістей, оповідань, віршів як для дорослих, так і для дітей, заступник голови Рівненської обласної організації ВО «Просвіта» Євген Шморгун у своєму виступі розмірковував про патріотизм, творчість Оксани Лятуринської, Уласа Самчука, Олекси Стефановича, Івана Огієнка та інших українських поетів і прозаїків, місце Острога, Пересопниці, Острозької академії в історії України. Він закликав учнів та студентів щиро любити Україну, брати приклад із життя видатних людей, які не шкодували свого життя і здоров’я для здобуття свободи і незалежності. Гість також ознайомив присутніх із своїми новими книгами, давав автографи бажаючим (на знімку).

– Захід мені дуже сподобався, – розповідає викладач Націо­нального університету «Острозька академія» Роман Криловець. – Присутні не тільки дізналися багато нового про життя і творчість Оксани Лятуринської, але й вчилися, як треба любити Україну, свій народ, бути патріотом. Зустріч була проведена цікаво та не ординарно. Думаю, школярам було корисно поспілкуватися із студентами та запрошеними. Вважаю, що це слід практикувати і далі.
Переглядів: 1795 | Додав: sdfy | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: