Форма входу

Пошук

Архів записів

Календар

«  Січень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Наше опитування

Всього відповідей:

Друзі сайту

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
П`ятниця, 29.03.2024, 11:38
Вітаю Вас Гість
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS

Головна » 2012 » Січень » 1 » Компетентно про довкілля і енергетику
09:54
Компетентно про довкілля і енергетику
Вперше за час існування зони спостереження Хмельницької АЕС 15-16 грудня у Славуті і Нетішині було проведено науково-практичну конференцію «Екологія Малополіського Погориння в умовах зростаючого антропогенного впливу». Захід був організований і проводився за підтримки ДП НАЕК «Енергоатом» його відокремлених підрозділів та багатьох інших.

Робота конференції розпочалась із доповіді кандидата біологічних наук Валерія Новосада «Фітобіота Малополіського Погориння в умовах зростаючого антропогенного впливу», який, зокрема, зазначив, що сукупність усіх живих істот на Землі складає понад 2 мільйони видів. З них рослинний світ нараховує понад півмільйона видів нижчих і вищих рослин. На сьогодні кожен десятий вид вищих рослин перебуває на межі зникнення. Природний регіон Малополіського Погориння має понад 1100 видів рослин. Кожен четвертий з них потребує охорони. За 20 років у нашій місцевості зникло 35 видів рослин. Доповідач закликав до співпраці для збереження унікальних видів рослин, які знаходяться у зоні спостереження ХАЕС.

У доповіді «Соціально-економічний розвиток регіонів, розміщення об’єктів ядерної енергетики як фактор посилення екологічної безпеки», директор Центру взаємодії з органами державної влади та ОРЕ, радник президента ДП НАЕК «Енергоатом» Костянтин Запайщиков вказав на важливість нарощування енергетичних потужностей у нашій державі. Заступник начальника відділу охорони навколишнього середовища ХАЕС, начальник еколого-хімічної лабораторії Олександр Голод говорив про організацію та проведення екологічного моніторингу на Хмельницькій АЕС і на конкретних прикладах показав, що влив атомної станції на довкілля є мінімальним.

Звучали доповіді з питань впливу природних та техногенних факторів на навколишнє середовище, про оптимізацію регіональної природно-заповідної мережі, напрями економічного розвитку регіону з урахуванням принципів екологічної безпеки, проведення радіологічного та запровадження фіто-моніторингу 30-кілометрової зони Хмельницької АЕС, шляхи посилення екологічного просвітництва громадськості, прищеплення ідей ощадливого природокористування, збереження ландшафтного багатства регіону, формування екологічної культури та екологічної компетентності тощо. Одними із найактуальніших були також питання впливу Хмельницької атомної станції на навколишнє середовище в аспекті будівництва 3-го та 4-го енергоблоків.

У другій частині конференції учасники працювати у секціях «Вплив енергетичних підприємств на навколишнє середовище», «Роль екологічного виховання, пропаганда збереження довкілля, екологічний туризм та краєзнавчі дослідження». Там з науковими повідомленнями виступали фахівці вищих навчальних закладів, педагоги та учні шкіл Хмельниччини, представники державних установ та Хмельницької АЕС.

16 грудня учасники конференції відправились у Нетішин, де продовжили роботу на Хмельницькій АЕС. Після екскурсії підприємством дослідники мали змогу обговорити питання безпечної роботи енергоблоків ХАЕС, досвід використання та особливості реакторної установки ВВЕР-1000/В-392, удосконалення систем безпеки атомних станцій з урахуванням уроків Фукусіми, а також відвідали повномасштабний тренажер.

На завершення учасники конференції побували у Нетішинському міському краєзнавчому музеї, де мали можливість познайомитись із напрацюваннями його співробітників у сфері вивчення та збереження флори в нашому регіоні. Підбиваючи підсумки заходу, його учасники прийшли до висновку, що питання екологічної безпеки може бути вирішене тільки спільними зусиллями фахівців різних напрямків, які забезпечать екологічний баланс та стабільний розвиток регіону розміщення ХАЕС.
Переглядів: 682 | Додав: sdfy | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0