Форма входу

Пошук

Архів записів

Календар

«  Січень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Наше опитування

Всього відповідей:

Друзі сайту

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Субота, 20.04.2024, 12:20
Вітаю Вас Гість
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS

Головна » 2012 » Січень » 4 » Луцьке Євангеліє вже є і в Острозі
03:19
Луцьке Євангеліє вже є і в Острозі
Одна з найдавніших богослужбових книг України, що збереглася до наших днів, визначна пам’ятка галицько-волинської книгописної школи ХІV ст., предтеча Пересопницького Євангелія – Луцьке Євангеліє, точніше його факсимільне видання, відтепер зберігається у фондах Державного історико-культурного заповідника м. Острога. Цю унікальну книгу у вівторок, 27 грудня, у Музеї книги та друкарства в урочистій обстановці вручив митрополит Луцький і Волинський Нифонт.

Директор Державного історико-культурного заповідника м. Острога Сергій Кибкало зазначив, що присутнім і заповіднику випала велика честь презентувати на Острожчині найдревнішу богослужбову книгу, яка збереглася до наших часів – Луцьке Євангеліє. Вона значно старша за Пересопницьке Євангеліє, на якому дають клятву Президенти України і є рукописним шедевром ХІV ст. Зберігається вона у Москві. У лютому 2010 р. високопреосвященний Нифонт, митрополит Луцький і Волинський УПЦ і генеральний директор Московської бібліотеки дійшли згоди стосовно того, щоб видати Луцьке Євангеліє у вигляді факсимільного видання. Нещодавно відбулась його перша презентація, і ось тепер шановні гості приїхали до Острога, щоб передати унікальне видання нашому Музею книги та друкарства.

Митрополит Луцький і Волинський Нифонт висловив своє захоплення історією Острога, його музеями та розповів, що написана книга в нині не існуючому Красносельському монастирі, який колись знаходився поблизу Луцька. Завдяки спонсорам і меценатам, сприяння адміністрації книгозбірні, де зберігається видання, вдалося відтворити цей рукописний шедевр. І хоч його тираж невеликий, але значення виданої книги для вчених дуже велике. Не без гордості владика зазначив, що Луцьке Євангеліє написано дуже чисто: не знайдено жодної помилки, виправлення чи навіть помарки. Це свідчить про велике терпіння, волю і майстерність переписувача.

Під оплески присутніх, а це були острожани, студенти Національного університету «Острозька академія», навіть гості з Канади, працівники заповідника та бібліотек міста, владика передав книгу директору заповідника (на знімку). Сергій Григорович, подякувавши за щедрий подарунок, вручив митрополиту Луцькому і Волинському Нифонту подяку заповідника та нещодавно виданий науковий збірник.

Архієпископ Рівненський і Острозький Варфоломій у своєму виступі зазначив, що до цього часу Луцьке Євангеліє було недоступне для широкого кола дослідників історії і культури, адже воно зберігалось у рукописному відділенні бібліотеки, і отримати дозвіл на його вивчення дуже важко. Завдяки зусиллям керівництва і спеціалістів Волинської єпархії, щирості меценатів і спонсорів, любителі старовини і вчені вже мають можливість вивчати і досліджувати його. Це має надзвичайно велике значення для вивчення історії нашого краю і всієї України.

Завідувач Музею книги та друкарства в Острозі Світлана Позіховська привітала всіх із великим святом – поверненням ще однієї святині на нашу древню Волинську землю. Вона також зазначила, що видання Луцького Євангелія є свідченням цілеспрямованої роботи по відродженню нашої духовності. Світлана Володимирівна також говорила про співпрацю острозьких музейників із колегами з Луцька, зокрема унікального музею Волинської ікони та про плідну співпрацю Волинської і Рівненської єпархій із музей­никами.

Завершилось перебування гостей в Острозі екскурсією музеями Державного історико-культурного заповідника м. Острога. Так Острог, маючи славетну­ Острозьку Біблію (3 оригінали), Пересопницьке Євангеліє (факсимільне видання), отримав ще й найдревнішу богослужбову книгу – Луцьке Євангеліє.
Переглядів: 647 | Додав: sdfy | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: