Форма входу

Пошук

Архів записів

Календар

«  Січень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Наше опитування

Всього відповідей:

Друзі сайту

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
П`ятниця, 29.03.2024, 10:51
Вітаю Вас Гість
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS

Головна » 2012 » Січень » 26 » Один Адам і чотири Єви
20:14
Один Адам і чотири Єви
Минулого року у цей час ми розповідали, якими іменами найчастіше називали острожани своїх новонароджених дітей у 2010 році. Судячи із відгуків читачів, ця тема їм цікава. Тож 2011 рік уже в історії, підбиваються його підсумки, і я знову звернувся до начальника реєстраційної служби Острозького районного управління юстиції, начальника відділу державної реєстрації актів цивільного стану Тетяни Стасюк із запитаннями щодо народжуваності в нашому місті і про те, як називали немовлят у минулому році.

– Розпочинаючи нашу розмову, змушена уточнити, що мова йтиме про складені нами актові записи і видані свідоцтва про народження та присвоєння імен дітям громадян України, які зареєстровані у місті Острозі, Острозький район до уваги ми не беремо. Саме такими цифрами я буду оперувати. Вони можуть дещо відрізнятися від цифр народжень дітей у Острозькому пологовому будинку. Пояснюється це тим, що мешканки Острога народжували дітей і в інших містах, а реєстрували ми їх в Острозі, тобто за місцем фактичного проживання. У той самий час трапляються випадки, коли в нашому місті народжують жінки з інших районів і областей, і вони мають право реєструвати дітей за місцем проживання одного чи обох батьків.

– Тетяно Во­ло­ди­ми­рівно, скільки зареєстровано народжень у мешканців нашого міста у 2011 році? Чи зберегли лідерство минулорічні «переможці» рейтингу імен?

– У минулому році ми зареєстрували у мешканців Острога народження 155 дітей. Це лише на чотири менше, ніж у 2010 році. Нагадаю, що тоді велика перевага була у хлопчиків – 91, а народжень дівчаток було зафіксовано 68. Цього року ситуація змінилася. За кількістю народжень з маленькою перевагою «перемогли» дівчатка – 79. Хлопчиків на світ з’явилося на 7 менше. Дуже шкода, але нам довелось фіксувати і 4 мертвонароджених. За діючим законодавством у документах їх ім’я і стать не фіксуються.

Щодо другої частини запитання, то скажу, що на уявному п’єдесталі відбулася зміна лідерів. Цього року найчастіше острожани називали своїх дітей Анастасіями – 10 разів. Дев’ять разів ми реєстрували новонародженого з ім’ям Назар (у тому числі 1 раз тотожним ім’ям Назарій). Ще одного хлопчика нарекли подвійним ім’ям Назар-Павло. З деякою натяжкою можна вважати, що і Назарів десять.

– Розкажіть, які імена найчастіше зустрічаються серед хлопчиків, а які серед дівчат?

– Серед хлопчиків на другому місці після Назара йде Артем (Артемій) – нами зафіксовано 6 таких імен. Далі, за їх кількістю, йде минулорічний переможець серед хлопчиків – Максим (5 актів цього року і минулого – 8), Владислав – 4, Арсен (Арсеній), Володимир, Денис, Дмитро, Ілля – по 3, Богдан, Захар, Іван, Едуард, Микола, Олександр, Роман – по 2, Адам, Олексій, Микита, Юрій, Нестор, Тарас, Давид, Ярослав, Данило, Кирил, Василь, Євген, Клим, Мар’ям, Павло (подвійне Назар-Павло), Марко, Тимофій, Остап, Андрій – по одному. Загалом для хлопчиків острожани використали 35 імен. Зауважу, що тотожні (подані у дужках) ми об’єднали.

Народжень дівчаток в мешканців Острога ми зафіксували 79. Серед них зустрічається 31 різне ім’я, а позаминулого року їх було 26. Причому – жодного подвійного. Після безумовного лідера імен Анастасії (10) йдуть Вікторія – 7, Олександра (позаминулого року розділили першість із Аннами по 7), а у 2011 році – 6, Анна, Софія – по 5, Валерія, Вероніка, Єва – по 4, Дарина (Дар’я), Маргарита, Марія, Тетяна – по 3, Ірина, Єлизавета, Світлана, Соломія – по 2, Аріана, Віра, Віталіна, Діана, Емілія, Мирослава, Катерина, Кіра, Злата, Ліліана, Поліна, Христина, Оксана, Надія – по одному.

– А як щодо статистики народжень по місяцям? Чи можете сказати, у яких місяцях «перемагали» хлопчики, а в яких – дівчатка?

– Логічно можна було б констатувати, що кожного місяця дітей народжувалось по 12-13. Але статистика свідчить, що це не так. Наприклад, у січні минулого року було зареєстровано лише 5 народжень, у той час, як у серпні – 19, липні і жовтні по 18. Якщо побудувати графік за місяцями, то побачимо, що у січні було найменше, потім народжень побільшало, і у грудні «фініш» був майже на мінімальній відмітці – 6. Пояснити цей феномен не берусь. Щодо перемог за кількістю народжень, то можу сказати таке. Перші три місяці пальму першості впевнено тримали дівчатка. Наступні чотири місяці «перемагали» хлопчики. Серпень-вересень за дівчатками, а ось у жовтні нічия – по 9 народжень, листопад за дівчатками і останній місяць за хлопчиками. Користуючись спортивною термінологією, рахунок 6:5 на користь слабкої статі, і загальна перемога у підсумку.

– На початку нашої розмови Ви згадали, що острожанки народжували за межами міста. Можете сказати де?

– У актових записах про народження ми фіксуємо, який медичний заклад видав медичне свідоцтво про народження. Таким чином можна сказати, що 128 свідоцтв видав пологовий будинок Острозької ЦРЛ, а решту 27 – медичні заклади Рівного – 21 (в тому числі 15 – обласний перинатальний центр, 6 – міський пологовий будинок), 3 – пологовий будинок спеціальної медичної частини №4 м. Нетішин, по одній – спеціалізовані медичні заклади міст Кузнецовськ, Луцьк і Житомир.

– Дякую за розмову!
Переглядів: 753 | Додав: sdfy | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: