Форма входу

Пошук

Архів записів

Календар

«  Листопад 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Наше опитування

Всього відповідей:

Друзі сайту

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Середа, 24.04.2024, 19:48
Вітаю Вас Гість
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS

Головна » 2011 » Листопад » 19 » Острожанин підкорив Ельбрус
13:37
Острожанин підкорив Ельбрус
Острожанин Аркадій Аврам 3 вересня цього року в складі експедиції, яка складалася з трьох росіян, екс-директора ХАЕС Володимира Софіюка, в неймовірно важких умовах підкорив східну вершину Ельбруса. А ще вони врятували від загибелі поляків. Ймовірно, що він став першим не тільки з нашого міста, а й Рівненщини, хто підкорив найвищу гору Європи.

Родом Аркадій Аврам із Черняхова. Тепер він живе і працює в Острозі. Любов до гір з’явилась у нього під час служби в лавах Радянської армії, яку проходив у районі Кримських гір. Тоді, а також після демобілізації, активно займався альпінізмом, не раз піднімався на найвищі і складні вершини Криму та Кавказу. В 1996 році зазнав травми, і активне заняття альпінізмом припинив. Але мандрівкам Рівненщиною, Карпатами Аркадій Валентинович присвячував чимало часу.

Знаючи пристрасть Аркадія до гір, нещодавно Володимир Софіюк запропонував йому взяти участь у експедиції, яка мала намір штурмувати Ельбрус. Сходження на вершину почалося з П’ятигорська, звідки експедицію завіз спеціально замовлений автомобіль. Аркадій Валентинович розповідає, що їхати в ньому було дуже екстримно, коли машина знаходилася над двокілометровим і більше проваллям.

Через 6 годин експедиція була благополучно доставлена до табору МНС на висоті 2400 метрів над рівнем моря (Говерла – найвища вершина України – має 2061 м). Зареєструвавшись у рятувальній службі 28 серпня, вирушили до наступної висоти – 3400 метрів. На старому аеродромі влаштували табір, щоб переночувати і адаптуватись до висоти.

Вранці наступного дня знову вирушили до вершини. Йшли за маркерами, які називаються там турками (складені великі валуни). Дороги немає, вся вершина встелена камінням різної величини. Співрозмовник каже, що навіть кілька метрів даються дуже важко, а ще несли чималий вантаж – наплічники у кожного важили біля 35 кілограмів, куди входило спорядження, палатки, харчі та ін. Суттєво ускладнювала рух нестача кисню, радіація, яка здатна обпекти шкіру, очі. На межі 3800 м, де починається льодовик, влаштували табір. Там переночували, і вранці, вже без наплічників, взявши лише альпіністське спорядження, здійснили пробне сходження до висоти 4800 м. Біля скель Лєнца зупинились, відпочили трохи і благополучно повернулися у табір.

3 вересня о 1 годині ночі вирушили штурмувати Ельбрус. Коли були на висоті 4000 метрів, погода суттєво погіршилася, хоч перед тим була сприятлива. Довелося йти у суцільній завірюсі, видимість впала до 1-3 метрів, температура знизилась до -15 градусів. Найгірше було те, що не було жодних орієнтирів – лише лід і сніг. Рухалися по спеціальних маркерах, які навіть вночі світяться і розміщені через 30 метрів.

Аркадій Аврам розповідає, що кроки були не більшими 30-40 см. Нахил схилу часто змінювався – в основному 50-80 градусів. Йшли таким собі «човгаючим» способом – найекономнішим методом руху. Зупинялись через кожні 50 кроків, а ближче до вершини й частіше, щоб відпочити. У таких неймовірно важких умовах в 11 годині група з п’яти альпіністів піднялась на одну з вершин Ельбруса, адже це двувершинний сідловидний вулкан. Східна вершина має висоту 5621 м, а західна на 21 метр вища. Знаходяться вони на відстані одна від одної приблизно 3 км. Непогода, яка виснажила альпіністів, відсутність видимості завадили підкорити західну вершину.­

– Я знав, що буде важко, але не думав, що настільки, – каже острожанин Аркадій Аврам.­ – Під час руху навіть обговорювалась можливість повернення, але більшістю голосів вирішили, що і за такої несприятливої погоди продовжимо сходження. До речі, інші сходжувачі повернулись, аби перечекати негоду. Враження незабутні, адреналіну вистачить на кілька років!

Із подорожі до Ельбруса запа­м’я­талось те, що піднімаючись на вершину, українсько-російська група альпіністів врятувала від загибелі на висоті приблизно 5000 м двох поляків, які збилися з маршруту. А також те, що з рукавиці, яку одягав Володимир Софіюк, вилетів горобець. Імовірно, він сховався туди ще у таборі, коли готувалися до сходження...

Підкоривши Ельбрус, альпіністи наступного року мають намір здійснити сходження на Казбек (5033 м), або спробувати знову підкорити обидві вершини Ельбруса.
Переглядів: 701 | Додав: sdfy | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: