Форма входу

Пошук

Архів записів

Календар

«  Грудень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Наше опитування

Всього відповідей:

Друзі сайту

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
П`ятниця, 26.04.2024, 06:59
Вітаю Вас Гість
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS

Головна » 2011 » Грудень » 25 » Острожанин презентував наш край на Буковині
12:24
Острожанин презентував наш край на Буковині
У  Чернівцях 29-30 листопада відбувся фестиваль молодих естрадних виконавців пам’яті Назарія Яремчука. Цього року він був присвячений 60-річчю від дня народження самобутнього співака. Приємно відзначити, що серед численних запрошених Чернівецькою ОДА офіційних гостей був острожанин, кореспондент нетішинської газети «Перспектива» Олександр Шустерук.

Нагадаю, що він, поряд із своєю професійною діяльністю, є автором і організатором багатьох культурно-мистецьких заходів, пристрасним колекціонером грамплатівок. Вивчаючи їх, допитливий журналіст встановив, що цього року співпало кілька цікавих ювілеїв, пов’язаних з українським мистецтвом, зокрема – 40 років тому вперше зазвучала одна з найпопулярніших і у наш час «Червона рута», яку написав Володимир Івасюк. Ця пісня у виконанні створеного 45 років тому легендарного ансамблю «Смерічка» стала піснею року в Радянському Союзі. З ініціативи Олександра Шустерука в Острозькій академії 2011 рік був оголошений Роком української пісні. А ще саме він подав ідею, а профком ХАЕС став спонсором випуску державним підприємством «Укрпошта» колекційного тиражу марки, присвяченої 45-річчю заснування українського «Бітлз», як називали в 70-х роках «Смерічку». Аби випустити цю марку, наш земляк багато спілкувався із засновником і керівником групи Левком Дутківським, дизайнерами «Укрпошти».

Хоч Назарій Яремчук спочатку не мав музичної освіти, навчався у школі інтернаті, працюючи водієм, увійшов до складу «Смерічки». Він сам попросився до ансамблю. Левко Дутківський погодився послухати його і помітив у нього добрий слух і прекрасний голос. Розпочавши концертну діяльність в кінці 60 років, він став своєрідним культурним брендом нашої держави. Тому до імені цього співака і тепер прикуто дуже багато уваги.

 Олександр Шустерук розповідає, що в Чернівцях спочатку відбулося відкриття експозиції, присвяченої Назарію Яремчуку і ансамблю «Смерічка», в обласному краєзнавчому музеї. Там і на всіх інших заходах були присутні рідні співака, і ті, хто працював і був добре знайомим із ним, – сини Дмитро, Назар, дочка Марійка, дружина Дарина, поет-пісняр Вадим Крищенко, композитор Олександр Злотник, дует «Писанка», співак Павло Дворський, перша разом із Назарієм Яремчуком виконавиця пісні «Водограй» Мирослава Єжиленко та багато інших. Потім Олександр Шустерук разом з іншими гостями побував на відкритті при філармонії кімнати-музею Назарія Яремчука, у музеї Володимира Івасюка в Чернівцях, музеї-садибі співака у Вижниці, де презентував випущену з його ініціативи марку, вручив її. Також від Національного проекту «Книга рекордів України» він вручив диплом про встановлення унікального рекорду у номінації «Вперше» – «Дві перемоги поспіль від початку створення пісенного фестивалю «Пісня року» Радянського Союзу», (саме ансамбль «Смерічка» в 1971 і 1972 роках з піснями «Червона рута» і «Водограй» став рекордсменом у цій царині); копію диплома про встановлення рекорду України Національним університетом «Острозька академія» – про найбільше письмове вшанування історії української пісні. Вручаючи подарунки, Олександр розповідав про Хмельницьку АЕС, наше місто та його унікальний навчальний заклад.

Олександр Шустерук разом з іншими гостями, представниками влади області і міста побував також на могилі Назарія Яремчука, на відкритті меморіальної дошки на приміщенні Чернівецької обласної філармонії, на фінальному гала-концерті фестивалю молодих виконавців у Чернівцях і Вижниці. А ще під час заходів наш земляк спілкувався із багатьма гостями, в тому числі і співробітниками меморіального музею співака на його батьківщині у Кіцмані та вручив їм марки і копії дипломів про рекорди, пов’язані з їх славетним земляком.

– Без сумніву, два дні, проведені у Чернівцях, залишаться незабутніми на все життя, – розповідає Олександр Шустерук. – На Буковині я дуже багато дізнався про «Смерічку», Назарія Яремчука, привіз звідти кілька цікавих книг та аудіодисків, побачив і відкрив для себе цей чудовий край, багатий непересічними талантами. Приємно і те, що буковинці були вражені нашими досягненнями, роботою, пов’язаною з популяризацією української пісні і культури.

На знімках: Олександр Шустерук разом із володаркою гран-прі фестивалю молодих виконавців ім. Назарія Яремчука Мар’яною Українець та співаком Павлом Дворським у Вижниці; раритетна марка, випущена з ініціа­тиви нашого земляка.
Переглядів: 621 | Додав: sdfy | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0