Форма входу

Пошук

Архів записів

Календар

«  Листопад 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Наше опитування

Всього відповідей:

Друзі сайту

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Середа, 17.04.2024, 00:56
Вітаю Вас Гість
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS

Головна » 2011 » Листопад » 20 » Пересопницькому Євангелію вклонились і острожани
18:11
Пересопницькому Євангелію вклонились і острожани
З  понеділка, 29 серпня до Острога, Дубно, Рівного, Берестечка додалося ще одне місце паломництва мандрівників та шанувальників української історії – Пересопниця. На офіційне відкриття однойменного культурно-археологічного комплексу прибув Президент України Віктор Янукович, члени уряду та депутати Верхової Ради різних скликань, делегації з усіх районів області, а також представники сусідніх. Такого ажіотажу в цій місцині ще не було. Свято було грандіозним, вражало різноманітністю і насиченістю заходів. Пересопницьке Євангеліє об’єднало всіх. 

У травні минулого року Верховна Рада України прийняла постанову «Про відзначення на державному рівні 450-річниці Пересопницького Євангелія». Нею 2011 рік був оголошений роком української Першокниги, яка є духовним символом української держави. У занепадаючому селі, де жили переважно пенсіонери, закипіла робота, воно ожило. До батьківщини української Першокниги було прокладено добротну дорогу, село газифікували, прискореними темпами спорудили будівлі культурно-археологічного комплексу. Під час археологічних розкопок було знайдено дуже багато цінних артефактів у районі ймовірного розташування колишнього Пречистенського монасти­ря, де було створено рукописну книгу.­

Нагадаю, що відзначення 450-річчя почалося саме з нашого міста, коли у квітні в Національному університеті «Острозька академія» було презентовано факсимільне видання Пересопницького Євангелія та Державному історико-культурному заповіднику м. Острога передано однойменну ювілейну монету. Острожани можуть також пишатися тим, що до підготовки Пересопницького Євангелія – шедевру світового значення, книги на якій присягає берегти Україну новообраний Президент, певною мірою також причетні князі Острозькі.

В урочистих заходах із нагоди 450-річного ювілею Першокниги та у відкритті культурно-археологічного центру «Пересопниця» взяв участь Президент України Віктор Янукович. Він зазначив, що Пересопницьке Євангеліє надихало до сумлінної праці не одне покоління українських державотворців, громадських діячів, науковців, а саму книгу назвав безцінним джерелом для істориків та мистецтвознавців.

Після церемонії відкриття культурно-ар­хео­логічного центру «Пересопниця» усі бажаючі мали змогу ознайомитися з експозицією Музею Першокниги, вклонялися факсимільному виданню Пересопницького Євангелія, яке привіз Президент. А перед головною подією дня присутні брали участь у відкритті пішохідного туристичного маршруту, оглянули музейний комплекс просто неба «Княже місто», куди входять муляжі садиби ХІІ ст. та фрагменту укріплення городища, старовинний кам’яний хрест; переглянули літературно-музичну композицію «Повернення Першокниги через 450 років» та «Світло Пересопницького Євангелія», дегустували поліські страви на фестивалі поліської кухні «Кулінарна спадщина». До речі, на нього усі райони області, в тому числі й Острозький, представили свої кулінарні шедеври і завзято запрошували скуштувати представлене на свято. Незабутнє враження справили показові бої середньовічних воїнів. Також на території культурно-археологічного комплексу упродовж дня діяли виставки «Історія міста Пересопниця від найдавніших часів до середини ХІІІ ст.», «Історія Першокниги» та «Військове спорядження часів Київської Русі», демонструвалося повсякденне життя та побут мешканців княжого міста ХІІ-ХІІІ ст. у військовому таборі та старовинній садибі діяли майстер-класи з ковальства, гончарства, ткацтва, лозоплетіння, соломоплетіння, ярмарок «Музейні гостини у Пересопниці», продавалася різноманітна література, дівчата у середньовічних костюмах роздавали безкоштовно буклети «Пересопницьке Євангеліє». Дослідники історії брали участь у роботі Пересопницьких читань, а завершальним акордом свята став гала-концерт Міжнародного фестивалю духовної музики «Блага вість Пересопниці» та нагородження його учасників.

Відкритий меморіал став підрозділом Рівненського обласного краєзнавчого музею. Він прийматиме відвідувачів з усіх куточків світу, розповідатиме і далі ґрунтовно вивчатиме шедевр світового значення – Пересопницьке Євангеліє. Переконаний, що острожанам та й усім свідомим українцям там варто побувати, щоб збагатитися духовно і перейнятися гордістю за наш край.
Переглядів: 593 | Додав: sdfy | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0