Форма входу

Пошук

Архів записів

Календар

«  Листопад 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Наше опитування

Всього відповідей:

Друзі сайту

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Четвер, 28.03.2024, 22:05
Вітаю Вас Гість
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS

Головна » 2011 » Листопад » 20 » Помилуйтесь творчістю Косміаді!
18:03
Помилуйтесь творчістю Косміаді!
Днями в Музеї книги та друкарства Державного історико-культурного заповідника м. Острога відкрито виставку картин художника Георгія Косміаді «Музика кольору». Вона підготовлена в рамках відзначення 125-річного ювілею митця. Поціновувачам прекрасного, учням шкіл, студентам варто поспішати, адже діятиме експозиція лише місяць.

Ведучи мову про нову виставку, завіду­вач Музею книги та друкарства Світлана Позіховська акцентувала увагу на тому, що «Музика кольору» – черговий захід в рамках багаторічного співробітництва музейних закладів Волині. Для того, щоб острожани і гості міста мали можливість познайомитись із творчістю відомого художника, архітектора, педагога, картини із своїх фондів люб’язно надав Рівненський обласний краєзнавчий музей. А потрапили роботи Георгія Косміаді туди завдяки дочці Надії, яка після смерті батька передала їх в Рівне, місту, в якому плідно працював її батько до приходу радянської влади, здобув світове визнання. Вона також сприяє тому, щоб люди знайомились із творчістю батька.

– Георгій Косміаді народився 24 березня 1886 року у Нальчику (Кавказ) у родині, де переплелися грецькі та російські корені, – розповідає Світлана Володимирівна. – Свого часу був учнем відомих живописців Сєрова і Руслова, можливо, це вплинуло на його майбутнє. Під час першої світової війни, як офіцер, був учасником бойових дій, опинився в об'єднанні давньоруських міст Волині. Після 1917 року залишився в Рівному, де викладав образотворче мистецтво. Цікаво те, що у ті нелегкі роки організував мистецькі виставки своїх та учнівських робіт не лише в місті, де жив, але й Луцьку, Варшаві та Кракові. Тріумфальним для митця був 1936 рік, коли у Варшавській художній академії була організована велика виставка картин учнів рівненських гімназій. Журі тоді відбирало 67 кращих дитячих робіт на першу Міжнародну виставку дитячого малюнка в Парижі, яка відбулася наступного року. Це принесло видатному педагогу і художнику міжнародне визнання. На жаль, через своє військове минуле, після приходу радянської влади у наш край, він змушений був емігрувати зі своєю дружиною та обома дітьми до Німеччини. Жив у Гамбурзі. Працював оформлювачем сцени в Державній опері та театрі "Тапія”. За кордоном також організовував виставки своїх творів у галереях, мистецьких залах Німеччини. Після виходу на пенсію був вільним художником. Помер в 1967 році.

Писав художник технікою темпера, штапелем, пензлем, багато робіт виконано технікою монотипії. Кидається в очі характерний колорит його картин – то непомітний, рівний, «теплий», «перловий», в якому завжди знаходиться місце кільком мазкам яскравого, що світиться стронцієво-жовтим, то яскравим, строкатим, із виразними акцентами червоного, зеленого, блакитного. Заворожують погляд ні з чим не зрівнянні картини, написані чорним кольором. В Музеї книги представлено більше 40 робіт художника. Відібрані найцікавіші та найоригінальніші ескізи до ікон і портрети різних років життя художника. Але уважному і допитливому глядачу вони дадуть змогу скласти уявлення про художника, якого високо оцінила довоєнна і післявоєнна Європа.
Переглядів: 636 | Додав: sdfy | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0