Форма входу

Пошук

Архів записів

Календар

«  Січень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Наше опитування

Всього відповідей:

Друзі сайту

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
П`ятниця, 29.03.2024, 16:30
Вітаю Вас Гість
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS

Головна » 2012 » Січень » 26 » Різдво як початок духовного новосілля
20:05
Різдво як початок духовного новосілля
Наша газета вже кілька разів розповідала про відновлення Свято-Миколаївського храму УПЦ КП в Острозі. Острозька преса регулярно друкує списки жертводавців на будівництво. І ось нарешті відбулась дуже радісна і разом із тим історична подія - Різдвяні свята громада святкувала уже в своєму храмі, правда, поки що у підвальній його частині. І все ж там значно просторіше, світліше і тепліше, ніж у маленькій капличці, у якій громада змушена була молитися Богу рідною українською мовою більше 10 років.

Починаючи з осені ще 2010 року і до недавна, тривало спорудження підвальної частини храму. Накривши плитами і спорудивши армопояс, до цьогорічної весни було вирішено призупинити будівельні роботи через холод, необхідність акумулювання більшої кількості коштів, підготовку деревини для майбутнього Дому Слави Божої. Та, незважаючи на це, життя біля храму не зупинялося ні на мить. До наступу холодів до нього підвели всі необхідні комунікації та електроенергію. Це дозволило обігрівати приміщення, де навіть за холодної і дощової чи сніжної погоди можна комфортно працювати, правити Службу Божу. Тож логічним було рішення про перехід із каплички у нове приміщення.

Перші молитви вже не будівничих, а великої частини церковної громади у храмі відбулися у п'ятницю, 6 січня, перед вечірньою і всеношною службою напередодні Різдва Христового. Свідками важливої події - входин і першої служби у храмі стало біля 40 осіб, які навряд чи могли б вміститись у маленькій капличці. Настоятель храму, благочинний церков Острозького району о. Юрій Лукашик молився і здійснив обряд освячення приміщення храму, що дозволило здійснювати Службу Божу і всі необхідні церковні обряди (на верхньому знімку).

Наступного дня вранці на світле Рождество Христове підвальне приміщення храму було заповнене майже вщент. Бути присутніми на першій літургії у новому храмі, хоч і в підвальній частині, посповідатись, поколядувати захотіли більше 200 осіб. Були серед них діти, люди середнього і старшого віку. Можна з упевненістю констатувати, що переважна більшість із них невимовно раділи входинам у майбутній храм. Це є свідченням того, що громада церкви на вірному шляху і її супроводжує Боже благословення.

Після божественної літургії, проповіді, присвяченої Різдву Христовому, ознайомлення присутніх із надісланими привітаннями від міського голови Олександра Шикера, очільників Острозького району і Рівненської області, патріарха Філарета, владики Михаїла, настоятель храму о. Юрій зазначив, що кожна копійка, гривня, десятка чи сотня поступово акумулювалися громадою, і ось нарешті ми маємо збудоване приміщення, яке, ще хоч і не закінчене, але вже дозволяє комфортно здійснювати богослужіння. Всіх жертводавців, меценатів, безкорисливих помічників, які приходили допомагати поодинці чи навіть цілими родинами, будівничих храму будуть згадувати під час кожної Служби Божої у храмі. Відновлення Дому Слави Божої є тим скарбом, який кожен створює своїми руками на землі, вносячи пожертви та допомагаючи громаді у відновленні храму. Вона завжди буде свідчити перед Богом, бо є нетлінним скарбом, який неможливо ні знищити, ні вкрасти, бо він зберігається на небесах.

- Сьогодні у нас подвійна радість, бо ми перейшли з маленької каплички у просторе приміщення. І хоч тут ще є чимало недоробок, але з часом ми їх усунемо, а вже можемо молитись Богу у більш комфортних умовах і більшим числом. Без сумніву, це історичний момент великої ваги, і всі ви, дорогі браття і сестри, стали його свідками, - резюмував Юрій Лукашик.

Він повідомив, що офіційне освячення храму відбудеться 22 травня під час престольного празника святого Миколая. Тоді буде запрошено духовенство із Києва, Рівного, інших міст і сіл району, області та України, представників влади міста, району і області. Але вже починаючи зі Святого вечора, прихожани Свято-Миколаївської церкви мають можливість молитися у своєму просторому храмі. Користуючись нагодою, я звернувся до старости церкви Валерія Хомича і попросив його розповісти про те, як найближчим часом будуть здійснюватись будівельно-відновлювальні роботи у храмі і біля нього.

- Роботи в технологічних приміщеннях храму триватимуть зразу після закінчення Різдвяних свят. Разом з тим, ми будемо акумулювати кошти для проплати авансу на матеріали для зрубу храму. Необхідно зібрати 500 тисяч гривень. Нині цих коштів у нас ще немає. Коли ми зможемо цю суму проплатити, буде проводитися заготівля лісу і переробка його на профільний брус. Скоріше за все, у цьому році стіни храму зводитись не будуть. Тож просимо всіх небайдужих вносити свої пожертви. Можливо, цього року якісь роботи розпочнуться, а якщо ні, то маємо надію, що у наступні роки храм буде збудовано. А поки що богослужіння будуть проводитись у підвальному приміщенні.
Переглядів: 648 | Додав: sdfy | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: