Форма входу

Пошук

Архів записів

Календар

«  Жовтень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Наше опитування

Всього відповідей:

Друзі сайту

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
П`ятниця, 29.03.2024, 16:54
Вітаю Вас Гість
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS

Головна » 2013 » Жовтень » 4 » Розпочати опалюваний сезон готові
12:02
Розпочати опалюваний сезон готові
Середина першого місяця осені, як і цьогорічна весна, видалась досить таки холодною і дощовою. Погода зайвий раз нагадала, що незабаром прийдуть морози, сніг. Як до осінньо-зимового періоду готувалися комунальники міста, зокрема, ОКП «Теплоенергія», моя розмова з директором підприємства Віталієм Хведасем.  

– У цьому році, як і завжди, підготовка до нового опалювального сезону відбувалась згідно затвердженого плану. Всі роботи, які були заплановані весною, впродовж літа виконані. Зокрема, проведено поточні ремонти з підготовки теплового господарства до роботи у новому сезоні, здійснено ревізію насосного обладнання, запірної арматури, зроблено гідравлічне випробовування трубопроводів теплотрас, котлів, повірка контрольно-вимірювальних приладів. Також встановлено новий газовий котел в топковій на Замковій горі, який обігріватиме краєзнавчий музей Державного історико-культурного заповідника м. Острога та замінено на нову теплоізольовану ємкість резерву води у котельні по вулиці Вишенського, 41.

Сьогодні перед комунальними підприємствами країни поставлено завдання суттєво зменшити витрати газу, шляхом заміни газових котлів на твердопаливні та вжиття заходів по енергозбереженню. Такі роботи заплановані й у нас. Нещодавно на центральній котельні по вул. Лесі Українки, 1, ми почали підготовчі роботи до встановлення котла, який працюватиме на дровах. За нього вже частково проплачені кошти і тепер готуються відповідні документи для того, щоб його встановити і запустити в роботу. Потужність котла – 700 КВт. Хоч вона значно менша за встановлені газові, але працюючи разом із ними, це дозволить зменшити споживання голубого палива на 15-20 відсотків.

– Віталіє Анатолійовичу, середина вересня була холодною. Хто зна яким буде кінець цього місяця і початок жовтня. Що скажете про старт опалювального сезону у нашому місті?

– Згідно плану, ми маємо подавати тепло із 15 жовтня, але якщо буде значне похолодання, то доведеться розпочати опалювання і раніше. Наприклад, минулого року опалювання навчальних закладів ми почали 10 жовтня. Для початку роботи котелень необхідне відповідне розпорядження міського голови. Опалювальний сезон у місті ми готові розпочати хоч сьогодні. Всі котельні міста, які належать ОКП «Теплоенергія», готові до роботи. Як правило, спершу ми надаємо тепло для дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладів міста, у житлові будинки. Загальноприйнятим критерієм, який дає привід розпочати опалювальний сезон, є середньодобова температура у населеному пункті. Якщо впродовж трьох діб вона буде зафіксована нижчою або дорівнюватиме плюс вісім градусів за Цельсієм, то необхідно розпочинати опалювальний сезон. Дані про фактичну температуру впродовж доби нам надає Рівненський обласний центр з гідрометеорології.

– Як здійснюється робота зі споживачами? Чи зменшилась кількість боржників і сума їх загального боргу?

– Робота зі споживачами по сплаті за спожиту теплову енергію, повернення боргів минулих років, ведеться постійно. Незважаючи на це, острожани і далі боргують нашому підприємству і при цьому від них ми отримуємо багато нарікань. За даними на 1 вересня 2013 року найбільше боржників у будинку по вулиці Мануїльського, 31 – 20,5 тис.грн., вул. Татарська, 5 – 16,4 тис. грн., Гагаріна, 8 – 10,1 тис. грн., пр-кту Незалежності, 22 – 9,3 тис. грн., пр-кту Незалежності, 135а – 3,2 тис. грн.

Нами постійно здійснюється претензійно-позивна робота. Боржникам ми надсилаємо відповідні листи, звертаємось до суду. Дехто добровільно сплачує борги, з іншими доводиться судитися. Хочу зазначити, що борги нам суттєво утруднюють роботу, підприємству не вистачає коштів для оплати заробітної плати працівникам, сплати податків, немає власних обігових коштів. А сьогодні дуже гостро стоїть питання сплати податків та заробітної плати працівникам.

Значно краще платять за енергоносії переважна більшість бюджетних підприємств і організації, приватні підприємства. Саме завдяки їм наше комунальне підприємство виживає. Мені приємно зазначити, що вперше за всі останні роки ОКП «Теплоенергія» розрахувалася повністю з НАК «Нафтогаз України» за спожитий у минулому опалювальному сезоні природній газ, але залишився борг за спожитий газ для виробництва теплової енергії населенню, який буде ліквідовано як різницю в тарифах. На сьогоднішній день існує борг за спожитий газ у опалювальному періоді 2011-2012 років, який сягає 160 тис. грн. Підприємство вживає всі можливі заходи, щоб зменшити і цю заборгованість. Сподіваємось на розуміння споживачів наших послуг. Дармового тепла вже не буде, і за отримані послуги доведеться сплачувати всім.

– Кілька разів чув нарікання людей на те, що при підвищенні температури подача кількості тепла не зменшується. Люди відкривають кватирки. Коли в Острозі розпочнеться впровадження автоматичних систем регулювання подачі тепла?

– Хочу зазначити, що ми вже почали впровадження автоматичних систем обліку і регулювання подачі тепла. Тепер виготовляється проектно-кошторисна документація для встановлення першого такого вузла в Острозі. Він буде розміщений в будинку по проспекту Незалежності, 135а. Апаратура працюватиме в автоматичному режимі і не буде потрібне втручання операторів. Якщо надворі потеплішає, система автоматично знизить подачу газу до котла так, щоб тримати в квартирах задану температуру. Якщо похолодає, автоматика збільшить подачу газу і температура буде підтримуватись згідно встановленого графіка.

Цей прилад коштує чимало. Дуже шкода, що люди відмовились піти нам назустріч, щоб придбати його спільно. Тож всі кошти довелось сплачувати нам. Сподіваюся, що встановлений прилад допоможе економити як дорогий газ, так і кошти споживачів, і проаналізувавши його роботу в наших умовах, буде прийнято рішення про доцільність впровадження таких систем обліку і керування тепловою енергією в інших будинках міста.

Розмову записав Іван ГЛУШМАН
Переглядів: 764 | Додав: Admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: