Форма входу

Пошук

Архів записів

Календар

«  Листопад 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Наше опитування

Всього відповідей:

Друзі сайту

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Четвер, 28.03.2024, 12:14
Вітаю Вас Гість
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS

Головна » 2011 » Листопад » 25 » Шлюб зареєструють і в замку, і в ліс
09:27
Шлюб зареєструють і в замку, і в ліс
У народі кажуть, що шлюби укладаються на небесах. І попри це реєструють їх у органах ДРАЦС. Про деякі особливості цього процесу – найяскравішої і неординарної події в житті кожної людини – моя розмова із заступником начальника Острозького районного управління юстиції – начальником відділу державної реєстрації актів цивільного стану Тетяною Стасюк.

– Починаючи нашу розмову, хочу зазначити, що засади шлюбу, в тому числі і його реєстрацію, особисті немайнові та майнові права і обов'язки подружжя, підстави виникнення і т. д. регулює Сімейний кодекс України. Він був прийнятий Верховною Радою України ще в 2002 році. Проте до нього кілька разів вносились зміни. На сьогодні їх нараховується біля 20. Регулювання сімейних відносин здійснюється, перш за все, для зміцнення сім'ї як соціального інституту і як союзу конкретних осіб.

– Сьогодні багато молодих людей, а трапляється, що навіть і старшого покоління, живуть без державної реєстрації. Чим в перспективі може це загрожувати шлюбу?

– Державна реєстрація шлюбу встановлена для забезпечення стабільності відносин між жінкою та чоловіком, охорони прав та інтересів подружжя, їхніх дітей, а також в інтересах держави та суспільства. Вона обов’язково засвідчується Свідоцтвом про шлюб, зразок якого затверджує Кабінет Міністрів України. Звичайно, люди вправі жити, як вони вважають за потрібне, але пізніше це може вилитись у неприємні «сюрпризи» для обох сторін, дітей, які з’являться на світ. Зрештою, суспільство сьогодні не дуже сприймає таке проживання. Сім’я, зареєстрована у встановленому порядку, має не тільки обов’язки, але й права. Коли її не зареєстровано, відповідно, немає ні обов’язків, ні прав, а, можливо, і надії на майбутнє.

– Тетяно Володимирівно, що потрібно для реєстрації шлюбу?


– Головний документ – це заява про реєстрацію шлюбу (ст. 28 Сімейного кодексу). Вона подається жінкою та чоловіком до будь-якого органу державної реєстрації актів цивільного стану за їхнім вибором особисто. З того часу вони вважаються нареченими.

– Хоч і рідко, але трапляються випадки, коли хтось із наречених не прибув на реєстрацію. Як тоді бути?

– Звісно, може трапитись різне. Сімейний кодекс каже, що така заява втрачає чинність лише після спливу трьох місяців від дня її подання. Тобто впродовж цього терміну можна узгодити інші час і дату реєстрації шлюбу, особливо, якщо вона здійснюється за скороченим обрядом.

– А як щодо повного обряду? У яку суму обійдуться Ваші послуги?

– Сьогодні ми пропонуємо як реєстрацію у відділі державної реєстрації актів цивільного стану за повним обрядом, який обійдеться парі в 300 грн., так і за скороченим обрядом – 85 грн. У першому випадку ми пропонуємо реєстрацію із музичним оформленням, рушниками, короваєм, шампанським. На реєстрації присутні не тільки свідки, але й численні гості, які виступають на церемонії, вітають молодят, фотографуються та ін. Це створює особливу святковість, і запам’ятовується на все життя. Під час реєстрації скороченого варіанту реєстрації шлюбу всього цього немає, про те і ця подія не позбавлена святковості для подружньої пари, хоча і відбувається скромніше.

– А як щодо реєстрації шлюбу в інших місцях Острога, наприклад, у Замку князів Острозьких. Чи можлива реєстрація в лісі, карпатських чи кримських горах, квартирі заявників?

– Ми завжди готові йти назустріч тим, хто бажає зареєструвати свій шлюб нетрадиційно. Справді, одним із найпопулярніших для острожан і мешканців навколишніх територій, стала реєстрація шлюбу в Замку князів Острозьких. Це незабутня подія в житті молодят, коли вони беруть шлюб в історичній і культурній перлині нашого краю. Щойно утворену сім’ю можуть з подією привітати легендарні князь Василь-Костянтин Острозький та Гальшка. Звісно, за це доведеться заплатити 1 тисячу гривень, плюс плата за вхід у замок по 5 гривень з кожного свідка події. Та ці кошти варті того, щоб подія запам’яталась на все життя, щоб її зняли на відео і показали дітям та внукам у майбутньому. Якщо молодята бажають зареєструвати шлюб в інших місцях, в межах можливого, ми підемо їм назустріч. Звісно, ми не зможемо зареєструвати шлюб у важкодоступних горах, під водою, але в інших місцях доступних для нас і свідків – будь ласка. При цьому постараємось зробити реєстрацію пам’ятною, оригінальною, дешевшою, ніж у приватних осіб, які, до того ж, не здійснюють державну реєстрацію шлюбу, а лише обігрують обряд, скоріше, в якості тамади.
Переглядів: 620 | Додав: sdfy | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0