Форма входу

Пошук

Архів записів

Календар

«  Листопад 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Наше опитування

Всього відповідей:

Друзі сайту

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
П`ятниця, 19.04.2024, 09:48
Вітаю Вас Гість
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS

Головна » 2011 » Листопад » 25 » Став кандидитом у майстри спорту в 58!
13:48
Став кандидитом у майстри спорту в 58!

Вважаєте, що стати кандидатом у майстри спорту після 55 років неможливо? Острожанин, відомий краєзнавець-дослідник рідного краю, журналіст, педагог Олександр Гладуненко нещодавно підтвердив, що вік – досягненням не завада.

Острожани знають Олександра Васильовича як людину щирої вдачі, активної життєвої позиції, ерудита, вболівальника. У житті йому доводилось бути і геологом, і вчителем, і науковим працівником музею, і журналістом, а тепер працює у сфері торгівлі. З дитинства любив спорт. Не раз його бачили на футбольному полі, де він, зі значно молодшими за віком, ганяв кулястого. Розмовляти з Олександром Васильовичем про спорт, історію, політику – одне задоволення. Він пам’ятає і може багато розповісти про життя, побут, звичаї, культуру, спорт, відомих людей, починаючи з кінця 60-х років і до наших днів. Відверто кажучи, я навіть заздрю його пам’яті, ерудиції і начитаності.

Свого часу Олександр Васильович був на зйомках однієї з передач «Лото-забава», виграв приз від газети «День» у конкурсі про охорону праці, був першим і того року єдиним представником Західної Україні у прес-турі, який організувала Одеська організація Національної спілки журналістів України.

Одним з улюблених захоплень Олександра Гладуненка є розгадування кросвордів. Чотири-п’ять років тому він щотижня розгадував хрестослови, які друкувалися в газеті «Теленеделя». Важливо те, що розв’язавши завдання, не лінувався відсилати їх до редакції. За це від видання отримував невеличкі призи, йому нараховувались бали. Острожанин часто потрапляв у список тих, хто успішно справився із доволі складними кросвордами. Так тривало півтора-два роки. Нещодавно Олександру Гладуненку надійшов невеличкий пакунок. В ньому був значок кандидата у майстри спорту, посвідчення з його іменем і вітальний лист голови федерації… кросвордного спорту. Звісно, його здивуванню не було меж. Майже у 60-річному віці, не чекаючи, не гадаючи – став кандидатом у майстри спорту.

– Відверто кажучи, про федерацію, сам вид спорту до того часу нічого не знав, – розповідає Олександр Гладуненко. – Кросворди розгадував з інтересу, звісно, приємно було отримувати призи, бачити своє ім’я у списку переможців. На жаль, останнім часом важко повністю віддаватися своєму хобі, може на пенсії вдасться покращити свій результат.

Олександр Васильович далеко не єдиний, хто не знав про такий вид спорту. Виявляється, що вже кілька років поспіль проводиться чемпіонат України по кросвордному спорту. Розгадування хрестословів перетворилося на загальнонаціональний вид спорту за ініціативи журналу «Теленеделя». У травні 2004 року за його сприяння була створена офіційна федерація, яка організовує всеукраїнський чемпіонат. Організацію очолює директор групи телевізійних видань «Українського медіахолдингу» Олександр Міхайлов. Щоб взяти участь у змаганнях, потрібно впродовж року брати участь у відбірних турах, перемогти у першості свого регіону і вийти у всеукраїнську фінальну гру. Там представлені чемпіони областей. За півтори години вони мають вирішити три великі тематичні кросворди. Перемагає той, хто витратив менше часу і дав найменше неправильних відповідей, ніж решта фіналістів.

Олександр Васильович каже, що розгадування кросвордів – повноцінний спорт, який заслуговує загальнонаціонального визнання. Щоб розгадати складні кросворди, потрібно бути ерудитом, постійно розвиватися, читати, цікавитися наукою, технікою, культурою, спортом. Легше вирішувати завдання, коли є власний практичний досвід. Ось тут і стають у пригоді освоєні на практиці професії…

Переглядів: 779 | Додав: sdfy | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0