Форма входу

Пошук

Архів записів

Календар

«  Грудень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Наше опитування

Всього відповідей:

Друзі сайту

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
П`ятниця, 29.03.2024, 17:43
Вітаю Вас Гість
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS

Головна » 2011 » Грудень » 1 » Свіча, запалена від серця
10:28
Свіча, запалена від серця

Щороку острожани та гості міста 4 серпня в урочищі Красностав, що на Новому місті, вшановують пам’ять єврейського населення нашого міста, яке було розстріляне фашистами в роки Великої Вітчизняної війни. Не став винятком і цей рік – мітинг-реквієм «Свіча, запалена від серця» був присвячений вже 70-річниці з часу масових знищень мирних людей.

Біля пам’ятника ще зранку почалися приготування до мітингу. Ближче до 12 години у сосновому лісі вже звучали єврейські мелодії. Горіли свічки у лампадках, і ними було викладено цифру «70». Острожани поодинці чи гуртом із квітами в руках, хто міським транспортом, хто власним, хто пішки приходили до пам’ятника, щоб вшанувати пам’ять розстріляних.

Відкриваючи мітинг-реквієм, директор міського Центру культури і дозвілля Світлана Панченко зазначила, що неможливо оцінити  і передати, скільки невимірного горя і людських трагедій принесла на своїх чорних крилах Велика Вітчизняна війна… Велика трагедія єврейського народу гірким спомином залишається у пам’яті людській, важким болем бринить у душах, торкається найпотаємніших струн серця.

Міський голова Олександр Шикер у своєму виступі зазначив, що під час кількох страшних акцій фашистами у роки Великої Вітчизняної війни було розстріляно більше 10 тисяч острожан єврейської національності. Було знищено найбільшу громаду міста, яка мала свою історію, культуру, релігію. З того жахливого часу пройшло багато часу – 70 років, але наша пам’ять не стирає ті події. І хоч вцілілі члени єврейської громади роз’їхалися по світах, але вони приїжджають в Острог, щоб вшанувати пам’ять полеглих.

Із осудом звірської акції, гіркими спогадами та роздумами про події 70-річної давнини, хижацький характер фашизму і людську гідність говорила голова єврейського товариства Острога Марія Федорчук, директор українсько-єврейського центру з Нетішина Максим Хорєв, острожанка Євгенія Вальдман. Слухати їх виступи було важко. Багато хто із присутніх плакав, інші ледь стримували сльози. Доповнив жахливу картину звірств 70-річної давності вірш, який декламував Сергій Українець, та музика у виконанні вихованців Острозької дитячої музичної школи. Коли метроном вистукував хвилину мовчання, присутні у глибокій зажурі і скорботі опустили голови, ще раз переймаючись жахом і болем тих, хто 70 років був знищений в нашому місті та інших містах і селах окупованих територій.

Острожани і гості міста, представники організацій, установ, підприємств   поклали квіти та  каміння до пам’ятника. Потім організатори мітингу-реквієму запросили присутніх вшанувати пам’ять загиблих ще у двох місцях – безпосередньо в урочищі Красностав та недалеко від Нетішина, де відбулася третя акція розстрілів.

Потім учасники мітингу-реквієму, а також ті, хто не зміг побувати на ньому, прийшли до краєзнавчого музею Державного історико-культурного заповідника м. Острога, де було відкрито виставку «Трагедія Голокосту». Завідувач відділом історії Марія Данилюк розповіла про експонати, представлені на виставці, найчисельнішу до війни єврейську громаду нашого міста, її визначних осіб та учасників Великої Вітчизняної війни, які воювали з фашистами на фронтах і у партизанських загонах та ін.

Експонати, представлені на виставці, унікальні. Більшість з них ще не експонувалися ніде. Вони знайдені працівниками громадської організації «Яхад», яка єдина в нашому регіоні має офіційний дозвіл займатися пошуком і перепохованням жертв війни і політичних репресій. Відвідувачі виставки побачили речі, які належали розстріляним – годинники, запальнички, окуляри, ґудзики, вставні щелепи, ключі, гребенці, інструменти, пляшечки з-під медикаментів, а також документи часів війни, які стосувалися єврейського населення, знімки розстрілів фашистами людей з німецьких архівів та багато іншого.

Переглядів: 695 | Додав: sdfy | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0