Форма входу

Пошук

Архів записів

Календар

«  Грудень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Наше опитування

Всього відповідей:

Друзі сайту

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
П`ятниця, 19.04.2024, 02:08
Вітаю Вас Гість
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS

Головна » 2011 » Грудень » 8 » Віру в Україну презентували поезіями
22:32
Віру в Україну презентували поезіями
У п’ятницю, 24 листопада, у Острозькій ЗОШ І-ІІІ ст. №3 та в Національному університеті «Острозька академія» відбулася презентація книги зв’язкової УПА, політв’язня з Прикарпаття Катерини Мандрик-Куйбіди «Терпка ти, доленько, на смак». Захід був організований адміністрацією навчальних закладів та відділом у справах сім’ї, молоді та спорту виконкому Острозької міськради.

Третя книга поетеси побачила світ цього року в нашому місті. Упорядкував твори Катерини Мандрик-Куйбіди син – відомий державний діяч, депутат трьох скликань, двічі мер Львова, екс-міністр регіонального розвитку та будівництва, поет, член Спілки письменників України, автор збірок "Контур", "Вертикаль стебла", "Послання стежок", "Долина відображень", "Гармонія неспокою" Василь Куйбіда, а її редактором була острожанка Тетяна Матюніна. Під час позакласних заходів у загальноосвітній школі, виступаючи перед учнями 6-7 класів, педагогами, вона зазначила, що автор книги, будучи засудженою на десять років найсуворішого тюремного режиму, не зламалася, а вийшла з ув’язнення ще більше переконаною у правоті свого життєвого вибору, своєї долі повстанця й посланника Божого з місією творити справедливість на землі. Автора книги вже немає серед нас, але сила духу цієї дивовижної жінки, яка постає зі строф щойно виданої книги, не може не дивувати. Вона своїми діями, а пізніше віршами і спогадами, які ввійшли до книги, засвідчила відданість українській національній ідеї, незламність духу та любові до рідної землі.

Аби сьогодні молодь, зрештою – пересічні громадяни, не впадали у відчай, перейнялися вірою у світле майбутнє України, Тетяна Григорівна прочитала вірш Катерини Мандрик-Куйбіди, який вона написала у неволі ще у далекому 1953 році:

Ще день прийде – і Україна встане,

І туга відійде у пошумах вітрів,

І сонце золоте на тризуб наш погляне

у сонмі голосів.

Своїми спогадами про маму, її поезію, незламну віру, про здобуття свободи і незалежності нашою державою, перші дві збірки творів – «Благослови вогнем» та «Ой летіли журавлі» ділився син автора книги – Василь Куйбіда. Він читав вірші таки, давав відповіді на запитання присутніх. До речі, того ж дня гість побував і в Острозькій академії, де його зустрічав ректор університету Ігор Пасічник. Після екскурсії академією Василь Степанович прочитав лекцію для студентів та викладачів про місцеве самоврядування, відповідав на їх запитання. На закінчення свого перебування в Острозі він презентував у вузі нову книгу своєї матері. А перед зустріччю з острожанами цю книгу презентували ще й у Рівному.

– Мені приємно зазначити, що зустріч відбулася на досить високому рівні, – розповідає головний спеціаліст відділу у справах сім’ї, молоді та спорту виконкому Острозької міської ради Тетяна Матюніна. – Нас зустрів святково вбраний клас. Потім діти дуже гарно декламували вірші поетеси, була підготовлена мультимедійна презентація книги, окремих творів Катерини Мандрик-Куйбіди. Я хочу подякувати бібліотекарю школи Людмилі Шевчук, а також дирекції закладу за гарну підготовку заходу.
Переглядів: 671 | Додав: sdfy | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: