Форма входу

Пошук

Архів записів

Календар

«  Листопад 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Наше опитування

Всього відповідей:

Друзі сайту

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
П`ятниця, 29.03.2024, 12:39
Вітаю Вас Гість
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS

Головна » 2011 » Листопад » 20 » З київським «Динамо» – на «ти»
17:47
З київським «Динамо» – на «ти»

Спорт, особливо футбол, в його житті займає одне з головних місць. Починалося все з дитячого захоплення найпопулярнішою грою, яке пізніше стало справою всього життя. Дмитро Куліш працює викладачем фізичної культури і спорту у Національному університеті «Острозька академія», керує там двома секціями та футбольною командою, яка виступає у районній і обласній (студентській) першості. Свого часу він навчався у знаменитій на весь СРСР спортшколі «Дніпро-75» і з того часу підтримує стосунки з багатьма її випускниками.


Спортивну кар’єру зруйнувала травма

Дмитро Павлович – корінний острожанин. Про те, яку професію обрати у житті, сумнівів не було – з дитинства обожнював спорт. Як і більшість хлопчаків, ганяв кулястого, був одним із найкращих і найактивніших на секції футболу Острозької ДЮСШ, де працював знаменитий острозький тренер Микола Пугач, а потім Сергій Дьомушкін. Тож після закінчення Острозької СШ №1 в 1993 році вступив на перший курс Дніпропетровського інституту фізичного виховання і спорту. 

Паралельно із здобуттям вищої освіти тренувався у відомій далеко за межами України футбольній школі-інтернаті олімпійського резерву «Дніпро-75». Вона дала світові багатьох талановитих футболістів – Анатолій Дем’яненко, Геннадій Литовченко, Олег Протасов, Володимир Лютий, Андрій Головко, Володимир Геращенко та ін., які грали у провідних командах України, СРСР, Європи. Там острожанин тренувався із такими відомими гравцями, як Сергій Беженар, Дмитро Михайленко, Сергій Закарлюка. Дехто з них вже на тренерській роботі, хтось ще грає за першо- чи друголігівські команди. 

Справи йшли непогано. Грав у складі команди «Дніпро-75» у першій лізі чемпіонату Дніпропетровської області, і кілька разів був чемпіоном. Виступав також за студентську команду на першості України, де двічі був призером. Але на третьому курсі зазнав важкої травми – пошкодив коліно. Після тривалого лікування з великим спортом довелося розпрощатися... 

– Після отримання вищої освіти у 1997 році я повернувся в Острог, – розповідає Дмитро Куліш. – У той час у нас уже було відновлено Острозьку академію, і я влаштувався туди викладачем. Спочатку мав лише півставки. Із зростанням кількості студентів, курсів і спеціальностей збільшувалось навантаження. У ті перші роки, ще до створення кафедри фізичного виховання Валерій Ящук і Геннадій Стадников закладали основи для неї. Ми працювали зі студентами, самі вчилися, брали участь у різноманітних змаганнях серед вузів області і навіть України, аби через спорт розповісти про наш ВНЗ. Хоч в інституті здобув ґрунтовні знання і досвід, але доводилось багато чому вчитися, читати, експериментувати. 

Сьогодні Дмитро Павлович один із найдосвідченіших викладачів фізичної культури на кафедрі. Він керує секціями футболу (чоловіки і жінки), відповідає за спортивно-масову роботу, разом із колегами організовує факультетські, міжфакультетські і навіть міські змагання з футболу, бере активну участь у цих змаганнях і як тренер, і як суддя, а інколи, і як гравець.

Веде «Академію» до золотих медалей

Поряд із викладацькою роботою Дмитро Куліш грає у футбол, тренує вузівську команду. Першу він створив ще в 1998 році. Тоді грали у першості області ФСТ «Колос». Дебютант тих змагань відразу ж зайняв друге місце. Пізніше допомагав Володимиру Озімковському у роботі з об’єднаною командою «Острог-Академія», яка виступала у другій лізі чемпіонату Рівненської області. Тепер тренує команду СК «Академія», яка цього року почала виступати у ІІ лізі чемпіонату Острозького району і грає там досить успішно. Впродовж сезону академічна команда жодного разу не поступилася першим місцем, і впевнено крокує до золотих медалей, а відповідно і до переходу у першу лігу. Не менш успішно команда виступає в кубку району. 8 жовтня СК «Академія» гратиме у Вельбівному з місцевою командою у фіналі, який визначить долю трофею. 

Ще одна футбольна команда, якою керує Дмитро Куліш, грає у футбольному турнірі в рамках обласної вузівської спартакіади. Минулого року студенти академії зайняли третє місце серед усіх рівненських вузів. Керував командою і одночасно грав Дмитро Куліш у зимовому відкритому чемпіо­наті Острожчини з мініфутболу. Тоді, лише у фіналі, вузівська команда поступилася ФК «Острог», і, відповідно зайняла ІІ місце серед 16 команд нашого регіону. В активі Дмитра Павловича і його команди перемога у кубку Острозької академії з мініфутболу. А загалом у його сімейному архіві чимало грамот, медалей, кубків різного ґатунку. Його команда «Дніпро-75» чотири роки підряд була чемпіоном Дніпропетровської області з футболу в вищій лізі. Зі своєю командою грав у чемпіонаті України серед студентських команд і зайняв з нею друге і третє місце. Був чемпіоном Рівненської області у другій лізі.

Дмитро Павлович не просто любить футбол – він ним живе. Цікавиться іграми провідних команд світу, збірних, українського чемпіонату, особисто грає і навчає молодь спортивній майстерності. Добре знайомий із Віталієм Косовським, підтримує зв’язки із Сергієм Назаренком і Сергієм Закарлюкою, які нині грають у прем’єрлігівській «Таврії». А ще він готується до гри у складі команди Острога проти ветеранів київського «Динамо»...

Переглядів: 622 | Додав: sdfy | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0