Форма входу

Пошук

Архів записів

Календар

«  Листопад 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Наше опитування

Всього відповідей:

Друзі сайту

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Субота, 20.04.2024, 15:25
Вітаю Вас Гість
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS

Головна » 2011 » Листопад » 25 » Загадка для лікарів: у мешканця Острога Віктора Новака серце - справа
14:00
Загадка для лікарів: у мешканця Острога Віктора Новака серце - справа

За свої 48 років йому лише раз довелося бути пацієнтом лікарні, коли «схопив» апендикс. Хоч Віктор Новак має непогане здоровя, з дитинства медичні працівники проявляли до нього неабиякий інтерес. Ще б пак – у нього всі органи розміщені не так, як у більшості людей, а дзеркально. Та цей факт чоловіка особливо не хвилює. У колективі Віктора Новака поважають, кажуть, що він – людина із золотими руками та щирою душею.

Працює Віктор Новак заступником директора з господарської роботи Острозької спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату № 2. Колеги називають його просто: Петрович.  Зізнаються, що хоча чули про своєрідність цієї людини давно, довго не могли повірити. Думали, що колега жартує.

А сам про свою особливість Петрович дізнався, навчаючись у 4-му класі Кунівської середньої школи, куди перейшов навчатися після закінчення початкової школи у своїх рідних Болотківцях. Яким чином? Медики на початку навчального року перевіряли стан здоровя  школярів. Ось тут і зясувалося, що серце в хлопця у звичному місці у фонендоскоп не прослуховується

Дитині свого здивування лікарі не виказали. Натомість часто та уважно оглядали його, розпитували, як почувається, переносить фізичні навантаження тощо. Про цю надмірну увагу  лікарів до Віктора розповіла матері сестра. Мати пішла в школу, де й дізналася, що серце в її сина знаходиться праворуч.

Віктор на здоровя не жалівся,  був серед кращих шкільних бігунів. Так і школу закінчив.

А потім була служба в армії. Щоправда, під час призову оглянути новобранця приїхав навіть якийсь полковник. А коли відслужив, повернувся додому, одружився. Про свою особливість коханій розповів одразу. І коли народилася спершу  дочка, а потім син, їхня мама цікавилася в лікарів:

- А в якому місці у дітей серце?

- Як у всіх інших, - чула у відповідь, зрозумівши, що її чоловік – це рідкість.

Але траплялися й курйози в житті Віктора Новака. Він зізнається, що якось робив кардіограму в лікарні. Медичну сестру попередив про свою особливість. Але та  пропустила сказане повз вуха. Звично підключила апаратуру і… побачила пряму лінію на стрічці… Серце хлопця зупинилося?

І довелося  молодому чоловікові  знову про все нагадати. Прийшли відразу лікарі і запропонували детальне обстеження. Після цього всім стало зрозуміло: внутрішні органи пацієнта мають дзеркальне розміщення: серце, підшлункова, селезінка – праворуч, а печінка й апендикс – ліворуч.

Утім, про апендикс. В кінці минулого року Віктор Новак вперше в житті ліг на операцію з видалення апендикса. Хірургам довелося спершу добре вивчити особливість чоловіка, а потім успішно прооперувати.

А ще Віктор Новак  зізнається, що інколи може передрікати деякі події майбутнього завдяки снам. Але над цим  ніколи  не задумувався.

Ось як прокоментував незвичність розміщення людських органів головний лікар Острозької центральної районної лікарні Василь Веляник:

- Транспозиція внутрішніх органів, тобто їхнє перевернене розташування, давно відома медикам і вченим. Таких людей на Острожчині є кілька. Не всі вони хочуть афішувати свою особливість. Точно встановити причини виникнення цього феномену наука досі не може. Але доведено, що дзеркальність не передається по спадковості, а виникає під дією певних зовнішніх факторів, причому, кількох одночасно. Конкретно яких – сказати не можна. Спеціальних досліджень чи облік  таких людей ніде в світі не ведеться. Лише підраховано, що вони народжуються з частотою 1 на 10-20 тисяч осіб. Ці люди живуть звичайним життям, хоча й виникають складнощі  під час вимушеного хірургічного втручання. Але сучасний рівень медицини цю складність  успішно долає.

У співавторстві з Юрієм Березою

Переглядів: 1150 | Додав: sdfy | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0